За викенд много снијега и вјетра

Када је вријеме у питању БиХ је "под алармима" јер је наранџасто упозорење издато за суботу када се очекују нове сњежне падавине у БиХ од 10 до 30 центиметара, док се за понедјељак и уторак пали црвено због вјетра чији ће удари достизати од 90 до 110 км/х.

Босна и Херцеговина 08.12.2017 | 18:05
За викенд много снијега и вјетра
Како кажу метеоролози, у дане викенда очекује се погоршање временских прилика које ће бити праћене обилнијим снијежним падавинама, а предвиђају се и ниске температуре, док је у понедјељак упозорење издано за цијелу БиХ од осам до 15 часова јер је најављен вјетар са ударима од 100 километара на час.

Због тога је и Управа цивилне заштите Кантона Сарајево упутила препоруке за предузимање превентивних мјера заштите и спашавања од сњежних падавина, ниских температура и јаког вјетра.

"Сва правна и физичка лица обавезна су да одмах подузму неопходне превентивне мјере заштите од високог снијега, ниских температура и јаког вјетра, а што је у складу с њиховим надлежностима и обавезама прописаним Законом о заштити и спашавању људи и материјалних добара од природних и других несрећа. То подразумијева обавезу припреме адекватних снага и неопходних материјално- техничких средстава", наводи се у препоруци.

У Републици Српској се очекује погоршање времена у суботу, а киша ће током дана прећи у у снијег, наводе из Хидромеоролошког завода РС и додају да ће током дана падавине јачати и уз пад температуре киша ће постепено прећи у снијег у већини предјела. Очекује се формирање и брзи пораст сњежног покривача.

У недјељу током дана биће промјенљиво облачно уз сунчане интервале и без падавина, а јутарња температура ваздуха од -9°Ц до -2°Ц.

У понедјељак слиједи наоблачење са кишом у Херцеговини и Крајини, а у осталим крајевима суво и умјерено до претежно облачно, док ће у уторак у Херцеговини и Крајини бити облачније са слабом кишом, а у остатку суво.

Бањалучки метеоролог Небојша Куштриновић каже да се права зима може очекивати тек половином јануара, али да ће она бити доста блажа од претходне, док ће вријеме у децембру бити топлије у односу на просјек за ово доба.

"Благо погоршање, поред овог у наредним данима, може се очекивати око 19. децембра, и тамо крајем мјесеца, али то је све блаже у односу на просјек за овај мјесец. Фебруар би такође требало да буде топлији у односу на просјек", рекао је Куштриновић и додао да због осцилација тегобе могу имати они који су осјетљиви на промјене времена.

(Агенције)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Херцеговина

08.12.2017 18:47

Киса вецерас у Херцеговини .Само ,Бог зна какво це вријеме бити !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јелена Косара

09.12.2017 17:57

хоце сутра бит снијег

ОДГОВОРИТЕ