Нема договора о повећању плате

Ни на данашњем наставку сједнице Економско-социјалног савјета Републике Српске о усаглашавању социјалних партнера о висини најниже плате за наредну годину није постигнут договор.

Република Српска 08.12.2017 | 17:04
Нема договора о повећању плате
У Савезу синдиката сматрају да је ово посљедња шанса да се озбиљно размотри повећање плата радника у Републици Српској.

Истичу да се може догодити да послодавци већ наредне године неће имати довољно радне снаге која одлази у иностранство у потрази за већом зарадом.

Синдикат и даље тражи да најнижа плата износи половину просјечне плате, односно 418 конвертибилних марака.



Предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске Драгутин Шкребић истиче да се повећањем најниже плате неће зауставити тренд одласка радника из државе.Додаје да је реално повећање са садашњих 395 на 405 марака.

Миленко Савановић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске признаје да повећања најниже плате мора бити, али о коначној цифри није хтио говорити. 

Коначан исход о износу најниже плате требало би да познат најкасније до 22. децембра ове године.

(БН)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Неко из Масе

08.12.2017 16:19

Плата се мора зарадити а не да Влада одлуцује о томе ко добро и марљиво ради има и вецу Плату тако је свугде па и код нас....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЕГОТХИА

08.12.2017 16:47

ТЕМА ЈЕ НАЈНИЖА ПЛАТА... НЕ МОЖЕ НИЖЕ... ПРИМЈЕР АУСТРИЈЕ ЈЕ ДА ЈЕ НАЈНИЖА ПЛАТА 1.800 ЕУРА.. А КОД НАС ЈЕ СВЕ СУПЕР, ПА ЈЕ ТО МАЊЕ ОД 200 ЕУРА. А ПОСЕБНО ДА НЕ КОМЕНТАРИШЕМО ДА ТРЕБА ДА УТВРДИ НАЈНИЖА САТНИЦА, А НЕ СОЦИЈАЛИСТИЧКИ - ПЛАТА.

Name

Капетан

08.12.2017 17:49

Плата се мора зарадити. Лијепо рецено. Само неразумијем ста сте са овим хтјели реци. Да,у нормалним дрзавама минимална плата прати потросацку корпу, ради се максимално десет сати и то пет дана у седмици а не као у овој накарадној дрзави сеснаест сати сваки дан без икаквих радницких права ,и то им је мало . Код приватника радници користе годисњи онолико колико им казе послодавац а не како писе у закону. Најезим се сваки пут кад се води расправа о правима радника јер су толико запостављена и тумацена од вецине послодаваца онако како то они хоце а никако како писе у законима који се односе на права радника. Према томе влада је та која мора реци како то треба радити и да се закон мора постовати.

Name

Ре Ре

08.12.2017 17:52

А ста је нас брига за најнизу плату у Аустрији? Ми смо по статистици најбједнија еуропска земља,нисмо цланица Еу,ми смо овдје гдје смо. Дзаба филозофија кад пара НЕМА!

Name

Макарије

08.12.2017 19:33

Жалосно!!! Тачно тако! Влада прича како се добро живи , а све горе и горе...на ивици смо сиромаштва...радници без икаквих права! Класичан пример робовласништва.Синдикалци се као боре за радничка права а уствари се боре за своје новчанике! Једина смо држава у региону која није донијела до данас општи колективни уговор а закон о раду је донешен још у јануару 2016 године.Запитајте се што је то тако.Зашто су само посебни колективни уговори донијети за управу...и јел то само њима треба штитити права.Дно дна....

Name

Робовласници

08.12.2017 20:31

У државном сектору раде полтрони и ухљеби власти,а народ код тајкуна из власти.Позивам све запослене у приватмом сектору да траже посао у иностранству групно и ништа неговоре и када оду оставе ове робовласнике без радника да немогу организовати посао па мека им раде њихови укућани.

Name

Роб

08.12.2017 17:19

Битно је да има договора о повецању акцизе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вилена

08.12.2017 17:42

Из супљег у празно. Питање је докле це и овај систем опстати,а од повецања нема ниста. То реално није могуце,зиви се од кредита,вец смо презадузени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НЕКО ИЗ МАСЕ

08.12.2017 18:24

Ова пропала власт са додиком је све унистила и довела Рс до пропасти!

ОДГОВОРИТЕ
Name

гризли

08.12.2017 20:43

Ко пита јадни народ видис дасу зељка и додо самосе удрузили да стовисе осиромасе овај јадни и на просијацки стап доведен народ докрајцили само знају дизати кредите неце они врацат него јадни народ кадасе њима повецава плата одмасе договоре а када треба радницима онда нема договора

ОДГОВОРИТЕ
Name

НЕНАД

08.12.2017 21:25

Како да је повецавамо кад је нецемо имати сцим исплатити. А ту смо сви ми криви јавна тајна је да сваки послодавац пола плате даје у кесу на руке а пола на рацун. Е због тог на руке ми тапсемо у мјесту. А КО ЈЕ ОД ГРАДЈАНА ПОДНИО ПРИЈАВУ За ОВО.... одговор је НИКО!! Морамо се сви мјењати и борити да нам свима буде боље а не само мени а за друге ме није брига. Увјек нам је крив други а ниста не подузимамо. То политицари виде и јако добро користе а ми им у томе помаземо. Лп

ОДГОВОРИТЕ
Name

бл

09.12.2017 13:23

Браво!