Nema dogovora o povećanju plate

Ni na današnjem nastavku sjednice Ekonomsko-socijalnog savjeta Republike Srpske o usaglašavanju socijalnih partnera o visini najniže plate za narednu godinu nije postignut dogovor.

Republika Srpska 08.12.2017 | 17:04
Nema dogovora o povećanju plate
U Savezu sindikata smatraju da je ovo posljednja šansa da se ozbiljno razmotri povećanje plata radnika u Republici Srpskoj.

Ističu da se može dogoditi da poslodavci već naredne godine neće imati dovoljno radne snage koja odlazi u inostranstvo u potrazi za većom zaradom.

Sindikat i dalje traži da najniža plata iznosi polovinu prosječne plate, odnosno 418 konvertibilnih maraka.



Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Dragutin Škrebić ističe da se povećanjem najniže plate neće zaustaviti trend odlaska radnika iz države.Dodaje da je realno povećanje sa sadašnjih 395 na 405 maraka.

Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske priznaje da povećanja najniže plate mora biti, ali o konačnoj cifri nije htio govoriti. 

Konačan ishod o iznosu najniže plate trebalo bi da poznat najkasnije do 22. decembra ove godine.

(BN)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Neko iz Mase

08.12.2017 16:19

Plata se mora zaraditi a ne da Vlada odlucuje o tome ko dobro i marljivo radi ima i vecu Platu tako je svugde pa i kod nas....

ODGOVORITE
Name

DEGOTHIA

08.12.2017 16:47

TEMA JE NAJNIŽA PLATA... NE MOŽE NIŽE... PRIMJER AUSTRIJE JE DA JE NAJNIŽA PLATA 1.800 EURA.. A KOD NAS JE SVE SUPER, PA JE TO MANJE OD 200 EURA. A POSEBNO DA NE KOMENTARIŠEMO DA TREBA DA UTVRDI NAJNIŽA SATNICA, A NE SOCIJALISTIČKI - PLATA.

Name

Kapetan

08.12.2017 17:49

Plata se mora zaraditi. Lijepo receno. Samo nerazumijem sta ste sa ovim htjeli reci. Da,u normalnim drzavama minimalna plata prati potrosacku korpu, radi se maksimalno deset sati i to pet dana u sedmici a ne kao u ovoj nakaradnoj drzavi sesnaest sati svaki dan bez ikakvih radnickih prava ,i to im je malo . Kod privatnika radnici koriste godisnji onoliko koliko im kaze poslodavac a ne kako pise u zakonu. Najezim se svaki put kad se vodi rasprava o pravima radnika jer su toliko zapostavljena i tumacena od vecine poslodavaca onako kako to oni hoce a nikako kako pise u zakonima koji se odnose na prava radnika. Prema tome vlada je ta koja mora reci kako to treba raditi i da se zakon mora postovati.

Name

Re Re

08.12.2017 17:52

A sta je nas briga za najnizu platu u Austriji? Mi smo po statistici najbjednija europska zemlja,nismo clanica Eu,mi smo ovdje gdje smo. Dzaba filozofija kad para NEMA!

Name

Макарије

08.12.2017 19:33

Жалосно!!! Тачно тако! Влада прича како се добро живи , а све горе и горе...на ивици смо сиромаштва...радници без икаквих права! Класичан пример робовласништва.Синдикалци се као боре за радничка права а уствари се боре за своје новчанике! Једина смо држава у региону која није донијела до данас општи колективни уговор а закон о раду је донешен још у јануару 2016 године.Запитајте се што је то тако.Зашто су само посебни колективни уговори донијети за управу...и јел то само њима треба штитити права.Дно дна....

Name

Robovlasnici

08.12.2017 20:31

U državnom sektoru rade poltroni i uhljebi vlasti,a narod kod tajkuna iz vlasti.Pozivam sve zaposlene u privatmom sektoru da traže posao u inostranstvu grupno i ništa negovore i kada odu ostave ove robovlasnike bez radnika da nemogu organizovati posao pa meka im rade njihovi ukućani.

Name

Rob

08.12.2017 17:19

Bitno je da ima dogovora o povecanju akcize

ODGOVORITE
Name

Vilena

08.12.2017 17:42

Iz supljeg u prazno. Pitanje je dokle ce i ovaj sistem opstati,a od povecanja nema nista. To realno nije moguce,zivi se od kredita,vec smo prezaduzeni.

ODGOVORITE
Name

NEKO IZ MASE

08.12.2017 18:24

Ova propala vlast sa dodikom je sve unistila i dovela Rs do propasti!

ODGOVORITE
Name

grizli

08.12.2017 20:43

Ko pita jadni narod vidis dasu zeljka i dodo samose udruzili da stovise osiromase ovaj jadni i na prosijacki stap doveden narod dokrajcili samo znaju dizati kredite nece oni vracat nego jadni narod kadase njima povecava plata odmase dogovore a kada treba radnicima onda nema dogovora

ODGOVORITE
Name

NENAD

08.12.2017 21:25

Kako da je povecavamo kad je necemo imati scim isplatiti. A tu smo svi mi krivi javna tajna je da svaki poslodavac pola plate daje u kesu na ruke a pola na racun. E zbog tog na ruke mi tapsemo u mjestu. A KO JE OD GRADJANA PODNIO PRIJAVU Za OVO.... odgovor je NIKO!! Moramo se svi mjenjati i boriti da nam svima bude bolje a ne samo meni a za druge me nije briga. Uvjek nam je kriv drugi a nista ne poduzimamo. To politicari vide i jako dobro koriste a mi im u tome pomazemo. Lp

ODGOVORITE
Name

bl

09.12.2017 13:23

Bravo!