Изостала почаст Тајипу Ердогану

Грчки војни пилоти који су били почасна пратња службеног авиона председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана, одбили су да га поздраве.

Свијет 08.12.2017 | 12:33
Изостала почаст Тајипу Ердогану
Опозициони атински лист "Та неа" данас пише да је јуче у 10.15 часова председнички авион Турске "Аирбус А330-200" ушао у простор грчке контроле летења (ФИР Атина) јужно од грчког острва Хиос у Егеју.

Док је авион летео у границама турске контроле летења (ФИР Истанбул) пратила су га два ловачка авиона "Ф-16Ц" турске авијације, и накратко недозвољено ушла у грчки простор. 

Турски ловци су се удаљили на своју страну границе чим су видели да се председничком авиону Турске приближавају три грчка ловца "Ф-16" из 337. ескадриле, који су по задатку били почасна пратња, у складу с дипломатским протоколом - да би се указала почаст високом госту, али и из разлога безбедности, пише лист. 

Затим је командант председничког авиона, официр турске авијације, затражио преко радија да се грчки авиони удаље, рекавши да "не жели пратњу". 

"Та неа" сазнаје да је командир грчке ловачке пратње одговорио да турски авион лети у простору Грчке и да је њено Ратно ваздухопловство одговорно за безбедност председничког авиона. 

Грчки ловци су наставили да прате црвено-бели председнички "ербас", али су се одмакли на око две наутичке миље лево и десно од њега, и тако су га пратили док није слетео на атински аеродром "Елефтериос Венизелос". 

Лист сазнаје да три грчка ловца, "у знак пилотског неуказивања поштовања и изражавања незадовољства", по слетању председничког авиона с Ердоганом нису обавила почасни опроштајни поздрав прелетом у затвореној формацији, што обично чине, како су урадили и приликом недавне службене посете председника Француске Франсоаа Макрона Атини. 

Један активни војни пилот је рекао за "Та неу", под условом да му се не објави име, да после стотина пресретања турских војних авиона који упадају у грчки простор, "није могуц́е указати почаст авиону у којем је неко ко наређује својим пилотима да провоцирају над Егејским морем, при чему на дужности гину наше колеге и другови, а тај (Ердоган) је само дан раније изговорио лаж у интервјуу да грчки пилоти крше њихов ваздушни простор, те су као они присиљени да нас пресрећу". 

"Пратили смо га у складу са захтевима дипломатског протокола и по наредби коју смо добили, али само толико. Почаст исказујемо ономе који је заслужује", рекао је пилот.

(Б92/Агенције)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

вв

08.12.2017 12:03

Не сери пилот .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе

08.12.2017 12:30

Насикерао се бабо сто га нису пилоти поздравили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ник

08.12.2017 15:19

Па имају право грци, узевши у обзир његове поступке према Грцкој.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аа

09.12.2017 22:02

ста хоце ердоган да му се православци клањају, е ердогане мало морген.