Рекорд по УЕФА бодовима, Србија ушла међу 10!

Можемо ли као Румуни до дербија у Лиги Европе? Србија међу девет земаља са два представника на пролеће, Холандија, Белгија, Хрватска немају ниједног, Турска, Швајцарска, Грчка имају по једног…

Фудбал 09.12.2017 | 23:15
Рекорд по УЕФА бодовима, Србија ушла међу 10!
Први пут у историји нашег фудбала, београдски вечити ривали ће заједно играти европско пролеће! Због чега ће и Лига Европе морати да прави преседане… Црвеној звезди је ово 16. пут да је презимила у Европи, Партизану шести. А први пут су у истој сезони успели да успешно окончају европску јесен.

Оваквом сценарију је мало ко могао да се нада летос када је све почело. Сетите се само колико је Партизан био неубедљив и лош против Будућности и колико се Црвена звезда мучила са Флоријаном са Малте. Али од тада је све кренуло узлазном путањом и вечити су својим навијачима приуштили јесен за памћење.

Партизан је после 13 година презимио у Европи, Црвена звезда је на то чекала чак 26 година! Ваљда то довољно говори колико је ово велика ствар за наша два највећа клуба и њихове навијачке армије. Оно што још више може да импонује је да ни Партизан, ни Звезда нису имали лаке групе и да су у тим групама заслужено прошли. Када се подвуче врта, вечити су показали више од ривала у групи и заслужили пре Келна или Јанг Бојса да се пласирају у нокаут фазу.

Зато сада провејава и оптимизам да ово није коначан домет београдских великана и да уз срећу на жребу може да се овери и пласман у осмину финала. А зашто не сањати и нешто више. Пре десетак година, Румуни су имали фудбалски бум када су Стеауа и Рапид играли градски дерби у четвртфиналу тадашњег УЕФА Купа. Ако су могли они тада, зашто не би могли и београдски “вечити” наредног пролећа…

Резултати београдских клубова су донели и бенефите целом српском фудбалу. Тешко да се успеси вечитих могу подвести као део неког великог и системског рада у српском фудбалу, већ искљуливо припадају клубовима и њиховим навијачима. Број освојених бодова ове сезоне на УЕФА ранг листи са националним коефицијентима износи 5.875. Замислите још да се Воша и Младост нису онако брукали летос и да су и они нешто направили…

Рекорд српских клубова у Европи је до сада била сезона 2002/03 када су сакупили 4.800 бодова. Захваљујући успесима Црвене звезде и Партизана, Србија је само у претходних 15 дана прекочила Словенију, Норвешку, Казахстан и Шкотску на УЕФА националној ранг листи и налази се тренутно на 26. позицији са тенденцијом да престигне и Белорусију. За неки конкретан бенефит је потребно да дођемо до 24. позиције која победнику националног купа гарантује да у квалификације за Лигу Европе креће из другог уместо из првог кола.

Колико велика ставр је пласман два наша клуба у нокаут фазу Лиге Европе, говоре и резултати клубова из осталих земаља. Са богатијом традицијом и далеко већим финансијским могућностима. Само девет земаља ће имати више од једног представника у еврокуповима наредног пролећа. То су првих осам на УЕФА ранг листи и Србија као девета. Шпанци и Италијани имају стопостотан учинак. Свих седам шпанских и свих шест италијанских представника је презимило у Европи. Шест од седам енглеских клубова је обезбедило европско пролеће. Највећи ударац су доживели Немци који су после испадања Келна остали са само три клуба у Европи, а кренули су летос са седам. Французи имају 4/6, Руси 4/5, Португалци 3/6! Исти број представника као Србија у Ебрипи има и Украјина. Два од пет украјинских клубова су презимили у Европи.

Дакле,осам најбоље рангираних држава и Србија! Белгија која је девета на УЕФА ранг листи, нема ниједног представника на пролеће у Европи! Свих пет белгијских клубова је елиминисано. Турска има 1/5 (Бешикташ у Лиги шампиона), Аустрија има 1/4, Швајцарска 1/5, Чешка 1/5, Грчка 1/5, Данска 1/4, Грчка 1/5, Чешка 1/5, Шведска 1/4, Румунија 1/5, Бугарска, Казахстан и Шкотска по једног представника.

Примера ради, поред Белгије, ни Холандија нема ниједног представника у европском фудбалско пролећу. Баш као ни Хрватска, Пољска, Кипар, Азербејџан и Белорусија који су испред Србије на ранг листи.  

Огроман успех су вечити направили пласманом у шеснаестину финала Лиге Европе и дали су српском фудбалу адреналинскиу ињекцију. Тачка још није стављена, може и још боље… А можда на пролеће видимо и први вечити дерби у еврокуповима? 

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар