Rekord po UEFA bodovima, Srbija ušla među 10!

Možemo li kao Rumuni do derbija u Ligi Evrope? Srbija među devet zemalja sa dva predstavnika na proleće, Holandija, Belgija, Hrvatska nemaju nijednog, Turska, Švajcarska, Grčka imaju po jednog…

Fudbal 09.12.2017 | 23:15
Rekord po UEFA bodovima, Srbija ušla među 10!
Prvi put u istoriji našeg fudbala, beogradski večiti rivali će zajedno igrati evropsko proleće! Zbog čega će i Liga Evrope morati da pravi presedane… Crvenoj zvezdi je ovo 16. put da je prezimila u Evropi, Partizanu šesti. A prvi put su u istoj sezoni uspeli da uspešno okončaju evropsku jesen.

Ovakvom scenariju je malo ko mogao da se nada letos kada je sve počelo. Setite se samo koliko je Partizan bio neubedljiv i loš protiv Budućnosti i koliko se Crvena zvezda mučila sa Florijanom sa Malte. Ali od tada je sve krenulo uzlaznom putanjom i večiti su svojim navijačima priuštili jesen za pamćenje.

Partizan je posle 13 godina prezimio u Evropi, Crvena zvezda je na to čekala čak 26 godina! Valjda to dovoljno govori koliko je ovo velika stvar za naša dva najveća kluba i njihove navijačke armije. Ono što još više može da imponuje je da ni Partizan, ni Zvezda nisu imali lake grupe i da su u tim grupama zasluženo prošli. Kada se podvuče vrta, večiti su pokazali više od rivala u grupi i zaslužili pre Kelna ili Jang Bojsa da se plasiraju u nokaut fazu.

Zato sada provejava i optimizam da ovo nije konačan domet beogradskih velikana i da uz sreću na žrebu može da se overi i plasman u osminu finala. A zašto ne sanjati i nešto više. Pre desetak godina, Rumuni su imali fudbalski bum kada su Steaua i Rapid igrali gradski derbi u četvrtfinalu tadašnjeg UEFA Kupa. Ako su mogli oni tada, zašto ne bi mogli i beogradski “večiti” narednog proleća…

Rezultati beogradskih klubova su doneli i benefite celom srpskom fudbalu. Teško da se uspesi večitih mogu podvesti kao deo nekog velikog i sistemskog rada u srpskom fudbalu, već iskljulivo pripadaju klubovima i njihovim navijačima. Broj osvojenih bodova ove sezone na UEFA rang listi sa nacionalnim koeficijentima iznosi 5.875. Zamislite još da se Voša i Mladost nisu onako brukali letos i da su i oni nešto napravili…

Rekord srpskih klubova u Evropi je do sada bila sezona 2002/03 kada su sakupili 4.800 bodova. Zahvaljujući uspesima Crvene zvezde i Partizana, Srbija je samo u prethodnih 15 dana prekočila Sloveniju, Norvešku, Kazahstan i Škotsku na UEFA nacionalnoj rang listi i nalazi se trenutno na 26. poziciji sa tendencijom da prestigne i Belorusiju. Za neki konkretan benefit je potrebno da dođemo do 24. pozicije koja pobedniku nacionalnog kupa garantuje da u kvalifikacije za Ligu Evrope kreće iz drugog umesto iz prvog kola.

Koliko velika stavr je plasman dva naša kluba u nokaut fazu Lige Evrope, govore i rezultati klubova iz ostalih zemalja. Sa bogatijom tradicijom i daleko većim finansijskim mogućnostima. Samo devet zemalja će imati više od jednog predstavnika u evrokupovima narednog proleća. To su prvih osam na UEFA rang listi i Srbija kao deveta. Španci i Italijani imaju stopostotan učinak. Svih sedam španskih i svih šest italijanskih predstavnika je prezimilo u Evropi. Šest od sedam engleskih klubova je obezbedilo evropsko proleće. Najveći udarac su doživeli Nemci koji su posle ispadanja Kelna ostali sa samo tri kluba u Evropi, a krenuli su letos sa sedam. Francuzi imaju 4/6, Rusi 4/5, Portugalci 3/6! Isti broj predstavnika kao Srbija u Ebripi ima i Ukrajina. Dva od pet ukrajinskih klubova su prezimili u Evropi.

Dakle,osam najbolje rangiranih država i Srbija! Belgija koja je deveta na UEFA rang listi, nema nijednog predstavnika na proleće u Evropi! Svih pet belgijskih klubova je eliminisano. Turska ima 1/5 (Bešiktaš u Ligi šampiona), Austrija ima 1/4, Švajcarska 1/5, Češka 1/5, Grčka 1/5, Danska 1/4, Grčka 1/5, Češka 1/5, Švedska 1/4, Rumunija 1/5, Bugarska, Kazahstan i Škotska po jednog predstavnika.

Primera radi, pored Belgije, ni Holandija nema nijednog predstavnika u evropskom fudbalsko proleću. Baš kao ni Hrvatska, Poljska, Kipar, Azerbejdžan i Belorusija koji su ispred Srbije na rang listi.  

Ogroman uspeh su večiti napravili plasmanom u šesnaestinu finala Lige Evrope i dali su srpskom fudbalu adrenalinskiu injekciju. Tačka još nije stavljena, može i još bolje… A možda na proleće vidimo i prvi večiti derbi u evrokupovima? 

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar