У Јерусалиму се очекује "дан беса"

Страсти око проглашења Јерусалима за главни гард Израела се не стишавају. Палестинци широм Западне обале и источног Јерусалима планирају данас нове протесте.

Свијет 08.12.2017 | 10:27
У Јерусалиму се очекује "дан беса"
Као одговор Израел је разместио на стотине додатних полицајаца у Јерусалиму на Брду храма у Старом граду, месту светом и за Јевреје и за муслимане који они зову Харам ла Шариф (Узвишено уточиште).

Палестински лидери су раније ове недеље прогласили три дана гнева. Лидер хамаса позвао је интифаду - арапски устанак протв Јевреја, а у сукобима са израелским снагама безбедности током јучерашњег дана широм Зпадне обале рањено је на десетине Палестинаца. Позив главног водје исламског екстремистичког Хамаса Исмаила Ханијеа подржао је лидер либанског Хезболаха Хасан Насралах који је синоћ такодје рекао да је време за нови устанак.



Како су сукоби ескалирали и ширили се по градовима у којима је већинско палестинско становништво Израелска војска наредила ваздушне ракетне нападе, али и напале ракетама с копна унутар појаса Газе.

Палестинске фракције, укључујући Фатах и Хамас, позвале су да се организују маршеви око контролних пунктова и познатих попришта сукоба са израелским снагама безбедности.

Од Палестинске управе у којој доминара секуларни умеренији Фатах се не очекује да спречи демонстрације али се верује да ће настојати да спречи хаос и повећање напетости која би могла прерасти у оружани сукоб.



И у појасу Газе се планирају демонстрације и да демонстрати покушају да приђу безбедносној огради на границе што би могло да доведе до сукоба, наводе израелски медији

У среду је амерички председник Трамп саопштио да признаје Јерусалим као престоницу Израела и најавио да ће се амбасада из Тел Авива преселити у тај град, али се очекује да се то оствари тек за неколико година.

Палестинци намеравају да у источном делу Јерусалима прогласе главни град своје будуће независне државе. Израел је тај деоЈерусалима освојио рату 1967. године и касније анектирао, што медјународна заједница никада није признала.

У Старом граду у том делу Јерусалима на Брду храма су некада стајали древни јеврејски храмови, а сада су тамо џамије Ал Акса, трећа по значају у исламу и Купола на стени. То је често поприште сукоба Палестинаца и израелских снага безбедности.

(Б92/Агенције)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Бошњак

08.12.2017 09:47

Овако су и нама бацили кост, уништили Југославију..

ОДГОВОРИТЕ
Name

М

08.12.2017 10:24

У праву си.

Name

само напред

08.12.2017 11:22

Због тога гори ЛА сам од себе. Само ви радите свој посао.

Name

Миле Ронхил

08.12.2017 10:14

Ја би овим Палестинцима увео акцизе на ваздух.

ОДГОВОРИТЕ
Name

?

08.12.2017 11:25

Стави се у њихову позицију???????