Вршњачко насиље велики проблем

Вршњачко насиље је све присутнији и распрострањенији проблем у Републици Српској и земљама региона, а неријетко долази и до смртног исхода. Осим породице и образовних установа, шира друштвена заједница би морала бити укључена у рјешавање овог проблема, оцијењено је данас на предавању о превенцији вршњачког насиља одржаном у Бијељини.

Република Српска 07.12.2017 | 22:10
Вршњачко насиље велики проблем
Најчешћи проблеми јављају се због дјеце која у школу не долазе довољно спремна, те не трпе осјећање досаде и постају конфликтна, истакао је психотерапеут Зоран Миливојевић.

"Како дјеца у свом раном узрасту нису довољно социјализована, веома често користе најпримитивније изразе насиља, који су најчешће и изрази непријатељства, па се јављају осјећања презира и мржње, а формирају се групе и подгрупе у разреду које представљају `психологију чопора`", рекао је др Зоран Миливојевић, један од најистакнутијих психотерапеута на простору Балкана.

Проблем се развијао тако што је друштво у посљедњих двадестак година веома радило на подизању свијести и форсирању дјечијих права, а готово никако на дјечијим обавезама и дужностима, истакао је Миливојевић. О законским рјешењима која предвиђају казне за родитеље, подијељења су мишљења.

"Ја мислим да то није добра идеја и да треба тражити партнерска рјешења у односу родитељ-наставник", додао је Миливојевић.

Он додаје да мора постојати такозвани споразум између државе, с једне стране, и родитеља, с друге, те да заједно наступе у социјализацији дјеце. У Републици Српској тренутно је изражајније вербално од физичког насиља.

"Сматрамо да је и у већем броју присутније и да дјеца баш и немају храбрости да насиље пријаве. На терену, у школама насиље је присутно", рекла је организатор предавања Александра Радановић, предсједник Савеза за дјецу, младе и породицу Републике Српске.

Чињеница је да тешка економска ситуација доводи до занемарености дјеце, али да постоје и они који су добростојећи, па тако и размажени. И једни, и други спадају у групу несоцијализованих и оних који су најагресивнији, поручено је са предавања о превенцији вршњачког насиља.

БН телевизија

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

РАЈНА

08.12.2017 04:29

Са вршњачким насиљем у РС надлежни органи се нису бавили на правилан начин. Овај вид насиља се испољио још далеке 1996године , али га нико од надлежних " паметних" психолога није препознао , као ни насиље у породици. У наредним годинама , кад су странци на овај проблем указали и почели да издвајају велике паре кроз финансирање пројеката онда се као нешто кренуло радити,не због дјеце, већ због оних који су радили на пројектима због властитог интереса. То је дако препознала и напокон смјењена Омбудсманка за дјецу РС Нада Граховац, која је на ову тему пропутовала силне земље ко фол ради семинара ( а бекнути ни један језик) , али " научено" знање са семинара није НИКАД примјенила. Ал је њој вршњачко насиље веома добро дошло , мислим егзистенцијално , а дјеца и насиље, кога то још брига у РС . Док год је дјечији додатак 35,00КМ, док год родитељи немају ни за кифлу, док год се дјеци из социјално угрожених породица не помаже и омогућава да имају бар оно најосновније у 21.вјеку, до тада ће бити насиља. Вршњако насиље је протест дјетета да му у друштву није добро и сигуран доказ да је ово друштво охоло,саможиво, брутално према људима који немају , а поготово према дјеци. Шта да каже дијете које је прво рођено и којем држава НЕДА дјечији додатак.Ал зато држава има своје послушнике, горе поменуту Наду Граховац, па директорице центра за социјални рад , Верицу -веверицу, па замјеницу министра Министарства здравља и социјалне заштите, па деда мраза, министра Министарства просвјете и култуте и друге. Поздрављам напор Градоначелника Града Бања Лука Радојчића , који је за ово кратко вријеме барем мало ослушнуо проблеме дјеце из социјално угрожених породица, али поштовани градоначелниче, центар за социјани рад Бања Лука сваки ваш добар импулс да се соцјално угроженим пордицама помогне ГУШИ, па се мало окрените према њима и говнастом мотком их дотјерајте у ред ако имате намјеру да помажете. Јер тамо влада хаос, опште незнање, примитивизам и безобразлук.

ОДГОВОРИТЕ