Vršnjačko nasilje veliki problem

Vršnjačko nasilje je sve prisutniji i rasprostranjeniji problem u Republici Srpskoj i zemljama regiona, a nerijetko dolazi i do smrtnog ishoda. Osim porodice i obrazovnih ustanova, šira društvena zajednica bi morala biti uključena u rješavanje ovog problema, ocijenjeno je danas na predavanju o prevenciji vršnjačkog nasilja održanom u Bijeljini.

Republika Srpska 07.12.2017 | 22:10
Vršnjačko nasilje veliki problem
Najčešći problemi javljaju se zbog djece koja u školu ne dolaze dovoljno spremna, te ne trpe osjećanje dosade i postaju konfliktna, istakao je psihoterapeut Zoran Milivojević.

"Kako djeca u svom ranom uzrastu nisu dovoljno socijalizovana, veoma često koriste najprimitivnije izraze nasilja, koji su najčešće i izrazi neprijateljstva, pa se javljaju osjećanja prezira i mržnje, a formiraju se grupe i podgrupe u razredu koje predstavljaju `psihologiju čopora`", rekao je dr Zoran Milivojević, jedan od najistaknutijih psihoterapeuta na prostoru Balkana.

Problem se razvijao tako što je društvo u posljednjih dvadestak godina veoma radilo na podizanju svijesti i forsiranju dječijih prava, a gotovo nikako na dječijim obavezama i dužnostima, istakao je Milivojević. O zakonskim rješenjima koja predviđaju kazne za roditelje, podijeljenja su mišljenja.

"Ja mislim da to nije dobra ideja i da treba tražiti partnerska rješenja u odnosu roditelj-nastavnik", dodao je Milivojević.

On dodaje da mora postojati takozvani sporazum između države, s jedne strane, i roditelja, s druge, te da zajedno nastupe u socijalizaciji djece. U Republici Srpskoj trenutno je izražajnije verbalno od fizičkog nasilja.

"Smatramo da je i u većem broju prisutnije i da djeca baš i nemaju hrabrosti da nasilje prijave. Na terenu, u školama nasilje je prisutno", rekla je organizator predavanja Aleksandra Radanović, predsjednik Saveza za djecu, mlade i porodicu Republike Srpske.

Činjenica je da teška ekonomska situacija dovodi do zanemarenosti djece, ali da postoje i oni koji su dobrostojeći, pa tako i razmaženi. I jedni, i drugi spadaju u grupu nesocijalizovanih i onih koji su najagresivniji, poručeno je sa predavanja o prevenciji vršnjačkog nasilja.

BN televizija

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

RAJNA

08.12.2017 04:29

Sa vršnjačkim nasiljem u RS nadležni organi se nisu bavili na pravilan način. Ovaj vid nasilja se ispoljio još daleke 1996godine , ali ga niko od nadležnih " pametnih" psihologa nije prepoznao , kao ni nasilje u porodici. U narednim godinama , kad su stranci na ovaj problem ukazali i počeli da izdvajaju velike pare kroz finansiranje projekata onda se kao nešto krenulo raditi,ne zbog djece, već zbog onih koji su radili na projektima zbog vlastitog interesa. To je dako prepoznala i napokon smjenjena Ombudsmanka za djecu RS Nada Grahovac, koja je na ovu temu proputovala silne zemlje ko fol radi seminara ( a beknuti ni jedan jezik) , ali " naučeno" znanje sa seminara nije NIKAD primjenila. Al je njoj vršnjačko nasilje veoma dobro došlo , mislim egzistencijalno , a djeca i nasilje, koga to još briga u RS . Dok god je dječiji dodatak 35,00KM, dok god roditelji nemaju ni za kiflu, dok god se djeci iz socijalno ugroženih porodica ne pomaže i omogućava da imaju bar ono najosnovnije u 21.vjeku, do tada će biti nasilja. Vršnjako nasilje je protest djeteta da mu u društvu nije dobro i siguran dokaz da je ovo društvo oholo,samoživo, brutalno prema ljudima koji nemaju , a pogotovo prema djeci. Šta da kaže dijete koje je prvo rođeno i kojem država NEDA dječiji dodatak.Al zato država ima svoje poslušnike, gore pomenutu Nadu Grahovac, pa direktorice centra za socijalni rad , Vericu -vevericu, pa zamjenicu ministra Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, pa deda mraza, ministra Ministarstva prosvjete i kultute i druge. Pozdravljam napor Gradonačelnika Grada Banja Luka Radojčića , koji je za ovo kratko vrijeme barem malo oslušnuo probleme djece iz socijalno ugroženih porodica, ali poštovani gradonačelniče, centar za socijani rad Banja Luka svaki vaš dobar impuls da se socjalno ugroženim pordicama pomogne GUŠI, pa se malo okrenite prema njima i govnastom motkom ih dotjerajte u red ako imate namjeru da pomažete. Jer tamo vlada haos, opšte neznanje, primitivizam i bezobrazluk.

ODGOVORITE