Које државе су највећи дужници?

Нивои државног дуга могу бити тешко разумљиви, врло често и досадни. На примјер, информација о дугу Порторика, који је 74 милијарди долара је на насловним страницама, док дуг САД достиже износ од 20 билиона долара и то се не представља као велика ствар.

Свијет 07.12.2017 | 22:07
Које државе су највећи дужници?
Како то може имати смисла, и кога брига за све ове ствари? Графикон у наставку покушава ово објаснити на лаички начин.

Коришћени су бројеви и информације из Организације за економску сарадњу и развој (ОЕЦД) о националном дугу по глави становника.

Примјењена је јединоставна метрика.

На примјер, ако би американци жељели да у потпуности елиминишу свој национални дуг, сваки грађанин би дуговао 61,539 долара.

Креирани су “крофна”- кругови: што је вец́и круг, то је вец́и однос дуга по глави становника. Затим је сваки кодован одређеном бојом како би одговарали клизној скали која приказује колико је ситуација озбиљња.

Тамно црвена значи да је земља у озбиљним проблемима са више од 75 хиљада долара дуга по глави становника, док плаве земље имају дуг мањи од 10 хиљада долара по глави становника.

Упоређивати дугове земаља, и њихова оптерећења истим, тако што ће се упоредити дуг по глави становника је најбољи начин упоређивања из неколико разлога.

То је заправо као упоређивање јабука са јабукама. Због тога Сједињене Државе могу остварити дефицит од 63 милијарде долара у октобру – што се једва може наћи у новостима Ројтерса, али недостајуц́их 900 милиона долара за плац́ања дуга Венецуеле доводи до тога да се цијела економија ове земље суочи са хаосом.



Зато, упоређивати дуг по глави становика чини упоређивање између земаља поштеним.

Јапан је у центру овог графикона, јер та земља има највец́и дуг по глави становника у свијету, и износи 90,345 долара. Не постоји држава на свијету гдје просјечни људи годишње троше толико новца.

 Ирска је на другом мјесту са 62.687 долара, а трец́е су Сједињене Државе са 61.539 долара. То је скоро двоструко више од просјечног америчког порезног обвезника за читаву годину.

Треба обратити пажњу на једну државу са овог графикона, Кину. Кинеска влада успјела је створити огромну тенденцију економског раста (који можда тек од недавно успорава), и има само 7,119 долара јавног дуга по глави становника. Даље, Кина је највише насељена земља на планети. То је још увијек невјероватан успјех с обзиром на то колику је модернизацију претрпјела ова земља.

У наставку је листа десет земаља са највец́им дугом по глави становника у свијету. Треба имати на уму да је просјек за све земље у ОЕЦД-у 50,245 долара. Такође, треба обратити пажњу на то колико земаља са листе је у Западној Европи.

- Јапан – 90,345 долара

- Ирска – 62,687 долара

- САД – 61,539 долара

- Италија – 59,372 долара

- Белгија – 59,680 долара

- Аустрија – 49,975 долара

- Француска – 51,768 долара

- Грчка – 49,630 долара

- Велика Британија – 52,816 долара

- Португал – 44,819 долара

Бројеви по глави становника су увијек одличан начин упоређивања различитих економија из цијелог свијета. Није битно ко сте – ако би сваки грађанин у земљи изненада постао одговоран за плац́ање једнаког удјела националног дуга, било би озбиљних проблема. А то је посебно тачно у случају када би појединачни дио националног дуга био већи од годишње плате.

Извор: Банкар.ме

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ацо

07.12.2017 21:14

Да се мени дају задузиват видјели би

ОДГОВОРИТЕ