Обрадовић открио како играч може да га усрећи...

Жељко Обрадовић, тренер Фенербахчеа, причао је за званичан сајт Евролиге о својој каријери и о томе како се кошарка, а са њом и он променио.  Жељков угао - тренерска струка од 1992. до данас. . .  Најбољи европски тренер свих времена о свом позиву, али и начину на који се мењао за 25 година рада. Као што се променила и сама кошарка.

Кошарка 09.12.2017 | 22:15
Обрадовић открио како играч може да га усрећи...
Легандарни тренер прошле године освојио је девет титулу Евролиге, тачно 25 година после своје прве са Партизаном.

"Сигурно да сам на другом нивоу у односну на 1992. годину када сам постао први пут шампион Европе са Партизаном. Наравно, сећам се свих детаља тих дана. То је нешто што је у мом животу", рекао је Обрадовић за сајт Евролиге.

Хајдемо овако: девет освојених Евролига, два ФИБА Сапорта купа, пет пута биран за најбољег тренера Европе, освојио три турске лиге, један турски куп, један Председнички куп, 11 грчких првенстава, седам грчких купова, четири пута најбољи тренер грчке лиге, италијански суперкуп, првак Југославије и Купа Југославије. Олимпијско сребро, светско злато, европско злато и бронза.

Ако Жељко Обрадовић не зна свој посао у најситнији детаљ и милиметар, онда је питање ко познаје. А управо је Жоц говорио о тренерском послу и присетио како су се тренерски позив, он сам, као и кошарка мењали кроз године.

Од 1992. до данас.

Као што је рекао у редовима испод - да је лако, сви би то радили.

"Када размишљам о ових 25 година тренерске каријере, сигурно сам на другачије нивоу него што сам био 1992. године када сам био првак Европе први пут с Партизаном. Наравно, памтим све из тих дана. То је нешто што је мој живот. И, наравно, 25 година је дугачак период па је нормално да се доста ствари променило од тада".

Како су изгледали почеци тренерске каријере?

"Много сам се променио као тренер. Сећам се када сам постао тренер, прва три месеца нисам могао да спавам зато што сам све време мислио о поставци на тренингу, играчи ће имати своја питања, и ја сам морао да знам питања. Верујем да је једини ауторитет у овом послу, у животу генерално, ауторитет знања".

Усавршавање је јако важна ставка код Жоца.

"Вежбање и искуство ми сада допуштају да радим ствари лакше. Али константна едукација је есенцијална. Трудим се сваког дана, али сваког дана, да научим нешто ново и да то применим на начин на који мој тим игра. Разговарам доста са другим тренерима и увек сам информисан. Данас и у овом добу интернера, све је доступно, можете све да видите. Разговарам доста са играчима, увек вам дају добре идеје и много учим од њих".

Колико има места променама у кошарци?

"Скоро је све откривено у кошарци, али спорт је тако богат да се свашта може променити у датом моменту. Кошарка је спорт у ком тренер може да има највећи утицај на резултат. Небитно колико се спремате за било ког противника, морате да будете спремни да реагујете током утакмице и то кошарку чини посебном", рекао је Обрадовић.

Чачанин је познат по строгоћи и дисциплини коју захтева од својих играча, али је истакао да воли када његови играчи имају самоиницијативу.

"Волим да дајем слободу мојим играчима и заправо највише волим када играч има иницијативу. Најсрећнији сам када ме играчи изненаде са тим током утакмице. Највише се трудим да предвидим одређене ситуације које могу да се догоде током утакмице, али када играч уради нешто што ме изненади - најсрећнији сам човек на свету".

Одао је и једну тајну успеха у кошарци.

"Сви мали детаљи које користим годинама, сви напади, и сви начини одбране настали су као последица рада. Ништа се не дешава преко ноћи. Зато користим припреме и тренинге. Да је лако, сви би то радили. Понаваљање и аутоматизам током тренинга води до најбољих ствари у кошарци".

У чему је највећа промена коју је Обрадовић направио током ових година?

"У тренингу. Када сам почео, имали смо два месеца припрема на планини. Сезона је имала мање утакмица, тако да је било логично тако радити. Са овим календарима ствари су другачије. На пример, ово је прво лето на ком сам одлучио да имам тренинг-камп који је трајао само четири недеље. Разлози су различити, од играча који су били у репрезентацијама. Боље је било да се мало одморе. Раније смо тренирали два пута дневно, али то више није могуће. Тренирамо једном дневно, понекад мало дуже, али нам је и тај приступ донео резултат".

Шта се још променило у кошарци, а шта не?

"Тренинзи су пример промена у кошарци. Промењен је начин рада, принципи који се користе, као и време које се проводи у теретани. Какогод, једна ствар се није променила. Нико није постао велики играч ако је радио само на тренинзима. Индивидуални рад је нешто што је веома важно и на чему се инсистира. Они играчи који су посвећени, који воле кошарку, ће сигурно наћи времена за индивидуални рад. Зато су они најбољи, зато постају велики играчи".

Мало и о односу с играчима и начину комуникације.

"То је још једна од ствари која се код мене није променила је однос и међусобно поверење са мојим играчима. Без тога, мој посао би био немогућ. Не би било шансе да играмо добро и да остварујемо добре резултате. Поверење и поштовање су круцијални. Не само између тренера и играча, већ и поштовања између саиграча, стручног штаба, поштовања свих у клубу. Са поштовањем, остајемо здрави изнутра", закључио је Обрадовић.

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар