Obradović otkrio kako igrač može da ga usreći...

Željko Obradović, trener Fenerbahčea, pričao je za zvaničan sajt Evrolige o svojoj karijeri i o tome kako se košarka, a sa njom i on promenio.  Željkov ugao - trenerska struka od 1992. do danas. . .  Najbolji evropski trener svih vremena o svom pozivu, ali i načinu na koji se menjao za 25 godina rada. Kao što se promenila i sama košarka.

Košarka 09.12.2017 | 22:15
Obradović otkrio kako igrač može da ga usreći...
Legandarni trener prošle godine osvojio je devet titulu Evrolige, tačno 25 godina posle svoje prve sa Partizanom.

"Sigurno da sam na drugom nivou u odnosnu na 1992. godinu kada sam postao prvi put šampion Evrope sa Partizanom. Naravno, sećam se svih detalja tih dana. To je nešto što je u mom životu", rekao je Obradović za sajt Evrolige.

Hajdemo ovako: devet osvojenih Evroliga, dva FIBA Saporta kupa, pet puta biran za najboljeg trenera Evrope, osvojio tri turske lige, jedan turski kup, jedan Predsednički kup, 11 grčkih prvenstava, sedam grčkih kupova, četiri puta najbolji trener grčke lige, italijanski superkup, prvak Jugoslavije i Kupa Jugoslavije. Olimpijsko srebro, svetsko zlato, evropsko zlato i bronza.

Ako Željko Obradović ne zna svoj posao u najsitniji detalj i milimetar, onda je pitanje ko poznaje. A upravo je Žoc govorio o trenerskom poslu i prisetio kako su se trenerski poziv, on sam, kao i košarka menjali kroz godine.

Od 1992. do danas.

Kao što je rekao u redovima ispod - da je lako, svi bi to radili.

"Kada razmišljam o ovih 25 godina trenerske karijere, sigurno sam na drugačije nivou nego što sam bio 1992. godine kada sam bio prvak Evrope prvi put s Partizanom. Naravno, pamtim sve iz tih dana. To je nešto što je moj život. I, naravno, 25 godina je dugačak period pa je normalno da se dosta stvari promenilo od tada".

Kako su izgledali počeci trenerske karijere?

"Mnogo sam se promenio kao trener. Sećam se kada sam postao trener, prva tri meseca nisam mogao da spavam zato što sam sve vreme mislio o postavci na treningu, igrači će imati svoja pitanja, i ja sam morao da znam pitanja. Verujem da je jedini autoritet u ovom poslu, u životu generalno, autoritet znanja".

Usavršavanje je jako važna stavka kod Žoca.

"Vežbanje i iskustvo mi sada dopuštaju da radim stvari lakše. Ali konstantna edukacija je esencijalna. Trudim se svakog dana, ali svakog dana, da naučim nešto novo i da to primenim na način na koji moj tim igra. Razgovaram dosta sa drugim trenerima i uvek sam informisan. Danas i u ovom dobu internera, sve je dostupno, možete sve da vidite. Razgovaram dosta sa igračima, uvek vam daju dobre ideje i mnogo učim od njih".

Koliko ima mesta promenama u košarci?

"Skoro je sve otkriveno u košarci, ali sport je tako bogat da se svašta može promeniti u datom momentu. Košarka je sport u kom trener može da ima najveći uticaj na rezultat. Nebitno koliko se spremate za bilo kog protivnika, morate da budete spremni da reagujete tokom utakmice i to košarku čini posebnom", rekao je Obradović.

Čačanin je poznat po strogoći i disciplini koju zahteva od svojih igrača, ali je istakao da voli kada njegovi igrači imaju samoinicijativu.

"Volim da dajem slobodu mojim igračima i zapravo najviše volim kada igrač ima inicijativu. Najsrećniji sam kada me igrači iznenade sa tim tokom utakmice. Najviše se trudim da predvidim određene situacije koje mogu da se dogode tokom utakmice, ali kada igrač uradi nešto što me iznenadi - najsrećniji sam čovek na svetu".

Odao je i jednu tajnu uspeha u košarci.

"Svi mali detalji koje koristim godinama, svi napadi, i svi načini odbrane nastali su kao posledica rada. Ništa se ne dešava preko noći. Zato koristim pripreme i treninge. Da je lako, svi bi to radili. Ponavaljanje i automatizam tokom treninga vodi do najboljih stvari u košarci".

U čemu je najveća promena koju je Obradović napravio tokom ovih godina?

"U treningu. Kada sam počeo, imali smo dva meseca priprema na planini. Sezona je imala manje utakmica, tako da je bilo logično tako raditi. Sa ovim kalendarima stvari su drugačije. Na primer, ovo je prvo leto na kom sam odlučio da imam trening-kamp koji je trajao samo četiri nedelje. Razlozi su različiti, od igrača koji su bili u reprezentacijama. Bolje je bilo da se malo odmore. Ranije smo trenirali dva puta dnevno, ali to više nije moguće. Treniramo jednom dnevno, ponekad malo duže, ali nam je i taj pristup doneo rezultat".

Šta se još promenilo u košarci, a šta ne?

"Treninzi su primer promena u košarci. Promenjen je način rada, principi koji se koriste, kao i vreme koje se provodi u teretani. Kakogod, jedna stvar se nije promenila. Niko nije postao veliki igrač ako je radio samo na treninzima. Individualni rad je nešto što je veoma važno i na čemu se insistira. Oni igrači koji su posvećeni, koji vole košarku, će sigurno naći vremena za individualni rad. Zato su oni najbolji, zato postaju veliki igrači".

Malo i o odnosu s igračima i načinu komunikacije.

"To je još jedna od stvari koja se kod mene nije promenila je odnos i međusobno poverenje sa mojim igračima. Bez toga, moj posao bi bio nemoguć. Ne bi bilo šanse da igramo dobro i da ostvarujemo dobre rezultate. Poverenje i poštovanje su krucijalni. Ne samo između trenera i igrača, već i poštovanja između saigrača, stručnog štaba, poštovanja svih u klubu. Sa poštovanjem, ostajemo zdravi iznutra", zaključio je Obradović.

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar