Разноврсан избор посних намирница

Велики број вјерника који живе у нашој земљи ових дана упутио се ка пијацама, рибарницама и маркетима у потрази за намирницама како би употпунили трпезу у вишенедјељном посту, или за једну од слава која је у овом периоду године. Трговци на пијацама и у хипермаркетима у Српској и ове године су се потрудили да суграђанима понуде широк спектар посних намирница, па се на тезгама и полицама може пронаћи велики број врста рибе, поврћа и воћа и разних ђаконија.

Република Српска 07.12.2017 | 16:31
Разноврсан избор посних намирница
Шестонедјељни божићни пост за православне вјернике донио је већи промет на пијацама, а продавци кажу да цијене посне хране нису повећане, као што је то био случај претходних година.

Бијељинска зелена пијаца и ове сезоне је поприлично богата, а траже се све врсте зелениша и воћа и поврћа, печурки, пасуља.

Према ријечима Оленије Трифковић, продавца на пијаци, промјетан је раст потражње за одређеним врстама воћа и поврћа које се најчешће и користе за припремање посних јела. Цијене се кажу нису мијењале.

За вријеме слава и вишенедељног божићног поста понуда и куповина рибе буде већа. Димљена, пржена, печена, маринирана – у свим облицима, риба је у ово доба године чешће на трпези.

Радници у рибарницама ових дана главу не дижи с посла од наруџби, а ових дана се може набавити баш све. Ослић по цијени од 7-8 КМ, пастрмка 9 колико треба да издвојите и за килограм шарана. Руски шаран је 7, скуша 6, сом 13, а димљени шаран 20 КМ.

И маркети ових дана биљеже већу посјећеност и тражњу за намирницама које се користе за припремање посних јела.

Огњен Јефтић, трговац у ТЦ Бинго каже да су и цијене прилагодили купцима те неријетко праве акцијске продаје како би што више изашли у сусрет купцима.

Много замјерки на цијене немају ни они који посте и који припремају славу, је кажу да за сада нису уочили нека драстична повећања цијена.

Једини скок у цјеновном смислу доживјело је коштуњаво воће које је и на свјетском тржишту скупље него иначе, па је сасвим сигурно да се неће наћи у већим количинама на посним трпезама.



БН телевизија

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Карадоз

07.12.2017 16:13

Велики број православних вјерника пости цијелу годину, и знају врло добро ста је посна храна.

ОДГОВОРИТЕ