Raznovrsan izbor posnih namirnica

Veliki broj vjernika koji žive u našoj zemlji ovih dana uputio se ka pijacama, ribarnicama i marketima u potrazi za namirnicama kako bi upotpunili trpezu u višenedjeljnom postu, ili za jednu od slava koja je u ovom periodu godine. Trgovci na pijacama i u hipermarketima u Srpskoj i ove godine su se potrudili da sugrađanima ponude širok spektar posnih namirnica, pa se na tezgama i policama može pronaći veliki broj vrsta ribe, povrća i voća i raznih đakonija.

Republika Srpska 07.12.2017 | 16:31
Raznovrsan izbor posnih namirnica
Šestonedjeljni božićni post za pravoslavne vjernike donio je veći promet na pijacama, a prodavci kažu da cijene posne hrane nisu povećane, kao što je to bio slučaj prethodnih godina.

Bijeljinska zelena pijaca i ove sezone je poprilično bogata, a traže se sve vrste zeleniša i voća i povrća, pečurki, pasulja.

Prema riječima Olenije Trifković, prodavca na pijaci, promjetan je rast potražnje za određenim vrstama voća i povrća koje se najčešće i koriste za pripremanje posnih jela. Cijene se kažu nisu mijenjale.

Za vrijeme slava i višenedeljnog božićnog posta ponuda i kupovina ribe bude veća. Dimljena, pržena, pečena, marinirana – u svim oblicima, riba je u ovo doba godine češće na trpezi.

Radnici u ribarnicama ovih dana glavu ne diži s posla od narudžbi, a ovih dana se može nabaviti baš sve. Oslić po cijeni od 7-8 KM, pastrmka 9 koliko treba da izdvojite i za kilogram šarana. Ruski šaran je 7, skuša 6, som 13, a dimljeni šaran 20 KM.

I marketi ovih dana bilježe veću posjećenost i tražnju za namirnicama koje se koriste za pripremanje posnih jela.

Ognjen Jeftić, trgovac u TC Bingo kaže da su i cijene prilagodili kupcima te nerijetko prave akcijske prodaje kako bi što više izašli u susret kupcima.

Mnogo zamjerki na cijene nemaju ni oni koji poste i koji pripremaju slavu, je kažu da za sada nisu uočili neka drastična povećanja cijena.

Jedini skok u cjenovnom smislu doživjelo je koštunjavo voće koje je i na svjetskom tržištu skuplje nego inače, pa je sasvim sigurno da se neće naći u većim količinama na posnim trpezama.



BN televizija

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Karadoz

07.12.2017 16:13

Veliki broj pravoslavnih vjernika posti cijelu godinu, i znaju vrlo dobro sta je posna hrana.

ODGOVORITE