ЕЛ: ПАО за наставак серије, ЦСКА у Бамбергу, Уникаха на Баске!

Може ли Химки да се извуче из кризе?

Кошарка 07.12.2017 | 15:00
ЕЛ: ПАО за наставак серије, ЦСКА у Бамбергу, Уникаха на Баске!
Четвртак ће бити понајвише знаку европског фудбала и мечева београдских вечитих ривала, али и кошаркашки део публике имаће својеврсну посластицу. Наставак Евролиге донеће још пет утакмица, а коло отварају Жалгирис и Панатинаикос.

Биће то посебна утакмица за Шарунаса Јасикевичијуса, који ће у својој кући дочекати тим са којим је освојио европску круну. Интересантно, Шарас је током својих играчких дана радио са Ћавијем Пасквалом у Барселони, био је и саиграч Нику Калатесу у дресу Зелених, а до летос је тренирао Панатинаикосову ведету Лукаса Лекавичијуса. ПАО игра одлично у последње време, нанизао је осам победа у свим такмичењима, укључујући шест европских рецки, од чега два брејка – у Истанбулу против Ефеса и Атини против најљућег ривала – Олимпијакоса.

Жалгирис се у досадашњем делу сезоне није прославио на свом терену. Ефес је пао уз доста преокрета, док су Басконија и Реал однели сигурне и убедљиве победе из Каунаса. Претходни сусрети с Панатинаикосом били су тесни и неизвесни, а сваки од претходна три меча у Жалгирио арени завршена су једноцифреном разликом. Уз један тријумф гостију из Атине. Уколико Ник Калатес настави да пружа игре у високом ритму, Жалгирис ће имати озбиљних проблема. Јер управо је Калатес подигао ниво игре грчког великана и представља симбол победничке серије у којој се налази клуб. Жалгирис мора да пронађе нападачку форму и одговори на широк избор Ћавија Пасквала.

Бамберг ће дочекати ЦСКА у Бросе арени, у нади да ће успети да понови нападачка издања из сусрета с Барселоном и Валенсијом и убаци (бар) поен више. Али Бамберг је ове сезоне показао знаке лоше реакције против екипа чије су одбране на највишем нивоу. Меч против Фенербахчеа је само пример.

После тешког пораза у Мадриду на првом евролигашком гостовању, екипа Димитриса Итудиса убацила је 98 поена Ефесу у Истанбулу и 89 кошева Уникахи у Малаги. Сличан ритам ЦСКА има и када гостује Бамбергу, где обично ређа само победе.

И Макабијев шеф стручног штаба Невен Спахија имаће емотиван меч против Валенсије, са којом је 2010. године освојио Еврокуп. Валенсија је без победе у четири деонице игре још од средине новембра, понајвише зато што је Ерик Грин и даље једина расположена нападачка опција у тиму, док је Макаби на свом терену ове сезоне само два пута поражен. Олимпијакос је спустио Макаби на свој офанзивни ниво и ту је добио меч, док је Ефес бљеснуо против некадашњег европског шампиона и приказао досад најбољу утакмицу ове сезоне, уз 92 убачена поена.

Оно што такође треба нагласити јесте да Валенсија нема европску победу у гостима већ четири утакмице. У три од четири наврата разлика је била убедљива – 13 или више поена.

Мали шпански дерби одиграће Басконија и Уникаха у Виторији. Уникаха је у озбиљној кризи резултата и није победила већ у шест утакмица у свим такмичењима. Такође, екипа Ђоана Плазе није ни у нападачком ритму, уз тек 67 убачених кошева у овом периоду. Под великим знаком питања су Немања Недовић и Џеф Брукс, због повреда. 

Басконија је од доласка Педра Мартинеза доживела заокрет за 180 степени и само пораз од актуелног првака Европе. Можда би сада било право време за освету, пошто је Уникаха однела победе из Виторије у последња два меча.

Химки је неочекивано пао са формом, има тек једн победу у претходних шест мечева на свим фронтовима, а повреда Томаса Робинсона озбиљно је окренула ствари. Олимпија покушава да се ишчупа и почне да игра стабилну кошарку, али серија тешких утакмица и даље не омогућава саставу Симонеа Пјаниђанија да се издигне изнад површине. 

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар