EL: PAO za nastavak serije, CSKA u Bambergu, Unikaha na Baske!

Može li Himki da se izvuče iz krize?

Košarka 07.12.2017 | 15:00
EL: PAO za nastavak serije, CSKA u Bambergu, Unikaha na Baske!
Četvrtak će biti ponajviše znaku evropskog fudbala i mečeva beogradskih večitih rivala, ali i košarkaški deo publike imaće svojevrsnu poslasticu. Nastavak Evrolige doneće još pet utakmica, a kolo otvaraju Žalgiris i Panatinaikos.

Biće to posebna utakmica za Šarunasa Jasikevičijusa, koji će u svojoj kući dočekati tim sa kojim je osvojio evropsku krunu. Interesantno, Šaras je tokom svojih igračkih dana radio sa Ćavijem Paskvalom u Barseloni, bio je i saigrač Niku Kalatesu u dresu Zelenih, a do letos je trenirao Panatinaikosovu vedetu Lukasa Lekavičijusa. PAO igra odlično u poslednje vreme, nanizao je osam pobeda u svim takmičenjima, uključujući šest evropskih recki, od čega dva brejka – u Istanbulu protiv Efesa i Atini protiv najljućeg rivala – Olimpijakosa.

Žalgiris se u dosadašnjem delu sezone nije proslavio na svom terenu. Efes je pao uz dosta preokreta, dok su Baskonija i Real odneli sigurne i ubedljive pobede iz Kaunasa. Prethodni susreti s Panatinaikosom bili su tesni i neizvesni, a svaki od prethodna tri meča u Žalgirio areni završena su jednocifrenom razlikom. Uz jedan trijumf gostiju iz Atine. Ukoliko Nik Kalates nastavi da pruža igre u visokom ritmu, Žalgiris će imati ozbiljnih problema. Jer upravo je Kalates podigao nivo igre grčkog velikana i predstavlja simbol pobedničke serije u kojoj se nalazi klub. Žalgiris mora da pronađe napadačku formu i odgovori na širok izbor Ćavija Paskvala.

Bamberg će dočekati CSKA u Brose areni, u nadi da će uspeti da ponovi napadačka izdanja iz susreta s Barselonom i Valensijom i ubaci (bar) poen više. Ali Bamberg je ove sezone pokazao znake loše reakcije protiv ekipa čije su odbrane na najvišem nivou. Meč protiv Fenerbahčea je samo primer.

Posle teškog poraza u Madridu na prvom evroligaškom gostovanju, ekipa Dimitrisa Itudisa ubacila je 98 poena Efesu u Istanbulu i 89 koševa Unikahi u Malagi. Sličan ritam CSKA ima i kada gostuje Bambergu, gde obično ređa samo pobede.

I Makabijev šef stručnog štaba Neven Spahija imaće emotivan meč protiv Valensije, sa kojom je 2010. godine osvojio Evrokup. Valensija je bez pobede u četiri deonice igre još od sredine novembra, ponajviše zato što je Erik Grin i dalje jedina raspoložena napadačka opcija u timu, dok je Makabi na svom terenu ove sezone samo dva puta poražen. Olimpijakos je spustio Makabi na svoj ofanzivni nivo i tu je dobio meč, dok je Efes bljesnuo protiv nekadašnjeg evropskog šampiona i prikazao dosad najbolju utakmicu ove sezone, uz 92 ubačena poena.

Ono što takođe treba naglasiti jeste da Valensija nema evropsku pobedu u gostima već četiri utakmice. U tri od četiri navrata razlika je bila ubedljiva – 13 ili više poena.

Mali španski derbi odigraće Baskonija i Unikaha u Vitoriji. Unikaha je u ozbiljnoj krizi rezultata i nije pobedila već u šest utakmica u svim takmičenjima. Takođe, ekipa Đoana Plaze nije ni u napadačkom ritmu, uz tek 67 ubačenih koševa u ovom periodu. Pod velikim znakom pitanja su Nemanja Nedović i Džef Bruks, zbog povreda. 

Baskonija je od dolaska Pedra Martineza doživela zaokret za 180 stepeni i samo poraz od aktuelnog prvaka Evrope. Možda bi sada bilo pravo vreme za osvetu, pošto je Unikaha odnela pobede iz Vitorije u poslednja dva meča.

Himki je neočekivano pao sa formom, ima tek jedn pobedu u prethodnih šest mečeva na svim frontovima, a povreda Tomasa Robinsona ozbiljno je okrenula stvari. Olimpija pokušava da se iščupa i počne da igra stabilnu košarku, ali serija teških utakmica i dalje ne omogućava sastavu Simonea Pjaniđanija da se izdigne iznad površine. 

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar