Пожар гута Лос Анђелес

Неколико пожара је бјесњело у сриједу у околици Лос Анђелеса, а више од 200 хиљада људи је било обухваћено наредбом за евакуацију, па тако и елитна четврт Бел-Аир у којој је ватра запријетила хиљадама кућа, док се ближи крај године коју ће у Калифорнији памтити по великим пожарима.

Свијет 07.12.2017 | 07:58
Пожар гута Лос Анђелес
"Проживљавамо тешке дане, али они уједно свједоче о издржљивости нашег града", коментарисао је у сриједу лосанђелески градоначелник Ерик Гарчети.

"Највећа опасност пријети људима у Лос Анђелесу", другом по величини граду Сједињених Држава који има четири милиона становника, "евакуисали смо 150 хиљада становника на сјеверу града", додао је.

Још је најмање 50 хиљада људи добило упутство да напусте свој дом у округу Вентура који се уз Тихи океан пружа на исток до града Ојаија.

На читавом том подручју хара пожар назван Томас који се муњевито проширио у само два дана и у сриједу је био изван контроле.

Пријетио је 12 хиљада објеката пошто их је изгорјело 150. Досад је једна особа изгубила живот, а материјална штета ће расти, упозоравају ватрогасци.

Пожари названи Томас, Крик, Реј, Скирбал и Гети прогутали су више од 32.000 ха терена у непуна два дана.

Означена узбуна која још никада до сада није

Ватрогасна служба је огласила "љубичасту узбуну" за град Лос Анђелес, за коју кажу да још никад није била оглашена, извијестивши о екстремним условима, с вјетром који може достићи готово 130 км/х у вишим предјелима, објавила је Национална метеоролошка служба (НWС).

У сриједу рано ујутро над градом се надвио црн дим видљив на удаљености више десетака километара и путем сателита.

Због пожара је затворен дио главне саобраћајнице у граду, аутопут 405 која пролази испред гласовитог Геттy Центера, који ће бити затворен барем до четвртка.

Гори Бел-Аир
Евакуисано је и познати Универзитет УЦЛА недалеко одатле. Затворене су и десетине других школа.

Телевизијске мреже су показивале четврт Бел-Аир у којој славне особе и милијардери, међу којима подузетник Елон Маск и поп звијезда Бјонсе, имају виле вриједне више милиона долара. Како наводи мрежа НБЦ, горио је Морага Естате, имање медијског магната Руперта Мердока с виноградом, вриједно 30 милиона долара. Пјевач Лионел Ричие је отказао концерт у Лас Вегасу како би бившој супрузи Бренди Харвеy Рицхие помогао у евакуацији.

Власти упозоравају да ће вјетар остати изнимно јак и опасан до петка.

2017. је за Калифорнију црна година због пожара. Више од 40 људи је погинуло у октобру у десетак пожара који су похарали дио виноградима засађеног сјевера и уништили више од 10 хиљада кућа.

(Независне новине)
 

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

доки

07.12.2017 07:10

има бога нека наплеати америма стосу слали невидљиве на србију самомије зао оне сиротиње стоце страдати ни крива ни дузна

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.12.2017 12:11

Доки душо јес био данас у школи?

Name

Црни Груја

07.12.2017 08:32

Коначно једна добра вијест да уљепша дан. Да их није посјетио Милосрдни анђео.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.12.2017 13:43

Јеси напоран са том школом !Пусти људе да и они нешто пишу !

Name

Ре,ре

07.12.2017 13:47

Знаш ли возити авион?Знаш ли ишта о хидраулици?Знаш ли нешто о чојству,и јунаштву,а не само зезати људе на пирталу.

Name

Арм

07.12.2017 14:35

Доки,зајеб'о си Илију из зворника.