ЛШ: 33 гола - седмица Ливерпула, Шахтјор добио Сити! И још...

Екипе Ливерпула, Севиље, Порта и Шахтјора из Доњецка последња су четири учесника осмине финала Лиге шампиона.  Готово је, "Мордор" у "другом шеширу" на жребу! Групна фаза Лиге шампиона завршена је резултатом 7:0 на "Енфилду", после чега смо добили и комплетне саставе "првог" и "другог" шешира пред жреб у понедељак - некоме ће пресести! После Атлетика, и Наполи у Лиги Европе.  Сити угушио Наполитанце, Шахтјор иде даље! Ливерпул је гадан кад полуди, плашите се Бешикташа! За крај групне фазе такмичења у Лиги шампиона. . .

Фудбал 06.12.2017 | 23:21
ЛШ: 33 гола - седмица Ливерпула, Шахтјор добио Сити! И још...
Они су се тако придружили Манчестер Јунајтеду, Базелу, Пари Сен Жермену, Бајерну из Минхена, Роми, Челсију, Барселони, Јувентусу, Манчестер Ситију, Бешикташу, Тотенхем Хотспуру и Реал Мадриду.

Последње вече такмичења у групној фази обележило је неколико спектакуларних мечева, чак 33 поготка на осам мечева, али и писање историје од стране енглеских клубова пошто је Енглеска постала прва земља са пет представника у нокаут фази елитног такмичења.

Жреб за елиминациону фазу на програму је у понедељак у подне у Ниону, док је наставак такмичења заказан за 13. фебруар 2018. године.

Меч вечери одигран је на култном Енфилду, где је домаћи Ливерпул демолирао московски Спартак и на најбољи могући начин оверио прво место у групи Е – 7:0 (3:0).

Екипи Јиргена Клопа је одговарао и бод, али Филипе Кутињо, Садио Мане, Мохамед Салах и другови ништа нису хтели да препусте случају. Бразилац је постигао хет-трик, Сенегалац је два пута био стрелац, док се Египћанин, попут Роберта Фирмина, једном уписао у стрелце.

Управо због исхода дуела на Острву Севиља није морала да страхује у Словенији, пошто је домаћи Марибор све до 76. минута водио поготком Маркоса Тавареша. Ипак, Јасмин Ханданович прави велики кикс, а Гансо поставља коначан резултат сусрета – 1:1 (1:0).

У групи Ф, Наполију је требала победа у Ротердаму против Фејенорда, али само у случају да Манчестер Сити слави у Харкову против Шахтјора из Доњецка. Већ на полувремену је било јасно да од тога неће бити ништа јер је домаћин брзо стигао до два гола предности у Украјини, да би Серхио Кун Агуеро само ублажио пораз 'Грађана' – 2:1 (2:0).

Наполитанци су такође рано повели на 'Де Којпу', али су на полувремену сазнали резултат из Харкова, па је Фејенорд на крају направио преокрет – 2:1 (1:1).

Највише драме обећавала је група Г, али се Порто експресно побринуо ни да ту не буде дилеме. 'Змајеви' су после првог дела игре имали великих 3:0 против Монака, да би на крају славили са 5:2 (3:0), па пораз Лајпцига од Бешикташа код куће и није ништа значио – 2:1 (1:0).

Коначно, група Х била је једина у којој није било дилеме ко ће бити први и други, али су се мадридски Реал и дортмунда Борусија потрудили да гледамо спектакл на Сантјаго Бернабеуу – 3:2 (2:1).

Кристијано Роналдо још једном је исписао странице историје, Пјер-Емерик Обамејанг успео је да врати своју екипу у егал, али је Лукас Васкес у самом финишу ипак донео тријумф 'Краљевићима'.

Истовремено, Тотхенхем Хотспур је потврдио пролаз у другу фазу са првог места рутинским слављем над кипарским АПОЕЛ – 3:0 (1:0).

Када су 24. августа на жребу за групну фазу 63. Купа, тј. Лиге шампиона "упали" у "групу смрти" заједно са двоструким узастопним прваком Европе, Реалом из Мадрида и једним од најнезгоднијих тимова у евро-куповима у претходној деценији, Борусијом из Дортмунда, фудбалери Тотенхема означени су као "фаворити" за испадање уз кипарски АПОЕЛ.

Испоставиће се, 104 дана касније, да ће "певци" менаџера Маурисија Покетина из "групе смрти" изаћи као тим који је освојио највише бодова у вечерас завршеној првој фази елитног УЕФА такмичења!

Са увелико обезбеђеним првим местом пред жреб за осмину финала који ће у понедељак у подне некоме донети осмехе, а некоме горушицу, Тотенхем је без Харија Кејна победио АПОЕЛ резултатом 3:0 (2:0) и стигао до 16 од могућих 18 бодова у такмичењу 32 клуба од којих ће 16 наставити даље, осам продужити у Лигу Европе, а осам окренути обавезама у домаћим такмичењима.

Исте вечери, такође у Енглеској али на "Енфилду", Спартак из Москве доживео је најубедљивји пораз у историји а опет избегао да изједначи рекорд који су на истом месту пре тачно десет година поставили фудбалери Бешикташа напустивши славни стадион са осам голова у мрежи.

Фуриозна навала менаџера Јиргена Клопа зауставила се на: Ливерпул - Спартак 7:0 (3:0), што је значило да ће "редси" у "нокаут" фазу отићи као национални рекордери по броју постигнутих голова у првој фази (23:6), али и да ће Премијер лига имати ПЕТ представника на жребу што се никада раније није догодило.

Првак Русије доживео је историјски дебакл на Мерсисајду, али су утакмице са Марибором у којима тим Масима Караре ниједном није победио разлог због којег је домаћин наредног Светског првенства, после ЦСКА, остао и без другог тима у елитном такмичењу.

Шта су радили Фелипе Кутињо, Садио Мане, Роберто Фирмино и Мохамед Салах збуњеној одбрани Московљана је за препричавање, а од када је доживео убедљив пораз од Тотенхема на "Вемблију" (4:1), крајем октобра, Клопов тим је ушао у следећу серију резултата: 3:0, 3:0, 4:1, 3:0, 3:3, 1:1, 3:0, 5:1, 7:0...

Треба рећи и да је у два ремија, са Севиљом и Челсијем, Ливерпул до последњих тренутака имао предност.

Без Гонзала Кастра, Ерика Дурма, Марија Гецеа, Себастијана Родеа, Лукаса Пишчека, Максимилијана Филипа и Јакоба Бруна Ларсена, Борусија из Дортмунда допутовала је на "Бернабеу" да покуша да не прође у Лигу Европе са свега два освојена бода након што је Бе-Фау-Бе прошле сезоне протутњао кроз исти ранг такмичења уз 21 постигнут гол.

Шаролик састав који је извео Зинедин Зидан наслућивао је да би гости могли да остваре позитван резутлат, али се то на крају није догодило - уз девети погодак Кристијана Роналда, првог човека којем је успело да у сваком од шест кола прве фазе постигне макар по гол: Реал Мадрид - Борусија Дортмунд 3:2 (2:1).

Већ у 13. минуту, погоцима Борхе Мајорала и Роналда било је 2:0, али је повреда Рафаела Варана и кратка клупа (због које је Зидан морао да мења формацију, па је ушао Марко Асенсио) пореметила браниоца круне - четвртим и петим голом против Реала, Пјер-Емерик Обамејанг поравнао је на 2:2, себи додатно подигао цену и натерао беле да запну свим силама како не би остварили још један резутлат супротан очекивањима навијача.

Спас, резултатски небитан, али психолошки јако важан, стигао је после акције Теа Ернандеза и Лукаса Васкеза у 81. минуту.

Почели смо изненађењем у виду Тотенхема, завршићемо изненађењем у виду Бешикташа - првак Турске завршио је групну фазу без пораза, са 16 освојених бодова, а четврта победа уз два ремија остварена је у Лајпцигу - 1:2 (0:1). Домаћин је у том дуелу имао какве-такве шансе да прође даље, али само уз победу Монака на "Драгау", а тамо је било све осим шанси да меч буде завршен "двојком".

Уз два црвена картона и два поготка Винсента Абубакара: Порто - полуфиналиста Лиге шампиона из прошле сезоне 5:2 (2:0)!

А, да! Умало да заборавимо: Наполи!

Свргнутом лидеру Серије А била је потребна победа у Ротердаму над "стопроцентним" Фајнордом, уз пораз Шахтјора у Харкову у дуелу са Манчестер ситијем, за пролазак у осмину финала Лиге шампиона.

Ништа од тога се није догодило...

Фајнорд је у надокнади времена стигао до прве и последње победе ове сезоне у Европи, а Сити у надокнади времена ублажио пораз од Шахтјора којим је прекинута серија од 19 победа екипе коју предводи Пеп Гвардиола - два пута по 2:1 за прелазак Наполија у Лигу Европе с чиме је вече пре тога морао да помири и Атлетико Мадрид.

Стање непромењено! Само што у овом случају то значи да ће неко славити нокаут фазу Лиге шампиона, док ће други ноћ провести у сузама питајући се где су оманули. Понајвше се то односи на Наполи, мада изабраници Мауриција Сарија прилично добро знају да су своју шансу простили још у првом колу када су поражени на гостовању код Шахтјора. Вечерас у Ротердаму још једна шамарчина и пораз од 1:2 протви Фајенорда, али није тај резултат толико ни битан с обзиром да се у Харкову оклизнуо и Манчестер Сити, па ће Шахтјор на пролеће играти у нокаут фази такмичења.

Мајсторија Бернарда и гол Исмаилија у размаку од само шест минута били су довољна Шахтјору да сломе отпор комбинованог састава Пепа Гвардиоле, који је себи дозволио луксуз да у стартну постави уврсти Олуватосина Адарибиоја, па и 17-годишњег Филипа Фодена, а онда кад је већ требало за Наполијев рачун јурити заостатак у ватру гурнуо и -Брахима Дијаза.

Гвардиоли се наравно нема много шта замерити, јер је његов Сити већ капарисао прво место на табели Групе Ф, али је резултат са полувремена у Украјини убио у појам Наполитанце, који су тако других 45 минута у Ротердаму играли са сазнањем да иду у Лигу Европе. Свеједно су били бољи већим делом, али било је и приметно да нема тог жара у очима, па на крају као савршен крај мучног полувремена поготак Сен Жаста за Фајенордових 2:1.

Драме није било ни у Групи Е, иако је Јасмин Хандановић чинио чуда међу стативама Марибора - истина све док му Гансов шут из 76. минута није прошао испод руке -па су Словенци захваљујући 39-годишњем голману и још једном ветерану Маркосу Таваресу, стрелцу јединог гола за домаћи тим, успели да укроте фаворизовану Севиљу - 1:1.

Тај је резултат дозвољавао московском Спартаку да евентуалном победом на Енфилду преузме другу позицију на табели, али уместо тога - потоп руског шампиона у Енглеској. Ливерпул је понижавао госта и победом од 7:0 послао свима, па и оним најтежим ривалима из другог шешира какви ће бити Бајерн, Реал, Челси или Јувентус, претећу поруку пред жреб у понедељак. Можда Редси нису тим који сме да се уврсти у кандидате за највиши пласман, али кад им је дан Филипе Кутињо и другови могу свакога да излуде.

Вечерас хет-трик Бразилца, уз два гола Садија Манеа и по један Роберта Фирмина и дваСадија Манеа. После оних 0:7 у Марибору још једна “седмица“ за тим Јиргена Клопа, који групну фазу такмичења заврашва са 23 постигнута поготка!

У Групи Г Порто се сасигурном победом од 5:2 против Монака постарао да остане на другом месту на табели, мада се на крају показало да би ту био и да је изгубио, пошто је Бешикташ, иако му је факат запала најслабија група, упозорио фудбалску Европу узвикнувши: нисмо овде случајно! У Лајцпигу су гости из Истанбула славили са 2:1 и без пораза прошли у нокут фазу такмичења.

За крај, Тотенхем је у Групи Х рутински отписао АПОЕЛ победом од 3:0 и одагнао све сумње око тога ко ће даље са првог, а ко са другог места. Реалу ништа није вредела ни победа над Борусијом од 3:2 у утакмици која би могла да се опише и као ревијална - за мерак навијача на стадиону “Сантјаго Бернабеу“.

Лига шампиона – шесто коло:

Група Е:

Ливерпул – Спартак 7:0 (3:0)
Кутињо 4п, 15, 50, Фирмино 18, Мане 48, 76, Салах 86

Марибор – Севиља 1:1 (1:0)
Тавареш 10 - Гансо 76

Табела:

1. Ливерпул 6 3 3 0 23:6 12
2. Севиља 6 2 3 1 12:12 9
3. Сп. Москва 6 1 3 2 9:13 6 ЛЕ
4. Марибор 6 0 3 3 3:16 3

Група Ф:

Фејенорд – Наполи 2:1 (1:1)
Јергенсен 33, Жусте 90+1 - Зјелински 2

Шахтјор – М. Сити 2:1 (2:0)
Бернард 26, Исмаили 33 - Агуеро 90+2

Табела:

1. Манчестер Сити 6 5 0 1 14:5 15
2. Шахтјор 6 4 0 2 9:9 12
3. Наполи 6 2 0 4 11:11 6 ЛЕ
4. Фејнорд 6 1 0 5 5:14 3

Група Г:

Порто – Монако 5:2 (3:0)
Абубакар 9, 33, Браими 45, Телес 66, Соареш 88 - Глик 61п, Фалкао 78

Лајпциг – Бешикташ 1:2 (0:1)
Кеита 87, Талиска 90 - Негредо 10п

Табела:

1. Бешикташ 6 4 2 0 11:5 14
2. Порто 6 3 1 2 15:10 10
3. Лајпциг 6 2 1 3 10:11 7 ЛЕ
4. Монако 6 0 2 4 6:16 2

Група Х:

Реал Мадрид – Борусија 3:2 (2:1)
Борха 8, Роналдо 13, Васкес 81 - Обамејанг 43, 49

Тотенхем – АПОЕЛ 3:0 (2:0)
Љоренте 20, Сон 38, Нкуду 80

Табела:

1. Тотенхем 6 5 1 0 15:4 16
2. Реал Мадрид 6 4 1 1 17:7 13
3. Бор. Дортмунд 6 0 2 4 7:13 2 ЛЕ
4. АПОЕЛ 6 0 2 4 2:17 2

Жреб за осмину финала Лиге шампиона биће одржан у понедељак, у подне, а искључиво у овој фази такмичења важиће правило да клубови из исте групе у првој фази, као и исте земље, не могу да се састану међусобно.

Од четвртфинала неће више бити ограничења у том смислу.

"Нокаут" фаза почиње 13. фебруара наредне године и биће завршена финалном утакмицом заказаном за 26. мај у Кијеву, на "Олимпијском стадиону".

Први шешир: Манчестер јунајтед, Пари Сен Жермен, Рома, Барселона, Манчестер сити, Бешикташ, Тотенхем, Ливерпул.

Други шешир: Базел, Бајерн Минхен, Челси, Јувентус, Реал Мадрид, Шахтјор, Севиља, Порто.

У Лиги Европе: Атлетико Мадрид, Селтик, ЦСКА Москва, Спортинг, Дортмунд, Спартак, Наполи, Лајпциг.

Елиминисани: Бенфика, Монако, Олимпијакос, Андерлехт, Фајнорд, Марибор, Карабаг, АПОЕЛ.

Синоћ, у уторак, у неким градовима се славило, у неким не, а тако ће бити и вечерас када УЕФА арбитри буду дунули у пиштаљке и означили крај групне фазе коју већ није прошло неколико звучних имена - Атлетико Мадрид је најзвучније, свакако.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар