LŠ: 33 gola - sedmica Liverpula, Šahtjor dobio Siti! I još...

Ekipe Liverpula, Sevilje, Porta i Šahtjora iz Donjecka poslednja su četiri učesnika osmine finala Lige šampiona.  Gotovo je, "Mordor" u "drugom šeširu" na žrebu! Grupna faza Lige šampiona završena je rezultatom 7:0 na "Enfildu", posle čega smo dobili i kompletne sastave "prvog" i "drugog" šešira pred žreb u ponedeljak - nekome će presesti! Posle Atletika, i Napoli u Ligi Evrope.  Siti ugušio Napolitance, Šahtjor ide dalje! Liverpul je gadan kad poludi, plašite se Bešiktaša! Za kraj grupne faze takmičenja u Ligi šampiona. . .

Fudbal 06.12.2017 | 23:21
LŠ: 33 gola - sedmica Liverpula, Šahtjor dobio Siti! I još...
Oni su se tako pridružili Mančester Junajtedu, Bazelu, Pari Sen Žermenu, Bajernu iz Minhena, Romi, Čelsiju, Barseloni, Juventusu, Mančester Sitiju, Bešiktašu, Totenhem Hotspuru i Real Madridu.

Poslednje veče takmičenja u grupnoj fazi obeležilo je nekoliko spektakularnih mečeva, čak 33 pogotka na osam mečeva, ali i pisanje istorije od strane engleskih klubova pošto je Engleska postala prva zemlja sa pet predstavnika u nokaut fazi elitnog takmičenja.

Žreb za eliminacionu fazu na programu je u ponedeljak u podne u Nionu, dok je nastavak takmičenja zakazan za 13. februar 2018. godine.

Meč večeri odigran je na kultnom Enfildu, gde je domaći Liverpul demolirao moskovski Spartak i na najbolji mogući način overio prvo mesto u grupi E – 7:0 (3:0).

Ekipi Jirgena Klopa je odgovarao i bod, ali Filipe Kutinjo, Sadio Mane, Mohamed Salah i drugovi ništa nisu hteli da prepuste slučaju. Brazilac je postigao het-trik, Senegalac je dva puta bio strelac, dok se Egipćanin, poput Roberta Firmina, jednom upisao u strelce.

Upravo zbog ishoda duela na Ostrvu Sevilja nije morala da strahuje u Sloveniji, pošto je domaći Maribor sve do 76. minuta vodio pogotkom Markosa Tavareša. Ipak, Jasmin Handanovič pravi veliki kiks, a Ganso postavlja konačan rezultat susreta – 1:1 (1:0).

U grupi F, Napoliju je trebala pobeda u Roterdamu protiv Fejenorda, ali samo u slučaju da Mančester Siti slavi u Harkovu protiv Šahtjora iz Donjecka. Već na poluvremenu je bilo jasno da od toga neće biti ništa jer je domaćin brzo stigao do dva gola prednosti u Ukrajini, da bi Serhio Kun Aguero samo ublažio poraz 'Građana' – 2:1 (2:0).

Napolitanci su takođe rano poveli na 'De Kojpu', ali su na poluvremenu saznali rezultat iz Harkova, pa je Fejenord na kraju napravio preokret – 2:1 (1:1).

Najviše drame obećavala je grupa G, ali se Porto ekspresno pobrinuo ni da tu ne bude dileme. 'Zmajevi' su posle prvog dela igre imali velikih 3:0 protiv Monaka, da bi na kraju slavili sa 5:2 (3:0), pa poraz Lajpciga od Bešiktaša kod kuće i nije ništa značio – 2:1 (1:0).

Konačno, grupa H bila je jedina u kojoj nije bilo dileme ko će biti prvi i drugi, ali su se madridski Real i dortmunda Borusija potrudili da gledamo spektakl na Santjago Bernabeuu – 3:2 (2:1).

Kristijano Ronaldo još jednom je ispisao stranice istorije, Pjer-Emerik Obamejang uspeo je da vrati svoju ekipu u egal, ali je Lukas Vaskes u samom finišu ipak doneo trijumf 'Kraljevićima'.

Istovremeno, Tothenhem Hotspur je potvrdio prolaz u drugu fazu sa prvog mesta rutinskim slavljem nad kiparskim APOEL – 3:0 (1:0).

Kada su 24. avgusta na žrebu za grupnu fazu 63. Kupa, tj. Lige šampiona "upali" u "grupu smrti" zajedno sa dvostrukim uzastopnim prvakom Evrope, Realom iz Madrida i jednim od najnezgodnijih timova u evro-kupovima u prethodnoj deceniji, Borusijom iz Dortmunda, fudbaleri Totenhema označeni su kao "favoriti" za ispadanje uz kiparski APOEL.

Ispostaviće se, 104 dana kasnije, da će "pevci" menadžera Maurisija Poketina iz "grupe smrti" izaći kao tim koji je osvojio najviše bodova u večeras završenoj prvoj fazi elitnog UEFA takmičenja!

Sa uveliko obezbeđenim prvim mestom pred žreb za osminu finala koji će u ponedeljak u podne nekome doneti osmehe, a nekome gorušicu, Totenhem je bez Harija Kejna pobedio APOEL rezultatom 3:0 (2:0) i stigao do 16 od mogućih 18 bodova u takmičenju 32 kluba od kojih će 16 nastaviti dalje, osam produžiti u Ligu Evrope, a osam okrenuti obavezama u domaćim takmičenjima.

Iste večeri, takođe u Engleskoj ali na "Enfildu", Spartak iz Moskve doživeo je najubedljivji poraz u istoriji a opet izbegao da izjednači rekord koji su na istom mestu pre tačno deset godina postavili fudbaleri Bešiktaša napustivši slavni stadion sa osam golova u mreži.

Furiozna navala menadžera Jirgena Klopa zaustavila se na: Liverpul - Spartak 7:0 (3:0), što je značilo da će "redsi" u "nokaut" fazu otići kao nacionalni rekorderi po broju postignutih golova u prvoj fazi (23:6), ali i da će Premijer liga imati PET predstavnika na žrebu što se nikada ranije nije dogodilo.

Prvak Rusije doživeo je istorijski debakl na Mersisajdu, ali su utakmice sa Mariborom u kojima tim Masima Karare nijednom nije pobedio razlog zbog kojeg je domaćin narednog Svetskog prvenstva, posle CSKA, ostao i bez drugog tima u elitnom takmičenju.

Šta su radili Felipe Kutinjo, Sadio Mane, Roberto Firmino i Mohamed Salah zbunjenoj odbrani Moskovljana je za prepričavanje, a od kada je doživeo ubedljiv poraz od Totenhema na "Vembliju" (4:1), krajem oktobra, Klopov tim je ušao u sledeću seriju rezultata: 3:0, 3:0, 4:1, 3:0, 3:3, 1:1, 3:0, 5:1, 7:0...

Treba reći i da je u dva remija, sa Seviljom i Čelsijem, Liverpul do poslednjih trenutaka imao prednost.

Bez Gonzala Kastra, Erika Durma, Marija Gecea, Sebastijana Rodea, Lukasa Piščeka, Maksimilijana Filipa i Jakoba Bruna Larsena, Borusija iz Dortmunda doputovala je na "Bernabeu" da pokuša da ne prođe u Ligu Evrope sa svega dva osvojena boda nakon što je Be-Fau-Be prošle sezone protutnjao kroz isti rang takmičenja uz 21 postignut gol.

Šarolik sastav koji je izveo Zinedin Zidan naslućivao je da bi gosti mogli da ostvare pozitvan rezutlat, ali se to na kraju nije dogodilo - uz deveti pogodak Kristijana Ronalda, prvog čoveka kojem je uspelo da u svakom od šest kola prve faze postigne makar po gol: Real Madrid - Borusija Dortmund 3:2 (2:1).

Već u 13. minutu, pogocima Borhe Majorala i Ronalda bilo je 2:0, ali je povreda Rafaela Varana i kratka klupa (zbog koje je Zidan morao da menja formaciju, pa je ušao Marko Asensio) poremetila branioca krune - četvrtim i petim golom protiv Reala, Pjer-Emerik Obamejang poravnao je na 2:2, sebi dodatno podigao cenu i naterao bele da zapnu svim silama kako ne bi ostvarili još jedan rezutlat suprotan očekivanjima navijača.

Spas, rezultatski nebitan, ali psihološki jako važan, stigao je posle akcije Tea Ernandeza i Lukasa Vaskeza u 81. minutu.

Počeli smo iznenađenjem u vidu Totenhema, završićemo iznenađenjem u vidu Bešiktaša - prvak Turske završio je grupnu fazu bez poraza, sa 16 osvojenih bodova, a četvrta pobeda uz dva remija ostvarena je u Lajpcigu - 1:2 (0:1). Domaćin je u tom duelu imao kakve-takve šanse da prođe dalje, ali samo uz pobedu Monaka na "Dragau", a tamo je bilo sve osim šansi da meč bude završen "dvojkom".

Uz dva crvena kartona i dva pogotka Vinsenta Abubakara: Porto - polufinalista Lige šampiona iz prošle sezone 5:2 (2:0)!

A, da! Umalo da zaboravimo: Napoli!

Svrgnutom lideru Serije A bila je potrebna pobeda u Roterdamu nad "stoprocentnim" Fajnordom, uz poraz Šahtjora u Harkovu u duelu sa Mančester sitijem, za prolazak u osminu finala Lige šampiona.

Ništa od toga se nije dogodilo...

Fajnord je u nadoknadi vremena stigao do prve i poslednje pobede ove sezone u Evropi, a Siti u nadoknadi vremena ublažio poraz od Šahtjora kojim je prekinuta serija od 19 pobeda ekipe koju predvodi Pep Gvardiola - dva puta po 2:1 za prelazak Napolija u Ligu Evrope s čime je veče pre toga morao da pomiri i Atletiko Madrid.

Stanje nepromenjeno! Samo što u ovom slučaju to znači da će neko slaviti nokaut fazu Lige šampiona, dok će drugi noć provesti u suzama pitajući se gde su omanuli. Ponajvše se to odnosi na Napoli, mada izabranici Mauricija Sarija prilično dobro znaju da su svoju šansu prostili još u prvom kolu kada su poraženi na gostovanju kod Šahtjora. Večeras u Roterdamu još jedna šamarčina i poraz od 1:2 protvi Fajenorda, ali nije taj rezultat toliko ni bitan s obzirom da se u Harkovu okliznuo i Mančester Siti, pa će Šahtjor na proleće igrati u nokaut fazi takmičenja.

Majstorija Bernarda i gol Ismailija u razmaku od samo šest minuta bili su dovoljna Šahtjoru da slome otpor kombinovanog sastava Pepa Gvardiole, koji je sebi dozvolio luksuz da u startnu postavi uvrsti Oluvatosina Adaribioja, pa i 17-godišnjeg Filipa Fodena, a onda kad je već trebalo za Napolijev račun juriti zaostatak u vatru gurnuo i -Brahima Dijaza.

Gvardioli se naravno nema mnogo šta zameriti, jer je njegov Siti već kaparisao prvo mesto na tabeli Grupe F, ali je rezultat sa poluvremena u Ukrajini ubio u pojam Napolitance, koji su tako drugih 45 minuta u Roterdamu igrali sa saznanjem da idu u Ligu Evrope. Svejedno su bili bolji većim delom, ali bilo je i primetno da nema tog žara u očima, pa na kraju kao savršen kraj mučnog poluvremena pogotak Sen Žasta za Fajenordovih 2:1.

Drame nije bilo ni u Grupi E, iako je Jasmin Handanović činio čuda među stativama Maribora - istina sve dok mu Gansov šut iz 76. minuta nije prošao ispod ruke -pa su Slovenci zahvaljujući 39-godišnjem golmanu i još jednom veteranu Markosu Tavaresu, strelcu jedinog gola za domaći tim, uspeli da ukrote favorizovanu Sevilju - 1:1.

Taj je rezultat dozvoljavao moskovskom Spartaku da eventualnom pobedom na Enfildu preuzme drugu poziciju na tabeli, ali umesto toga - potop ruskog šampiona u Engleskoj. Liverpul je ponižavao gosta i pobedom od 7:0 poslao svima, pa i onim najtežim rivalima iz drugog šešira kakvi će biti Bajern, Real, Čelsi ili Juventus, preteću poruku pred žreb u ponedeljak. Možda Redsi nisu tim koji sme da se uvrsti u kandidate za najviši plasman, ali kad im je dan Filipe Kutinjo i drugovi mogu svakoga da izlude.

Večeras het-trik Brazilca, uz dva gola Sadija Manea i po jedan Roberta Firmina i dvaSadija Manea. Posle onih 0:7 u Mariboru još jedna “sedmica“ za tim Jirgena Klopa, koji grupnu fazu takmičenja zavrašva sa 23 postignuta pogotka!

U Grupi G Porto se sasigurnom pobedom od 5:2 protiv Monaka postarao da ostane na drugom mestu na tabeli, mada se na kraju pokazalo da bi tu bio i da je izgubio, pošto je Bešiktaš, iako mu je fakat zapala najslabija grupa, upozorio fudbalsku Evropu uzviknuvši: nismo ovde slučajno! U Lajcpigu su gosti iz Istanbula slavili sa 2:1 i bez poraza prošli u nokut fazu takmičenja.

Za kraj, Totenhem je u Grupi H rutinski otpisao APOEL pobedom od 3:0 i odagnao sve sumnje oko toga ko će dalje sa prvog, a ko sa drugog mesta. Realu ništa nije vredela ni pobeda nad Borusijom od 3:2 u utakmici koja bi mogla da se opiše i kao revijalna - za merak navijača na stadionu “Santjago Bernabeu“.

Liga šampiona – šesto kolo:

Grupa E:

Liverpul – Spartak 7:0 (3:0)
Kutinjo 4p, 15, 50, Firmino 18, Mane 48, 76, Salah 86

Maribor – Sevilja 1:1 (1:0)
Tavareš 10 - Ganso 76

Tabela:

1. Liverpul 6 3 3 0 23:6 12
2. Sevilja 6 2 3 1 12:12 9
3. Sp. Moskva 6 1 3 2 9:13 6 LE
4. Maribor 6 0 3 3 3:16 3

Grupa F:

Fejenord – Napoli 2:1 (1:1)
Jergensen 33, Žuste 90+1 - Zjelinski 2

Šahtjor – M. Siti 2:1 (2:0)
Bernard 26, Ismaili 33 - Aguero 90+2

Tabela:

1. Mančester Siti 6 5 0 1 14:5 15
2. Šahtjor 6 4 0 2 9:9 12
3. Napoli 6 2 0 4 11:11 6 LE
4. Fejnord 6 1 0 5 5:14 3

Grupa G:

Porto – Monako 5:2 (3:0)
Abubakar 9, 33, Braimi 45, Teles 66, Soareš 88 - Glik 61p, Falkao 78

Lajpcig – Bešiktaš 1:2 (0:1)
Keita 87, Taliska 90 - Negredo 10p

Tabela:

1. Bešiktaš 6 4 2 0 11:5 14
2. Porto 6 3 1 2 15:10 10
3. Lajpcig 6 2 1 3 10:11 7 LE
4. Monako 6 0 2 4 6:16 2

Grupa H:

Real Madrid – Borusija 3:2 (2:1)
Borha 8, Ronaldo 13, Vaskes 81 - Obamejang 43, 49

Totenhem – APOEL 3:0 (2:0)
Ljorente 20, Son 38, Nkudu 80

Tabela:

1. Totenhem 6 5 1 0 15:4 16
2. Real Madrid 6 4 1 1 17:7 13
3. Bor. Dortmund 6 0 2 4 7:13 2 LE
4. APOEL 6 0 2 4 2:17 2

Žreb za osminu finala Lige šampiona biće održan u ponedeljak, u podne, a isključivo u ovoj fazi takmičenja važiće pravilo da klubovi iz iste grupe u prvoj fazi, kao i iste zemlje, ne mogu da se sastanu međusobno.

Od četvrtfinala neće više biti ograničenja u tom smislu.

"Nokaut" faza počinje 13. februara naredne godine i biće završena finalnom utakmicom zakazanom za 26. maj u Kijevu, na "Olimpijskom stadionu".

Prvi šešir: Mančester junajted, Pari Sen Žermen, Roma, Barselona, Mančester siti, Bešiktaš, Totenhem, Liverpul.

Drugi šešir: Bazel, Bajern Minhen, Čelsi, Juventus, Real Madrid, Šahtjor, Sevilja, Porto.

U Ligi Evrope: Atletiko Madrid, Seltik, CSKA Moskva, Sporting, Dortmund, Spartak, Napoli, Lajpcig.

Eliminisani: Benfika, Monako, Olimpijakos, Anderleht, Fajnord, Maribor, Karabag, APOEL.

Sinoć, u utorak, u nekim gradovima se slavilo, u nekim ne, a tako će biti i večeras kada UEFA arbitri budu dunuli u pištaljke i označili kraj grupne faze koju već nije prošlo nekoliko zvučnih imena - Atletiko Madrid je najzvučnije, svakako.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar