Одређен притвор за 10 осумњичених

Суд БиХ одредио је једномјесечни притвор за 10 осумњичених за злочине почињене над српским цивилима на подручју Коњица и околине 1992. године због постојања опасности да би боравком на слободи могли ометати кривични поступак утицајем на свједоке и међусобно један на другог, док су три лица пуштена на слободу.

Босна и Херцеговина 06.12.2017 | 12:28
Одређен притвор за 10 осумњичених
На приједлог Тужилаштва БиХ мјере притвора одређене су Есаду Рамићу, Шефику Никшићу, Аднану Аликадићу, Митку Пиркићу, Реџи Балићу Хамеду Лукомираку, Исмету Хебибовићу, Алмиру Падаловићу, Сенадину Чиби, Агану Рамићу, саопштено је из Суда БиХ.

Одбијен је, као неоснован, приједлог Тужилаштва БиХ за одређивање мјере притвора Сафаудину Ћосићу, Мухамеду Цакићу и Сеаду Јусуфбеговићу који су пуштени на слободу.

Када је ријеч о осумњиченим Ћосићу и Цакићу, Суд није нашао постојање основане сумње да су осумњичени починили кривична дјела која им се стављају на терет.

Суд је размотрио и постојање основане сумње у односу на Јусуфбеговића и утврдио да у овом процесном тренутку не постоји довољно доказа који би указали на интензитет основане сумње неопходан за одређивање мјере притвора због чега је приједлог Тужилаштва у том дијелу одбијен као неоснован.

Притвор према овом рјешењу може трајати најдуже мјесец дана, рачунајући од дана лишавања слободе, односно до 4. јануара или до нове одлуке Суда.

Суд је разматрао приједлог одбране и могућност примјене блажих мјера осигурања несметаног вођења кривичног поступка, међутим није нашао да се у овом тренутку присуство осумњичених и онемогућавање њиховог контактирања са саслушаним и потенцијалним свједоцима и у том смислу омогућавања истим да неометано дају изјаву у истражном поступку, као и забрана међусобног контактирања осумњичених у овом предмету, може постићи само мјером притвора, те да нити једна друга блажа мјера у овом случају и у овој фази поступка не би била сврсисходна.

Припадници Агенције за истраге и заштиту /Сипа/ БиХ ухапсили су јуче 13 некадашњих припадника структура такозване Армије БиХ, Територијалне одбране и МУП-а у Коњицу осумњичених за злочине над више десетина жртава српске националности у Брадини, Коњицу и другим мјестима.

Ухапшени су Шефик Никшић, Аднан Аликадић, Митко Пиркић, Сафаудин Ћосић, Мухамед Цакић, Исмет Хебибовић, Реџо Балић, Хамед Лукомирак, Алмир Падаловић, Сеад Јусуфбеговић, Сенадин Ћибо, Аган Рамић и Есад Рамић.

Ријеч је о осумњиченима за злочине почињене у прољеће и љето 1992. године на подручју Коњица и околине који су резултирали уклањањем и присилним пресељењем готово цјелокупне популације становништва српске националности са тог подручја.

Тим злочинима обухваћена су убиства, мучења, силовања, злостављања и прогони жртава, а осумњичени су под истрагом због кривичног дјела злочин против човјечности. 

Извор: Срна

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Бошњак

06.12.2017 12:36

Поздрављам рад Тужилаштва БиХ на процесуирању осумњичених за ратне злочине. Ако се пред судом утврди њихова кривица за злочине за које се сумњиче, позивам суд да их казни најстрожијим могућим казнама. Укаљали су име Бошњачког народа и АРБиХ. Злочини се не могу оправдати ничим. Таквих се треба одрицати а не величати их.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ-РС

06.12.2017 16:57

Да ли позивас и на хапсење Дудаковица, Орица и гомиле осталих који су врсили злоцине. Ове це након месец дана пустити да се 'бране' са слободе. И ја се слазем да сви треба да одговарају за поцињене злоцине , али по суду бих изгледа да су их само Срби цинили. Ја овом суду не верујем,као сто не верујем ни у дрзаву бих, као сто не верујем муслиманима. Показали сте ста нам мислите, висе пута. Зато, боље је свако својим путем.

Name

ТРН

06.12.2017 12:36

Само Босњаке апсе па докле висе....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОБАР ПОСО

06.12.2017 12:49

У ТОЈ БРАДИНИ РОДЗЕН ЈЕ АНТЕ ПАВЕЛИЦ. КОЛИКО ЈЕ СРБА ТАМО ЗИВИЛО САМО БОГ ЗНА,А УХАПСЕНИМА ПРЕМА ЗАСЛУЗИ НЕК РОБИЈАЈУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лија

06.12.2017 13:08

Послије 25 година уклањања доказа, припремања свједока и уништавања сваке могућности да се докаже истина, предмет је повјерен поузданом судији србомрзцу, који ће се славодобитно огласити ''правичном'' пресудом диктираном из врха СДА, и наругати се жртвама и њиховим потомцима. Још једна од уштиманих ''правди'' по којој нема злочина у ''правденој борби против агресора''. Фарса од суђења......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Младен

06.12.2017 21:44

Ово се висе немозе трпити само србе хапсе.

ОДГОВОРИТЕ