Određen pritvor za 10 osumnjičenih

Sud BiH odredio je jednomjesečni pritvor za 10 osumnjičenih za zločine počinjene nad srpskim civilima na području Konjica i okoline 1992. godine zbog postojanja opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati krivični postupak uticajem na svjedoke i međusobno jedan na drugog, dok su tri lica puštena na slobodu.

Bosna i Hercegovina 06.12.2017 | 12:28
Određen pritvor za 10 osumnjičenih
Na prijedlog Tužilaštva BiH mjere pritvora određene su Esadu Ramiću, Šefiku Nikšiću, Adnanu Alikadiću, Mitku Pirkiću, Redži Baliću Hamedu Lukomiraku, Ismetu Hebiboviću, Almiru Padaloviću, Senadinu Čibi, Aganu Ramiću, saopšteno je iz Suda BiH.

Odbijen je, kao neosnovan, prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje mjere pritvora Safaudinu Ćosiću, Muhamedu Cakiću i Seadu Jusufbegoviću koji su pušteni na slobodu.

Kada je riječ o osumnjičenim Ćosiću i Cakiću, Sud nije našao postojanje osnovane sumnje da su osumnjičeni počinili krivična djela koja im se stavljaju na teret.

Sud je razmotrio i postojanje osnovane sumnje u odnosu na Jusufbegovića i utvrdio da u ovom procesnom trenutku ne postoji dovoljno dokaza koji bi ukazali na intenzitet osnovane sumnje neophodan za određivanje mjere pritvora zbog čega je prijedlog Tužilaštva u tom dijelu odbijen kao neosnovan.

Pritvor prema ovom rješenju može trajati najduže mjesec dana, računajući od dana lišavanja slobode, odnosno do 4. januara ili do nove odluke Suda.

Sud je razmatrao prijedlog odbrane i mogućnost primjene blažih mjera osiguranja nesmetanog vođenja krivičnog postupka, međutim nije našao da se u ovom trenutku prisustvo osumnjičenih i onemogućavanje njihovog kontaktiranja sa saslušanim i potencijalnim svjedocima i u tom smislu omogućavanja istim da neometano daju izjavu u istražnom postupku, kao i zabrana međusobnog kontaktiranja osumnjičenih u ovom predmetu, može postići samo mjerom pritvora, te da niti jedna druga blaža mjera u ovom slučaju i u ovoj fazi postupka ne bi bila svrsishodna.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH uhapsili su juče 13 nekadašnjih pripadnika struktura takozvane Armije BiH, Teritorijalne odbrane i MUP-a u Konjicu osumnjičenih za zločine nad više desetina žrtava srpske nacionalnosti u Bradini, Konjicu i drugim mjestima.

Uhapšeni su Šefik Nikšić, Adnan Alikadić, Mitko Pirkić, Safaudin Ćosić, Muhamed Cakić, Ismet Hebibović, Redžo Balić, Hamed Lukomirak, Almir Padalović, Sead Jusufbegović, Senadin Ćibo, Agan Ramić i Esad Ramić.

Riječ je o osumnjičenima za zločine počinjene u proljeće i ljeto 1992. godine na području Konjica i okoline koji su rezultirali uklanjanjem i prisilnim preseljenjem gotovo cjelokupne populacije stanovništva srpske nacionalnosti sa tog područja.

Tim zločinima obuhvaćena su ubistva, mučenja, silovanja, zlostavljanja i progoni žrtava, a osumnjičeni su pod istragom zbog krivičnog djela zločin protiv čovječnosti. 

Izvor: Srna

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Bošnjak

06.12.2017 11:36

Pozdravljam rad Tužilaštva BiH na procesuiranju osumnjičenih za ratne zločine. Ako se pred sudom utvrdi njihova krivica za zločine za koje se sumnjiče, pozivam sud da ih kazni najstrožijim mogućim kaznama. Ukaljali su ime Bošnjačkog naroda i ARBiH. Zločini se ne mogu opravdati ničim. Takvih se treba odricati a ne veličati ih.

ODGOVORITE
Name

BL-RS

06.12.2017 15:57

Da li pozivas i na hapsenje Dudakovica, Orica i gomile ostalih koji su vrsili zlocine. Ove ce nakon mesec dana pustiti da se 'brane' sa slobode. I ja se slazem da svi treba da odgovaraju za pocinjene zlocine , ali po sudu bih izgleda da su ih samo Srbi cinili. Ja ovom sudu ne verujem,kao sto ne verujem ni u drzavu bih, kao sto ne verujem muslimanima. Pokazali ste sta nam mislite, vise puta. Zato, bolje je svako svojim putem.

Name

TRN

06.12.2017 11:36

Samo Bosnjake apse pa dokle vise....

ODGOVORITE
Name

DOBAR POSO

06.12.2017 11:49

U TOJ BRADINI RODZEN JE ANTE PAVELIC. KOLIKO JE SRBA TAMO ZIVILO SAMO BOG ZNA,A UHAPSENIMA PREMA ZASLUZI NEK ROBIJAJU

ODGOVORITE
Name

Лија

06.12.2017 12:08

Послије 25 година уклањања доказа, припремања свједока и уништавања сваке могућности да се докаже истина, предмет је повјерен поузданом судији србомрзцу, који ће се славодобитно огласити ''правичном'' пресудом диктираном из врха СДА, и наругати се жртвама и њиховим потомцима. Још једна од уштиманих ''правди'' по којој нема злочина у ''правденој борби против агресора''. Фарса од суђења......

ODGOVORITE
Name

Mladen

06.12.2017 20:44

Ovo se vise nemoze trpiti samo srbe hapse.

ODGOVORITE