Трампова одлука узбуркала јавност

Амерички званичници најавили су да ће предсједник САД Доналд Трамп данас признати Јерусалим за пријестоницу Израела.

Свијет 06.12.2017 | 08:21
Трампова одлука узбуркала јавност
Такође, како се наводи Трамп ће Стејт департменту издати налог да почне вишегодишњи процес пресељења америчке амбасаде из Тел Авива у свети град.

Неименовани званичници кажу да ће признавање Јерусалима као израелске пријестонице бити признавање "историјске и садашње реалности", а не политичко саопштење, преноси АП.

Они указују да се готово све агенције израелске владе и парламент Израела налазе у Јерусалиму, а не у Тел Авиву, гдје се пак налази амбасада САД и амбасаде других земаља.

Пресељење америчке амбасаде, које је Трамп обећао током предизборне кампање и на чијем спровођењу инсистира, неће се реализовати одмах, напоменули су исти званичници, који су тражили да остану неименовани јер нису овлашћени да јавно говоре на ту тему прије званичног Трамповог саопштења.

Међутим, не свиђа се свима Трампова одлука. Америчко признање Јерусалима као пријестонице Израела угрозило би мировне напоре Бијеле куће на Блиском истоку, упозорио је јуче палестински предсједник Махмуд Абас.

Могућност да САД признају Јерусалим као пријестоницу Израела коментарисао је јуче и турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган, који је упозорио да ће, у том случају, Турска бити приморана да прекине све дипломатске односе са Израелом.

Истовремено, француски предсједник Емануел Макрон пренео је америчком предсједнику забринутост због могућности да би САД могле једнострано да признају Јерусалим као пријестоницу Израела, саопштено је јуче из Макроновог кабинета.

Извор: Тањуг

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

попара

06.12.2017 08:29

Боље да је признао Васнигтон као главни град Израела.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоол

06.12.2017 08:54

Не,Тел Авив као главни град САД сто дефакто и јесте.

Name

Ре Попара

06.12.2017 08:59

лагано се клизи ка успостави НWО

Name

Последњи кинески цар

06.12.2017 09:07

Да је Америка искрено заинтересована за успјех тих мировних преговора на којима "Бијела кућа напорно ради", онда неби доносили овакве Одлуке и гурали неком прст у око, те на тај начин одмах у почетку смањили било какве шансе за успјех мировне иницијативе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГАНДИ

06.12.2017 19:58

Завади па владај ту је моц Уса и Израела.А ста ако завадјени некада мада је санса мала али постоји,схавате ко је завадио.Свеима врхунац а они су близу па да падну.

ОДГОВОРИТЕ