ЛШ: Славиће у Базелу, а туговати у Мадриду и Москви!

Рома прва, Атлетико без 1/8-финала после осам година! Екипе Роме, Базела и Јувентуса обезбедиле су пласман у нокаут фазу Лиге шампиона после мечева шестог, последњег кола групне фазе.  Добили смо још три учесника осмине финала Лиге шампиона. Познато је и која четири клуба се селе у Лигу Европе.  Ма, Јуве то ради рутински! Бајерн тукао моћне Свеце, али остао кратак за два гола! Стара дама обезбедила пролазак у нокаут фазу са другог места у групи.  Имали смо троугао после гола Џагоева, али онда се Јунајтед уозбиљио. . . ! Базел као други из групе А иде даље. . .  Атлетико није могао до осмине финала, али је напакостио Челсију! Рома прва у групи Ц! Јорганџије касно упалиле, па ће морати да се задовоље учешћем у 1/16 финала Лиге Европе.

Фудбал 05.12.2017 | 22:55
ЛШ: Славиће у Базелу, а туговати у Мадриду и Москви!
'Вучица', за коју је наш Александар Коларов поново одиграо цео меч, славила је против Карабага голом Дијега Перотија 1:0 (0:0) и тако као прва из групе Ц отишла у нокаут фазу.

Овакав распет ситуације омогућио јој је Атлетико Мадрид ремијем са Челсијем у Лондону. 'Плавци' су били бољи ривал, имали су квалитетније шансе, али их је тотално пресекао водећи погодак Саула Њигеса у 59. минут, па је све што су успели да ураде до краја био гол за изједначење преко штопера гостију Стефана Савића.

С друге стране, швајцарски шампион ништа није препуштао случају у групи А. Рано је повео против Бенфике у Лисабону, да би средином другог полувремена и потврдио пролаз. Стрелци за Базел били су Мохамед Ељунуси у петом и Димитри Оберлан у 65. минуту, а за домаће су свих 90 минута одиграли Миле Свилар и Андрија Живковић.

Базелу је помогао и Манчестер Јунајтед, иако су се само побринули за своју судбину, који је после преокрета успео да порази московски ЦСКА. 'Армејци' су повели у последњим секундама првог полувремена, али су онда Ромелу Лукаку и Маркус Рашфорд за мање од 90 секунди поставили коначан резутлат сусрета.

Барселона, Манчестер сити, Бешикташ, Тотенхем, Манчестер јунајтед, Пари Сен Жермен и Рома са првог места у својим групама, а Базел, Бајерн Минхен, Челси, Јувентус и Реал Мадрид са другог чекају жреб осмине финала Лиге шампиона у понедељак, 11. децембра.

Уочи прве вечери последњег кола групне фазе имали смо три знака питања о путницима у другу фазу елитног такмичења, а дилеме су у своју корист решили фудбалери Базела, који су савладали Бенфику у гостима 2:0, Роме, који су као домаћини победили Карабаг 1:0 и Јувентуса, који су у Пиреју савладали Олимпијакос 2:0.

Та три тима ће, уз остале који су раније решили свој статус, чекати среду вече и расплет у групама Е, Ф, Г и Х.

Изненађења, дакле, није било, а највећи губитници вечери су фудбалери московског ЦСКА, који су у надокнади првог полувремена успели да поведу на Олд Трафорду, али не и да сачувају предност, која би им донела пролаз у наредну фазу.

Истовремено у Лисабону, Базел је одиграо мајсторски и већ од 5. минута водио против Бенфике.

Разочарани су трибине овог уторка напустили и навијачи Атлетико Мадрида, који су гајили наду да би Рома неким чудом могла да се оклизне против Карабага, као што су њихови љубимци, а да чета Дијега Симеонеа савлада Челси на Стамфорд Бриџу.

Једно време је и деловало да би то могло да се догоди, пошто су се Римљани мучили да сломе отпор борбених гостију, а Мадриђани успели да поведу у Лондону, али су "плавци" били много бољи и успели да изједначе, иако су по приказаном за служили и сва три бода...

Што се тиче Лиге Европе, тамо ће ЦСКА, Селтик, Атлетико и Спортинг Лисабон.

Од српских фудбалера у стартним поставама својих тимова били су Александар Коларов (Рома), Миле Свилар и Андрија Живковић (Бенфика), Иван Обрадовић и Урош Спајић (Андерлехт) и Урош Ђурђевић (Олимпијакос), који је на терену био до 71. минута када га је заменио Бен, потенцијално појачање Црвене звезде у зимском прелазном року.

Јувентус је морао да победи - Јувентус је победио. Као што то и иначе ради када му је потребно и када је под морањем. Ма, нема грешке са великаном из Торина. Стара дама је овога пута покорила Атину, надиграла Олимпијакос с 0:2 (0:1) и тако обезбедила пролазак у нокаут фазу Лиге шампиона!

Најважнији детаљ на мечу био је 15. минут када је севнуо муњевит напад по левој страни. Прави онај школски. Лепо се убацио Алекс Сандро, убацио лопту у петерац где се нашао Хуан Квадрадо коме је преостало само да ћушне лопту у мрежу.

Потом је Бернадески у 89. минуту само потврдио оно што смо већ знали. Није било шансе да ће Јуве да проспе предност. То се овом тиму ретко догађа.

Стара дама је победом побегла Спортингу, а три бода су јој у сваком исходу гарантовала пролазак у даљу фазу са другог места одмах иза Барселоне. На крају се испоставило и да су Португалци изгубили у Каталонији па је Јувентус могао и да изгуби - поново би прошао даље.

Барса је добила Спортинг с 2:0 (0:0) голом Пака Алкасера и аутоголом бившег играча Барсе Жеремија Матијеа. Ернесто Валверде је играо без Лионела Месија у првом полувремену, а Аргентинац је ушао у меч у 61. минуту. Каталонци су пре овог меча већ обезбедили прво место у групи, тако да им овај дуел није претерано значио у том смислу. Али га је Барселона у маниру великог клуба - добила.

Дакле, даље су прошли Барселона с првог и Јувентус с другог места на табели. Спортинг ће у Лигу Европе с треће позиције.

У групи Б мотив су имали Бајерн и Андерлехт - јурили су победу од четири гола разлике. Бајерн је добио Пари Сен Жермен на Алијанц Арени с 3:1, док су Белгијанци били бољи од Селтика с 1:0. Дакле, нису успели да се изборе за прво место у групи у случају Бавараца, односно Лигу Европе у случају Андерлехта.

Бајерн је почео веома офанзивно против ПСЖ-а, једног од најмоћнијих и најскупљих тимова данашњице, и то му се исплатило. Већ у осмом минуту Левандовски је показао какав је махер за давање голове, па је додатно наоштрио атмосферу јер је познато да "петродолари" и фудбал базиран на њима нису добродошли код навијача и Управе Бајерна. 

Желели су да се реванширају Баварци, па су повели и с 2:0 преко Толиса. Касније је смањио Мбапе после прелепе асистенције Каванија, да би Толисо повећао на 3:1. Морао је Бајерн да да још два гола да би био први, али то се није догодило.

Андерлехт је славио против Селтика у гостима само с 1:0, тако да је остао кратак за три гола и без проласка у Лигу Европе.

ЦСКА је опасно запретио, испалио један метак у Мурињов Манчестер, али без више муниције није могао до чуда! Тако Базел уз Јунајтед пролази даље, у осмину финала Лиге шампиона, јер је готово рутински славио у Лисабону против Бенфике - 2:0. 

Заправо, и да су Швајцарци изгубили, а да је на Олд Трафорду завршено како је завршено (2:1), епилог би био исти, јер су Руси имали лошији међусобни дуел. 

Али посебно занимљиво било је у самом финишу првог полувремена када је Џагоев постигао гол за вођство Армејаца на Теоатру снова. У тим тренуцима и Базел је имао 1:0 на Лужу, па се на "живој" табели створио троугао екипа са по 12 бодова. На трен, навијачи Манчестера су се забринули ко је најбољи у том троуглу - с обзиром да су им најсвежија сећања на пораз од Базела и у том тренутку негативан резултата против ЦСКА - али и у тим моментима Мурињови Ђаволи били су безбедни. Наиме, да су се утакмице тако завршиле сва три тима имала би на тој мини табели по шест бодова, с тим што би Јунајтед имао далеко најбољу гол-разлику и свакако би као први прошао даље. Други би био Базел (4:5 гол разлика), а тек трећи ЦСКА (4:7)...

А тај погодак ЦСКА за 0:1 подигао је поприличну прашину на друштвеним мрежама. Распламсала се расправа да ли је попгодак регуларан или не, односно да ли се Блинд, који је у тренутку постизања гола био ван терена, иза гола, рачуна као активан играч. Арбитри су поступили по правилу и признали гол. Објашњење из ФИФА правилника каже: У случају да се одбрамбени фудбалер нађе ван терена, а да то није одлуком судије, он се сматра активним играчем и судија у случају офсајда поступа као да се тај фудбалер налази на гол линији.

После шокантног резултат из првог дела домаћи су наставку додали гас и за само два минута преокренули резултат, решивши тако све дилеме око тога ко ће уз њих даље. Поготке за Манчестер постигли су Лукаку и Рашфорд.     

За Базел није било бриге када је Јунајтед преокренуо, али без обзира на то Швајцарци су пролаз оверили још једним поготком. Мрежу Бенфике затресао је Оберлан у 65. минуту. Наши Андрија Живковић и млади голман Миле Свилар одиграли су свих 90 минута у дресу португалског великана који је ову сезону у Лиги шампиона завршио баш неславно - без иједног освојеног бода.  

Карабаг вечерас није био кобан за Рому, али зато је у групној фази Лиге шампиона пресудио Атлетико Мадриду, који је у последња два кола Лиге шампиона освојио четири, а могао је свих шест бодова, али се испоставило да су им два ремија са Азербејџанцима ове сезоне одузела пласман у осмину финала. Челси и Атлетико Мадрид ремизирали су на Стамфорд Бриџу (1:1), па ће са првог места у нокаут фазу Римљани, захваљујући бољем међусобном скору од првака Енглеске. Екипа Еузебија ди Франческа је на свом Олимпику савладала Карабаг голом Дијега Перотија (1:0), па ће бити повлашћена на жребу за осмину финала.

Челси је још једном показао колико је рањив ове сезоне. Променљива и нестабила форма коштала састав Антонија Контеа губитка првог места у групи, па би првак Енглеске на самом старту нокаут фазе могао да налети на непрелазног противника. Са друге стране, састав Дијега Симеонеа је још једном потврдио да је ушао у праву форму, имао је своје шансе, водио од 56. минута захваљујући Саулу Нигезу, могао и до сва три бода, али му на крају они не би ништа значили.

Челси је током читаве утакмце пуцао у празно. Ужасно голгетерско вече имао је Алваро Мората, који је у првих 45. минута имао три велике шансе, а у другом бар још толико. Посебно ће се памтити она након изједначујућег гола, када му је на фантастичан начин зицер скинуо Јан Облак. Изједначење на Стамфорду донео је Азар, који се долично снашао у 75. минуту, оштро гађао искоса са леве стране, а лопту је незгодно у своју мрежу скренуо Стефан Савић. Плавци су последњу шансу за победу имали у првом минуту надокнаде када Облака није успео да савлада Миши Бачуаји.

Рома је вечерас савладала све своје страхове. Вучица се силно намучила, узалудно нападала у првом полувремену, али је на почетку другог ипак успела да стигле до одлучујућег гола, вредног прве позиције у групи.

Карабаг се још једном херојски борио. Прво је одлично чувао своју мрежу направивши бедем испред гола Ибрахима Шехића. Голман из Босне и Херцеговине је и пре одлучујућег поготка у 53. минуту одбранио ударац сународника Едина Џека, али је на ту лопту налетео лукави Аргентинац и главом је спровео у противничку мрежу.

Римљани су у сваком смислу били супериорнији, али је деловало да имају велику блокаду од важности утакмице, што им се на крају није обило о главу. Без првог места су ипак могли да остану у 83. минуту, али је тада зицер Шпанца Мићела одбранио фантастични Алисон Бекер.

Дакле, Рома је прва у групи Ц, Челси други, док Атлетико као трећепласирани иде у 1/16 финала Лиге Европе.

Лига шампиона – шесто коло:

Група А:

Манчестер Јунајтед – ЦСКА Москва 2:1 (0:1)
Лукаку 65, Рашфорд 66 - Дзагоев 45+1

Бенфика – Базел 0:2 (0:1)
Ељунуси 5, Оберлан 65 

Табела:

1. М. Јунајтед 6 5 0 1 12:3 15 
2. Базел 6 4 0 2 11:5 12 
3. ЦСКА 6 3 0 3 8:10 9 ЛЕ 
4. Бенфика 6 0 0 6 1:14 0 

Група Б:

Бајерн Минхен – Пари Сен Жермен 3:1 (2:0)
Левандовски 8, Толисо 37, 69 - Мбапе 50

Селтик – Андерлехт 0:1 (0:0)
Симуновић 62аг

Табела:

1. ПСЖ 6 5 0 1 25:4 15 
2. Бајерн 6 5 0 1 13:6 15 
3. Селтик 6 1 0 5 5:18 3 ЛЕ 
4. Андерлехт 6 1 0 5 2:17 3 

Група Ц:

Челси – Атлетико Мадрид 1:1 (0:0)
Савић 75аг - Њигес 56

Рома – Карабаг 1:0 (0:0)
Пероти 53

Табела:

1. Рома 6 3 2 1 9:6 11
2. Челси 6 3 2 1 16:8 11
3. Атлетико 6 1 4 1 5:4 7 ЛЕ
4. Карабаг 6 0 2 4 2:14 2

Група Д:

Олимпијакос – Јувентус 0:2 (0:1)
Квадрадо 15, Бернардески 89

Барселона – Спортинг Лисабон 2:0 (0:0)
Алкасер 59, Метју 90+1

Табела:

1. Барселона 6 4 2 0 9:1 14
2. Јувентус 6 3 2 1 7:5 11
3. Спортинг 6 2 1 3 8:9 7 ЛЕ
4. Олимпијакос с 6 0 1 5 4:13 1

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар