LŠ: Slaviće u Bazelu, a tugovati u Madridu i Moskvi!

Roma prva, Atletiko bez 1/8-finala posle osam godina! Ekipe Rome, Bazela i Juventusa obezbedile su plasman u nokaut fazu Lige šampiona posle mečeva šestog, poslednjeg kola grupne faze.  Dobili smo još tri učesnika osmine finala Lige šampiona. Poznato je i koja četiri kluba se sele u Ligu Evrope.  Ma, Juve to radi rutinski! Bajern tukao moćne Svece, ali ostao kratak za dva gola! Stara dama obezbedila prolazak u nokaut fazu sa drugog mesta u grupi.  Imali smo trougao posle gola Džagoeva, ali onda se Junajted uozbiljio. . . ! Bazel kao drugi iz grupe A ide dalje. . .  Atletiko nije mogao do osmine finala, ali je napakostio Čelsiju! Roma prva u grupi C! Jorgandžije kasno upalile, pa će morati da se zadovolje učešćem u 1/16 finala Lige Evrope.

Fudbal 05.12.2017 | 22:55
LŠ: Slaviće u Bazelu, a tugovati u Madridu i Moskvi!
'Vučica', za koju je naš Aleksandar Kolarov ponovo odigrao ceo meč, slavila je protiv Karabaga golom Dijega Perotija 1:0 (0:0) i tako kao prva iz grupe C otišla u nokaut fazu.

Ovakav raspet situacije omogućio joj je Atletiko Madrid remijem sa Čelsijem u Londonu. 'Plavci' su bili bolji rival, imali su kvalitetnije šanse, ali ih je totalno presekao vodeći pogodak Saula Njigesa u 59. minut, pa je sve što su uspeli da urade do kraja bio gol za izjednačenje preko štopera gostiju Stefana Savića.

S druge strane, švajcarski šampion ništa nije prepuštao slučaju u grupi A. Rano je poveo protiv Benfike u Lisabonu, da bi sredinom drugog poluvremena i potvrdio prolaz. Strelci za Bazel bili su Mohamed Eljunusi u petom i Dimitri Oberlan u 65. minutu, a za domaće su svih 90 minuta odigrali Mile Svilar i Andrija Živković.

Bazelu je pomogao i Mančester Junajted, iako su se samo pobrinuli za svoju sudbinu, koji je posle preokreta uspeo da porazi moskovski CSKA. 'Armejci' su poveli u poslednjim sekundama prvog poluvremena, ali su onda Romelu Lukaku i Markus Rašford za manje od 90 sekundi postavili konačan rezutlat susreta.

Barselona, Mančester siti, Bešiktaš, Totenhem, Mančester junajted, Pari Sen Žermen i Roma sa prvog mesta u svojim grupama, a Bazel, Bajern Minhen, Čelsi, Juventus i Real Madrid sa drugog čekaju žreb osmine finala Lige šampiona u ponedeljak, 11. decembra.

Uoči prve večeri poslednjeg kola grupne faze imali smo tri znaka pitanja o putnicima u drugu fazu elitnog takmičenja, a dileme su u svoju korist rešili fudbaleri Bazela, koji su savladali Benfiku u gostima 2:0, Rome, koji su kao domaćini pobedili Karabag 1:0 i Juventusa, koji su u Pireju savladali Olimpijakos 2:0.

Ta tri tima će, uz ostale koji su ranije rešili svoj status, čekati sredu veče i rasplet u grupama E, F, G i H.

Iznenađenja, dakle, nije bilo, a najveći gubitnici večeri su fudbaleri moskovskog CSKA, koji su u nadoknadi prvog poluvremena uspeli da povedu na Old Trafordu, ali ne i da sačuvaju prednost, koja bi im donela prolaz u narednu fazu.

Istovremeno u Lisabonu, Bazel je odigrao majstorski i već od 5. minuta vodio protiv Benfike.

Razočarani su tribine ovog utorka napustili i navijači Atletiko Madrida, koji su gajili nadu da bi Roma nekim čudom mogla da se oklizne protiv Karabaga, kao što su njihovi ljubimci, a da četa Dijega Simeonea savlada Čelsi na Stamford Bridžu.

Jedno vreme je i delovalo da bi to moglo da se dogodi, pošto su se Rimljani mučili da slome otpor borbenih gostiju, a Madriđani uspeli da povedu u Londonu, ali su "plavci" bili mnogo bolji i uspeli da izjednače, iako su po prikazanom za služili i sva tri boda...

Što se tiče Lige Evrope, tamo će CSKA, Seltik, Atletiko i Sporting Lisabon.

Od srpskih fudbalera u startnim postavama svojih timova bili su Aleksandar Kolarov (Roma), Mile Svilar i Andrija Živković (Benfika), Ivan Obradović i Uroš Spajić (Anderleht) i Uroš Đurđević (Olimpijakos), koji je na terenu bio do 71. minuta kada ga je zamenio Ben, potencijalno pojačanje Crvene zvezde u zimskom prelaznom roku.

Juventus je morao da pobedi - Juventus je pobedio. Kao što to i inače radi kada mu je potrebno i kada je pod moranjem. Ma, nema greške sa velikanom iz Torina. Stara dama je ovoga puta pokorila Atinu, nadigrala Olimpijakos s 0:2 (0:1) i tako obezbedila prolazak u nokaut fazu Lige šampiona!

Najvažniji detalj na meču bio je 15. minut kada je sevnuo munjevit napad po levoj strani. Pravi onaj školski. Lepo se ubacio Aleks Sandro, ubacio loptu u peterac gde se našao Huan Kvadrado kome je preostalo samo da ćušne loptu u mrežu.

Potom je Bernadeski u 89. minutu samo potvrdio ono što smo već znali. Nije bilo šanse da će Juve da prospe prednost. To se ovom timu retko događa.

Stara dama je pobedom pobegla Sportingu, a tri boda su joj u svakom ishodu garantovala prolazak u dalju fazu sa drugog mesta odmah iza Barselone. Na kraju se ispostavilo i da su Portugalci izgubili u Kataloniji pa je Juventus mogao i da izgubi - ponovo bi prošao dalje.

Barsa je dobila Sporting s 2:0 (0:0) golom Paka Alkasera i autogolom bivšeg igrača Barse Žeremija Matijea. Ernesto Valverde je igrao bez Lionela Mesija u prvom poluvremenu, a Argentinac je ušao u meč u 61. minutu. Katalonci su pre ovog meča već obezbedili prvo mesto u grupi, tako da im ovaj duel nije preterano značio u tom smislu. Ali ga je Barselona u maniru velikog kluba - dobila.

Dakle, dalje su prošli Barselona s prvog i Juventus s drugog mesta na tabeli. Sporting će u Ligu Evrope s treće pozicije.

U grupi B motiv su imali Bajern i Anderleht - jurili su pobedu od četiri gola razlike. Bajern je dobio Pari Sen Žermen na Alijanc Areni s 3:1, dok su Belgijanci bili bolji od Seltika s 1:0. Dakle, nisu uspeli da se izbore za prvo mesto u grupi u slučaju Bavaraca, odnosno Ligu Evrope u slučaju Anderlehta.

Bajern je počeo veoma ofanzivno protiv PSŽ-a, jednog od najmoćnijih i najskupljih timova današnjice, i to mu se isplatilo. Već u osmom minutu Levandovski je pokazao kakav je maher za davanje golove, pa je dodatno naoštrio atmosferu jer je poznato da "petrodolari" i fudbal baziran na njima nisu dobrodošli kod navijača i Uprave Bajerna. 

Želeli su da se revanširaju Bavarci, pa su poveli i s 2:0 preko Tolisa. Kasnije je smanjio Mbape posle prelepe asistencije Kavanija, da bi Toliso povećao na 3:1. Morao je Bajern da da još dva gola da bi bio prvi, ali to se nije dogodilo.

Anderleht je slavio protiv Seltika u gostima samo s 1:0, tako da je ostao kratak za tri gola i bez prolaska u Ligu Evrope.

CSKA je opasno zapretio, ispalio jedan metak u Murinjov Mančester, ali bez više municije nije mogao do čuda! Tako Bazel uz Junajted prolazi dalje, u osminu finala Lige šampiona, jer je gotovo rutinski slavio u Lisabonu protiv Benfike - 2:0. 

Zapravo, i da su Švajcarci izgubili, a da je na Old Trafordu završeno kako je završeno (2:1), epilog bi bio isti, jer su Rusi imali lošiji međusobni duel. 

Ali posebno zanimljivo bilo je u samom finišu prvog poluvremena kada je Džagoev postigao gol za vođstvo Armejaca na Teoatru snova. U tim trenucima i Bazel je imao 1:0 na Lužu, pa se na "živoj" tabeli stvorio trougao ekipa sa po 12 bodova. Na tren, navijači Mančestera su se zabrinuli ko je najbolji u tom trouglu - s obzirom da su im najsvežija sećanja na poraz od Bazela i u tom trenutku negativan rezultata protiv CSKA - ali i u tim momentima Murinjovi Đavoli bili su bezbedni. Naime, da su se utakmice tako završile sva tri tima imala bi na toj mini tabeli po šest bodova, s tim što bi Junajted imao daleko najbolju gol-razliku i svakako bi kao prvi prošao dalje. Drugi bi bio Bazel (4:5 gol razlika), a tek treći CSKA (4:7)...

A taj pogodak CSKA za 0:1 podigao je popriličnu prašinu na društvenim mrežama. Rasplamsala se rasprava da li je popgodak regularan ili ne, odnosno da li se Blind, koji je u trenutku postizanja gola bio van terena, iza gola, računa kao aktivan igrač. Arbitri su postupili po pravilu i priznali gol. Objašnjenje iz FIFA pravilnika kaže: U slučaju da se odbrambeni fudbaler nađe van terena, a da to nije odlukom sudije, on se smatra aktivnim igračem i sudija u slučaju ofsajda postupa kao da se taj fudbaler nalazi na gol liniji.

Posle šokantnog rezultat iz prvog dela domaći su nastavku dodali gas i za samo dva minuta preokrenuli rezultat, rešivši tako sve dileme oko toga ko će uz njih dalje. Pogotke za Mančester postigli su Lukaku i Rašford.     

Za Bazel nije bilo brige kada je Junajted preokrenuo, ali bez obzira na to Švajcarci su prolaz overili još jednim pogotkom. Mrežu Benfike zatresao je Oberlan u 65. minutu. Naši Andrija Živković i mladi golman Mile Svilar odigrali su svih 90 minuta u dresu portugalskog velikana koji je ovu sezonu u Ligi šampiona završio baš neslavno - bez ijednog osvojenog boda.  

Karabag večeras nije bio koban za Romu, ali zato je u grupnoj fazi Lige šampiona presudio Atletiko Madridu, koji je u poslednja dva kola Lige šampiona osvojio četiri, a mogao je svih šest bodova, ali se ispostavilo da su im dva remija sa Azerbejdžancima ove sezone oduzela plasman u osminu finala. Čelsi i Atletiko Madrid remizirali su na Stamford Bridžu (1:1), pa će sa prvog mesta u nokaut fazu Rimljani, zahvaljujući boljem međusobnom skoru od prvaka Engleske. Ekipa Euzebija di Frančeska je na svom Olimpiku savladala Karabag golom Dijega Perotija (1:0), pa će biti povlašćena na žrebu za osminu finala.

Čelsi je još jednom pokazao koliko je ranjiv ove sezone. Promenljiva i nestabila forma koštala sastav Antonija Kontea gubitka prvog mesta u grupi, pa bi prvak Engleske na samom startu nokaut faze mogao da naleti na neprelaznog protivnika. Sa druge strane, sastav Dijega Simeonea je još jednom potvrdio da je ušao u pravu formu, imao je svoje šanse, vodio od 56. minuta zahvaljujući Saulu Nigezu, mogao i do sva tri boda, ali mu na kraju oni ne bi ništa značili.

Čelsi je tokom čitave utakmce pucao u prazno. Užasno golgetersko veče imao je Alvaro Morata, koji je u prvih 45. minuta imao tri velike šanse, a u drugom bar još toliko. Posebno će se pamtiti ona nakon izjednačujućeg gola, kada mu je na fantastičan način zicer skinuo Jan Oblak. Izjednačenje na Stamfordu doneo je Azar, koji se dolično snašao u 75. minutu, oštro gađao iskosa sa leve strane, a loptu je nezgodno u svoju mrežu skrenuo Stefan Savić. Plavci su poslednju šansu za pobedu imali u prvom minutu nadoknade kada Oblaka nije uspeo da savlada Miši Bačuaji.

Roma je večeras savladala sve svoje strahove. Vučica se silno namučila, uzaludno napadala u prvom poluvremenu, ali je na početku drugog ipak uspela da stigle do odlučujućeg gola, vrednog prve pozicije u grupi.

Karabag se još jednom herojski borio. Prvo je odlično čuvao svoju mrežu napravivši bedem ispred gola Ibrahima Šehića. Golman iz Bosne i Hercegovine je i pre odlučujućeg pogotka u 53. minutu odbranio udarac sunarodnika Edina Džeka, ali je na tu loptu naleteo lukavi Argentinac i glavom je sproveo u protivničku mrežu.

Rimljani su u svakom smislu bili superiorniji, ali je delovalo da imaju veliku blokadu od važnosti utakmice, što im se na kraju nije obilo o glavu. Bez prvog mesta su ipak mogli da ostanu u 83. minutu, ali je tada zicer Španca Mićela odbranio fantastični Alison Beker.

Dakle, Roma je prva u grupi C, Čelsi drugi, dok Atletiko kao trećeplasirani ide u 1/16 finala Lige Evrope.

Liga šampiona – šesto kolo:

Grupa A:

Mančester Junajted – CSKA Moskva 2:1 (0:1)
Lukaku 65, Rašford 66 - Dzagoev 45+1

Benfika – Bazel 0:2 (0:1)
Eljunusi 5, Oberlan 65 

Tabela:

1. M. Junajted 6 5 0 1 12:3 15 
2. Bazel 6 4 0 2 11:5 12 
3. CSKA 6 3 0 3 8:10 9 LE 
4. Benfika 6 0 0 6 1:14 0 

Grupa B:

Bajern Minhen – Pari Sen Žermen 3:1 (2:0)
Levandovski 8, Toliso 37, 69 - Mbape 50

Seltik – Anderleht 0:1 (0:0)
Simunović 62ag

Tabela:

1. PSŽ 6 5 0 1 25:4 15 
2. Bajern 6 5 0 1 13:6 15 
3. Seltik 6 1 0 5 5:18 3 LE 
4. Anderleht 6 1 0 5 2:17 3 

Grupa C:

Čelsi – Atletiko Madrid 1:1 (0:0)
Savić 75ag - Njiges 56

Roma – Karabag 1:0 (0:0)
Peroti 53

Tabela:

1. Roma 6 3 2 1 9:6 11
2. Čelsi 6 3 2 1 16:8 11
3. Atletiko 6 1 4 1 5:4 7 LE
4. Karabag 6 0 2 4 2:14 2

Grupa D:

Olimpijakos – Juventus 0:2 (0:1)
Kvadrado 15, Bernardeski 89

Barselona – Sporting Lisabon 2:0 (0:0)
Alkaser 59, Metju 90+1

Tabela:

1. Barselona 6 4 2 0 9:1 14
2. Juventus 6 3 2 1 7:5 11
3. Sporting 6 2 1 3 8:9 7 LE
4. Olimpijakos s 6 0 1 5 4:13 1

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar