У торби пронашли четрдесет бомби

Бањалучанин Ибро Муратовић, ухапшен због кријумчарења бомби и оружја у Шведску, имао је саучесника у Бањалуци, који му је дао торбу са наоружањем под изговором да је у њој храна, и то неколико тренутака уочи поласка с аутобуске станице, сазнаје „ЕуроБлиц“.

Република Српска 05.12.2017 | 22:06
У торби пронашли четрдесет бомби
Муратовић је „пао“ у Словенији након што су се скенери на граници упалили због сумњивог пртљага, а гранични полицајци убрзо у торби испод његовог сједишта открили 40 бомби и 5 пиштоља.

Све вријеме Муратовић је био под будним оком мафије, односно организатора криминалне групе, који се возио у аутомобилу иза аутобуса.

Након што је видио да словеначка полиција одводи Муратовића, шеф криминалне групе је побјегао према Њемачкој.

Невјерица

Вијест о хапшењу Ибре дочекана је са невјерицом међу Ромима, који готово једногласно тврде да овај Бањалучанин никада није имао везе с криминалним групама.

Након информације о хапшењу Муратовића, словеначка полиција је обавијестила Агенцију за истраге и заштиту (СИПА) БиХ, чији су инспектори, како сазнаје „ЕуроБлиц“, у недјељу били у породичној кући ухапшеног у бањалучком насељу Весели бријег.

Екипа „ЕуроБлица“ јуче је посјетила ромско насеље Весели бријег, а брат ухапшеног, Мехо Муратовић, кратко је потврдио да је полиција била у њиховој кући, али није желио детаљније говорити о хапшењу брата.

''Не знам ништа о томе. Добили смо информацију да је Ибро ухапшен у Словенији, а јуче је била и полиција, али детаљније информације немамо'', кратко је навео Муратовић.

Частан и поштен

Мјештани Веселог бријега кажу да би за Ибру одмах пред судом свједочили да је частан и поштен.

Мјештанка Када Мујкић каже да је Муратовић радио ситне послове како би себи обезбиједио храну.

''Радио је и код мене у кући. Чистио је, цијепао дрва и те ситне послове. Када ми је рекао да иде у Шведску говорила сам му да остане у мојој кући, јер ја требам путовати за Италију, али он је ипак отишао и ево шта се догодило'', навела је Мујкићева.

Скупљају новац за кауцију

Додаје како Роми од Шведске до Италије скупљају новац како би платили да Муратовић што прије изађе на слободу.

''Постоји информација да иза свега стоји један Ром у Шведској који је Ибру позвао да новогодишње празнике проведе код њих радећи, али нико није ни претпоставио да ће му на овакав начин “спаковати”. Тај Ром је све вријеме и био у близини, а када је видио да је Ибро ухапшен, само је наставио возити даље, побјегавши у Њемачку'', испричао је мјештанин који је такође желео остати анониман.

Улога муле

Извор близак безбједносним агенцијама открива да је Муратовић примио сумњиву торбу од једног Рома из Бањалуке, неколико тренутака пред полазак, те да ју је ставио испод сједишта у аутобусу. Ту су је пронашли полицајци након што је скенер на граници у Словенији открио сумњиву робу у аутобусу.

''Муратовић је имао улогу муле, односно особе која преноси кријумчарене ствари преко границе. Са друге стране, звучи невјероватно да неко може и помислити да на тај начин у аутобусу превози оружје'', навео је извор близак истрази.

Акције против кријумчара оружја

У протеклом периоду у БиХ је ухапшено више особа због кријумчарења оружја у Краљевину Шведску. У акцији којом је руководило тадашње Специјално тужилаштво РС у Гетеборгу је још 2014. разбијена добро организована криминална група која је у аутомобилима превозила оружје.

Тужилаштво БиХ је у јулу ове године подигло оптужницу против четворке из Градишке, која се такође терети за кријумчарење оружја из БиХ у Шведску.

Извор: Блиц

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Није нас тако

05.12.2017 23:59

Да казем искрено, ако ја тог Мандова икад сретне добице батине какве никад није добио. Ту је малтене све лаз. У интересу истраге не могу реци ста сапатници у том аутобусу казу. Сапатнии јер су патили у страху док је он патио због пара и похлепе. Патња је патња. Да су возаци острије закоцили, да му је торба с тим, а и с другим стварима испала ја не би ни дан остала послије јединог мог брата. Да не спекулисем да ли би продали арапским и албанским бандама. Срам га било, а и оне који му купе кауцију као да је возио брзо. Он це из Словеније у Кумлу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.12.2017 07:22

Ето ти махалусо све знас. Колико је тако слуцајева најебало ни криво ни дузно.

Name

Цасти ми

06.12.2017 04:22

То је мање од 100 бомби.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аууу

06.12.2017 06:16

А шта каже силни МУП РС,њима све то пред оцима раде,и ваљда треба они да откривају а не Словенци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни Бомбардер

06.12.2017 09:19

Узимају рекет и ћуте. А ако и неки хоће нешто да каже, ее па мртва уста не говоре...

Name

СОРГА

07.12.2017 16:11

ЦОВЈЕК ЈЕ НЕВИН ОН ЈЕ ИЗВРСИЛАЦ САМО И ТО СТО ЈЕ УЦЈЕЊЕН ДА ТО ПРЕВЕЗЕ ДО АУСТРИЈЕ, КО ЦЕ ЊЕГА И ПОРОДИЦУ ЗАСТИТИ АКО КАЗЕ ИМЕНА И ПРЕЗИМЕНА МАФИЈАСКИХ БОСОВА НЕБУДИТЕ СМЈЕСНИ.НЕБРАНИМ ГА ОДГОВАРАЦЕ АЛИ ПО ОБИЦАЈУ ВЕЛИКЕ РИБЕ И НАЛОГОДАВЦИ СЕ ИСЦУПАЈУ ЈЕЛ ИМАЈУ НОВАЦМ И ВЕЗЕ У ПРАВОСУДЈУ.