U torbi pronašli četrdeset bombi

Banjalučanin Ibro Muratović, uhapšen zbog krijumčarenja bombi i oružja u Švedsku, imao je saučesnika u Banjaluci, koji mu je dao torbu sa naoružanjem pod izgovorom da je u njoj hrana, i to nekoliko trenutaka uoči polaska s autobuske stanice, saznaje „EuroBlic“.

Republika Srpska 05.12.2017 | 22:06
U torbi pronašli četrdeset bombi
Muratović je „pao“ u Sloveniji nakon što su se skeneri na granici upalili zbog sumnjivog prtljaga, a granični policajci ubrzo u torbi ispod njegovog sjedišta otkrili 40 bombi i 5 pištolja.

Sve vrijeme Muratović je bio pod budnim okom mafije, odnosno organizatora kriminalne grupe, koji se vozio u automobilu iza autobusa.

Nakon što je vidio da slovenačka policija odvodi Muratovića, šef kriminalne grupe je pobjegao prema Njemačkoj.

Nevjerica

Vijest o hapšenju Ibre dočekana je sa nevjericom među Romima, koji gotovo jednoglasno tvrde da ovaj Banjalučanin nikada nije imao veze s kriminalnim grupama.

Nakon informacije o hapšenju Muratovića, slovenačka policija je obavijestila Agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) BiH, čiji su inspektori, kako saznaje „EuroBlic“, u nedjelju bili u porodičnoj kući uhapšenog u banjalučkom naselju Veseli brijeg.

Ekipa „EuroBlica“ juče je posjetila romsko naselje Veseli brijeg, a brat uhapšenog, Meho Muratović, kratko je potvrdio da je policija bila u njihovoj kući, ali nije želio detaljnije govoriti o hapšenju brata.

''Ne znam ništa o tome. Dobili smo informaciju da je Ibro uhapšen u Sloveniji, a juče je bila i policija, ali detaljnije informacije nemamo'', kratko je naveo Muratović.

Častan i pošten

Mještani Veselog brijega kažu da bi za Ibru odmah pred sudom svjedočili da je častan i pošten.

Mještanka Kada Mujkić kaže da je Muratović radio sitne poslove kako bi sebi obezbijedio hranu.

''Radio je i kod mene u kući. Čistio je, cijepao drva i te sitne poslove. Kada mi je rekao da ide u Švedsku govorila sam mu da ostane u mojoj kući, jer ja trebam putovati za Italiju, ali on je ipak otišao i evo šta se dogodilo'', navela je Mujkićeva.

Skupljaju novac za kauciju

Dodaje kako Romi od Švedske do Italije skupljaju novac kako bi platili da Muratović što prije izađe na slobodu.

''Postoji informacija da iza svega stoji jedan Rom u Švedskoj koji je Ibru pozvao da novogodišnje praznike provede kod njih radeći, ali niko nije ni pretpostavio da će mu na ovakav način “spakovati”. Taj Rom je sve vrijeme i bio u blizini, a kada je vidio da je Ibro uhapšen, samo je nastavio voziti dalje, pobjegavši u Njemačku'', ispričao je mještanin koji je takođe želeo ostati anoniman.

Uloga mule

Izvor blizak bezbjednosnim agencijama otkriva da je Muratović primio sumnjivu torbu od jednog Roma iz Banjaluke, nekoliko trenutaka pred polazak, te da ju je stavio ispod sjedišta u autobusu. Tu su je pronašli policajci nakon što je skener na granici u Sloveniji otkrio sumnjivu robu u autobusu.

''Muratović je imao ulogu mule, odnosno osobe koja prenosi krijumčarene stvari preko granice. Sa druge strane, zvuči nevjerovatno da neko može i pomisliti da na taj način u autobusu prevozi oružje'', naveo je izvor blizak istrazi.

Akcije protiv krijumčara oružja

U proteklom periodu u BiH je uhapšeno više osoba zbog krijumčarenja oružja u Kraljevinu Švedsku. U akciji kojom je rukovodilo tadašnje Specijalno tužilaštvo RS u Geteborgu je još 2014. razbijena dobro organizovana kriminalna grupa koja je u automobilima prevozila oružje.

Tužilaštvo BiH je u julu ove godine podiglo optužnicu protiv četvorke iz Gradiške, koja se takođe tereti za krijumčarenje oružja iz BiH u Švedsku.

Izvor: Blic

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Nije nas tako

05.12.2017 23:59

Da kazem iskreno, ako ja tog Mandova ikad sretne dobice batine kakve nikad nije dobio. Tu je maltene sve laz. U interesu istrage ne mogu reci sta sapatnici u tom autobusu kazu. Sapatnii jer su patili u strahu dok je on patio zbog para i pohlepe. Patnja je patnja. Da su vozaci ostrije zakocili, da mu je torba s tim, a i s drugim stvarima ispala ja ne bi ni dan ostala poslije jedinog mog brata. Da ne spekulisem da li bi prodali arapskim i albanskim bandama. Sram ga bilo, a i one koji mu kupe kauciju kao da je vozio brzo. On ce iz Slovenije u Kumlu.

ODGOVORITE
Name

Re

06.12.2017 07:22

Eto ti mahaluso sve znas. Koliko je tako slucajeva najebalo ni krivo ni duzno.

Name

Casti mi

06.12.2017 04:22

To je manje od 100 bombi.

ODGOVORITE
Name

Auuu

06.12.2017 06:16

A šta kaže silni MUP RS,njima sve to pred ocima rade,i valjda treba oni da otkrivaju a ne Slovenci.

ODGOVORITE
Name

Crni Bombarder

06.12.2017 09:19

Uzimaju reket i ćute. A ako i neki hoće nešto da kaže, ee pa mrtva usta ne govore...

Name

SORGA

07.12.2017 16:11

COVJEK JE NEVIN ON JE IZVRSILAC SAMO I TO STO JE UCJENJEN DA TO PREVEZE DO AUSTRIJE, KO CE NJEGA I PORODICU ZASTITI AKO KAZE IMENA I PREZIMENA MAFIJASKIH BOSOVA NEBUDITE SMJESNI.NEBRANIM GA ODGOVARACE ALI PO OBICAJU VELIKE RIBE I NALOGODAVCI SE ISCUPAJU JEL IMAJU NOVACM I VEZE U PRAVOSUDJU.