Исламска држава пријети Балкану

Исламска држава је, иначе, 2018. годину прогласила "крвавом годином", упркос вишеструким поразима у Ираку у Сирији.

Свијет 05.12.2017 | 19:23
Исламска држава пријети Балкану
ИД је позвала путем својих комуникационих канала присталице у Албанији да организују нападе током предстојећих бозићних и новогодишњих празника.

Осим тога они позивају своје успаване ћелије да почну са активностима у Босни и у другим балканским земљама. Терористи су упутили јасну поруку БиХ, а још није јасно како на то реагују безбједносне службе.

"Имаш довољно времена да набавиш возило и прегазиш људе у маси или да купиш нож и удариш на њих, или да напуниш пушку муницијом. И ако твоја душа не може да их прихвати, уђи у њихову гужву и узвикни: ''Алах је највећи'' , наводи се у позиву ИД упућеном на албанском језику, а преносе приштински медији.

ИД је, иначе, 2018. прогласила "крвавом годином", упркос вишеструким поразима у Ираку у Сирији.



"Усамљеним вуковима", тј. појединцима за које се у многим случајевима и не зна да су присталице Исламске државе и дјелују независно, ИД је раније је поручила да ангажују мигранте и нападну Колосеум у Риму и Ватикан.

Позивање на тероризам

"Нисте ни свјесни шта вам се спрема. Ускоро ће вас велика трагедија погодити, Ин ша Алах. Хвала Алаху који помаже своје искрене робове муџахиде",  запријетила је терористичка организација ИД преко својих портала на босанском језику.

Све док прошле недјеље није оборен, портал ”Вијести Уммета” редовно је објављивао поруке и најаве ИД. Након што је оборен, прешао је на резервни положај – отворио је портал ”Сабља истине” који је јуче блокиран.

Јесу ли га срушиле обавјештајне службе БиХ, других држава или је ИД преко екипе ”Вијести Уммета” која и даље ради, намјерно направио драму, тешко је прецизно рећи.

Прије два дана, терористички ИД је најавио да прати Езхера Бегановића из Сарајева, уредника портала Сафф за којег упућенији кажу да је близак вехабијском покрету, и да ће му одрубити главу.



Не треба заборавити да је у мају ове године БХРТ-у стигла порука у којој се каже: “Знајте да вам је у Босну дошла Исламска држава и да ћете ускоро да летите у ваздух и да ћете ускоро нестајати све док се застава ИД-а не буде вијорила Босном. Зора Ислама је стигла, у то будите увјерени”.

О овоме је одмах обавјештена Државна агенција за истраге и заштиту (СИПА) која је саопштила да је ”предузела мјере из своје надлежности".

Ко стоји иза портала ”Вијести уммета” који већ годинама на најцрњи начин шири мржњу и позива на тероризам, никада није откривено. Оно што се зна јесте да је регистрован у Саудијској Арабији и да гласи на име Абдулаха Абдурахмана о којем нико ништа не зна. По неким незваничним информацијама, екипа која ради ”Вијести Уммета” има сједиште негдје на Санџаку у Србији, пише Дневни лист.

Према незваничним подацима, око 300 држављана БиХ тренутно се бори под заставом ИД-а на ратиштима у Сирији и Ираку. Иначе, од прошле године у БиХ је на снази закон који забрањује одлазак држављана на страна ратишта, али да се не примјењује доказује да још нико није кажњен.

Стручњаци за борбу против тероризма кажу да су по сигурност БиХ нарочито опасни они који се врате са ратишта у Сирији и Ираку јер ”сигурно се враћају са специјалним задацима”.

 ИД је прошлог мјесеца објавио свој план по којем ће до 2020. године освојити БиХ, Хрватску, Србију, Аустрију, Мађарску, дио Украјине, Шпанију и још неке земље.

Након што су припадници ИД-а убили ни кривог ни дужног Томислава Салопека из Хрватске, на својим порталима на босанском језику ова терористичка организација је ликовала. Портал “Вијести Уммета” одмах је послао и поруку уз фотографију мртвог Салопека:

"Ово је завршетак хрватског држављанина и сваког оног ко се поиграва са Исламском државом",  стоји у саопштењу.

То је превршило све мјере и тај портал је угашен, али се ништа није промијенило – наставио је да ради под именом ”Сабља истине”.



Највећи гријех

Др Џемалудин Латић, професор на Факултету исламских наука и један од најуваженијих бх. исламских стручњака, оштро реагује на убиство  Салопека и уопште оно што ради ИД и инсистира да тај случај не угрози и уништи односе између муслимана и католика у БиХ и Хрватској.

"Чињеница јесте да глобално муслиманско човјечанство није организовало никакву организацију која би у име њега доносила одлуке. Постојећи ОИЦ (Организација исламске кооперације) заправо је једини клуб који се састаје једном у четири године и више личи на хрпу рогова у врећи него на озбиљно политичко тијело. Да не кажем, како многе муслиманске заједнице Бошњака или муслимана Хрватске, муслимана западних земаља нису чланови тог тијела", констатујепроф. др Латић и наставља:

"Никаква, дакле, политичка, вјерска или друга легитимна организација није донијела одлуку да се Томиславу Салопеку одузме живот. Колико је нама познато, не постоји ниједно вјерско тијело, ниједна влада земаља са муслиманском већином, чак ниједан исламски стручњак који није осудио сваку појаву тероризма у име ислама јер се убијање онога који није никога убио по Шеријату", исламској верској легислативи, означава као један од највећих гријеха и најстроже је забрањено.

Према Латићу, ИД неће, како ствари стоје, престати са убијањем и прављењем највеће штете муслиманима.

Прошле недеље ИД је преко својих људи који су БиХ држављани покренуо на босанском језику електронско издање свог магазина и излазиће два пута мјесечно. Уз разне упуте и захтјеве муслиманима у БиХ, Хрватској, Србији, Црној Гори објављују се и снимци терористичких акција и погубљења невиних људи.

Магазин се на ДВД-у већ дијели свугдје гдје има муслимана који говоре босанским језиком. Иначе, у званичном државном документу под називом “Стратегија БиХ за превенцију и борбу против тероризма за период од 2015. до 2020. године” каже се да је свако ширење екстремизма путем интернета потенцијална опасност по сигурност државе

Низам: Могућ је напад на центар са мигрантима

Служба за послове са странцима при Министарству безбједности БиХ на највишем је нивоу приправности због појачаног прилива миграната, али и информација о могућим нападима на центар са мигрантима гдје се до депортације смјештају страни држављани који су у БиХ ушли илегално.

У БиХ стиже све више држављана земаља попут Кувајта, Катара и Саудијске Арабије који масовно купују земљиште и граде стамбене и пословне објекте. Тачно је да неки од њих долазе као улагачи, али има и оних који злоупотребљавају гостопримство у БиХ, задржавајући се мимо прописа.

Неки користе БиХ као транзитну тачку за одлазак у друге земље, у чему као посредници учествују и неки држављани БиХ, пише Дневни лист.

Страни држављани за које се утврди да крше прописе БиХ смјештају се у Центар за мигранте код Сарајева, у којем је стање озбиљно. У том центру је ниво безбједнсоти подигнут на највиши ново, јер у њему борави популација која долази из кризних подручја.

"Наше су претпоставке да би и центар могао бити мета напада", изјавио је званичник Службе за послове са странцима Изет Низам.

Извор: Телеграф.рс

Коментари / 25

Оставите коментар
Name

Пикси

05.12.2017 18:37

Опрез у четвртак на утакмици Ц. звезда - Келн, то би им могао бити повод...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јадно новинарство

05.12.2017 21:18

Неће , неће ови квази новинари и шпијуни из Телеграфа би то знали, Они све знају , лично им велики вођа каже ,а тек Информер, Тањуг, Срна, да те бог сачува, погледаш ко је потписао текст и не читаш га никако

Name

попара

05.12.2017 18:42

Ево сад су јавили да су ирански авиони бомбардовали Стоцкхолм и да је погинуло доста цивила.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

05.12.2017 21:01

И наводе да је акцијом руководио неки зелени попара.

Name

Мекетало

05.12.2017 18:45

Све су то глупости док се не огласи министар Мектић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сабахудин

05.12.2017 19:25

Дјаво не оре нити копа вец зло смисља и пријети. Обицни терористицки лудаци и пицке. Убијају ненаорузане, невине људе, зене и дјецу а кад им запуца изнад главе усеру се у гаце и бјезе колико их ноге носе. Каљају Алахово име. То треба у коријену сасјеци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Управу си

05.12.2017 21:35

нисам исламске вјероисповјести, али знам да вецина муслимана није за тероризам, терористи убијају и невину муслиманску дјецу сто је за сваку осуду.

Name

Сваста

05.12.2017 21:58

Јели ти вјерујес у ову вијест. Ако вјерујес онда несто с тобом није уреду.

Name

Хм

05.12.2017 19:28

Све је ово цудно у овом тексту! Ово ми мирисе на медусобну конкренцију ови укинули сајт а исто власнику одрубити главу, а сад и том власнику укинули сајт, е Сад це овом трецом укинути сајт итд! Ал могу да им поруцим ја као Босњак волим висе своје Србе и Хрвате комсије него њих лудјаке од који ја немам ни мало страха!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

05.12.2017 20:22

будалаштине, "исламска држава" је постојала само на папиру а више не постоји ни у том облику, она нити је држава нити је исламска, било какве информације на интернету без јасног извора су тешке шпекулације и под великим упитником.

Name

Само Бјезат На Марс

05.12.2017 19:38

Све лијепе и добре ствари које слузе за добробит цовјецанства цовјек је злоупотребио,па тако и религију.Кинези су приеј 4000 година измислили барут и ватромет који је слузио за весеље и забаву а када је измисљен динамит у поцетку је користен у рударству док се смекери нису сјетили да се са тиме мозе убијати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све Лажи

05.12.2017 19:54

Неки дан потврдили да су уништили ту фантомску АМЕРИЧКУ војску која служи за дизање тензија у свијету. То је једноставно: Измислиш непријатељску војску, нападнеш сам себе и окривиш тамо неку умјерену државу типа Египат и побијеш тај народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

опет

05.12.2017 19:54

Као и неки дан, прво идем да процитам ко је објавио, а онда елегантно не процитам текст. Разлог? Просудите сами.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГАНДИ

05.12.2017 20:03

Лицемјери као и наси Политицари.Неразумијем како сире те информације и мрзњу на порталима а неиду сами у рат.Ако им је стварно толико стало да ратују и ако су толики вјерници засто први не иду.Овако саљу полунормалну рају а врацају се убице.Коме то треба овде у Босни.Није за сваког ни пива ни вјера.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.12.2017 20:16

Ма какви полунормалну. Саљу болесну рају. Па ко нормалан као вјерник мозе убијати невине људе. Па то нема у Исламу ко год иоле познаје макар основе Ислама. Измисљења плацена војска која вјеру тумаци и изврце на себи потребан нацин.

Name

Политицари Терористи

05.12.2017 20:20

Зна се ко на овим просторима терорисе овај народ то су политицари на водецим позицијама у овој земљи. Сваки дан терорису на дзепове овог народа и лазу и сире мрзњу медју народом, да сто дузе могу да владају и терорису.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Има ту несто

05.12.2017 20:50

Прије дан и по Словенци су у аутобусу за Сведску насли 4 кг експлозива, око 40 руцних бомби, пистоље, метке. То је могло разрусити добар дио града. Босњак је то носио. Е сад, то знаци да дрзавне слузбе раде пуном паром, јер није био слуцајан преглед ама бас свега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.12.2017 22:05

Е то се зове ШВЕРЦ.

Name

Цхристиан Сwеден

06.12.2017 04:00

Босњак је то носио, имао је 25 година и исао је из Бањалуке за Сведску... бас пуно тих босњака у Бања Луци. Несто ми се цини да није босњак, пре це да је србин, али само за кога је радио то је друго питање

Name

хаха

05.12.2017 23:12

СПИН

ОДГОВОРИТЕ
Name

пакси

06.12.2017 03:34

луде улудо дају свој зивот мисле дапосле овога зивота има неки други само их вара тај њихов алах тамо нема ницега басме бриге када умре далије алах велики или мали тако луде мисле даје валики акосе он убије он незна после тога далије мали или велики алах

ОДГОВОРИТЕ
Name

алах

06.12.2017 03:40

које тај такозвани алах у ције јме убијају невине људе по улицама и сопинг центрима и малу дјецу по сколама зар толики монструм тај алах мозе бити да допусти тим лудим људима да цине толика злодјела у име такозваног алаха које он акоје неки светац сто допусти да цине толика злодјела у његово има нека казни њиха коига користе неовластено

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалитиц

06.12.2017 03:44

Напад на центре са мигрантима могуц!!! Као они досли овдје и они су ок. Мрс стоко, па они су ти који силују и нападају народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

психопатолошки интереси САД

06.12.2017 11:27

САД би довела за свој интерес говно из арапских земаља у Европу како би разбила ЕУ па онда ИСИЛ подржан од САД да створи нови источни фронт на западној граници Русије. Косово треба више отписати као самосталну државу и тамо вратити војску и полицију Србије. А хашки Трибунал пред затварање треба све преостале осуђенике Србе и Хрвате пријевремено ослободити даљег издржавања казни. У Сирији, Ираку и Либији треба створити услове за повратак свих избјеглица како би се Европа ослободила миграната. А на Балкану и Украјини помирити народе. Иначе експанзија ИСИЛ-а ће присјести цијелој земаљској кугли.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ратко

06.12.2017 22:28

ИСИЛ до Токиа....хахахахха.

ОДГОВОРИТЕ