Islamska država prijeti Balkanu

Islamska država je, inače, 2018. godinu proglasila "krvavom godinom", uprkos višestrukim porazima u Iraku u Siriji.

Svijet 05.12.2017 | 19:23
Islamska država prijeti Balkanu
ID je pozvala putem svojih komunikacionih kanala pristalice u Albaniji da organizuju napade tokom predstojećih bozićnih i novogodišnjih praznika.

Osim toga oni pozivaju svoje uspavane ćelije da počnu sa aktivnostima u Bosni i u drugim balkanskim zemljama. Teroristi su uputili jasnu poruku BiH, a još nije jasno kako na to reaguju bezbjednosne službe.

"Imaš dovoljno vremena da nabaviš vozilo i pregaziš ljude u masi ili da kupiš nož i udariš na njih, ili da napuniš pušku municijom. I ako tvoja duša ne može da ih prihvati, uđi u njihovu gužvu i uzvikni: ''Alah je najveći'' , navodi se u pozivu ID upućenom na albanskom jeziku, a prenose prištinski mediji.

ID je, inače, 2018. proglasila "krvavom godinom", uprkos višestrukim porazima u Iraku u Siriji."Usamljenim vukovima", tj. pojedincima za koje se u mnogim slučajevima i ne zna da su pristalice Islamske države i djeluju nezavisno, ID je ranije je poručila da angažuju migrante i napadnu Koloseum u Rimu i Vatikan.

Pozivanje na terorizam

"Niste ni svjesni šta vam se sprema. Uskoro će vas velika tragedija pogoditi, In ša Alah. Hvala Alahu koji pomaže svoje iskrene robove mudžahide",  zaprijetila je teroristička organizacija ID preko svojih portala na bosanskom jeziku.

Sve dok prošle nedjelje nije oboren, portal ”Vijesti Ummeta” redovno je objavljivao poruke i najave ID. Nakon što je oboren, prešao je na rezervni položaj – otvorio je portal ”Sablja istine” koji je juče blokiran.

Jesu li ga srušile obavještajne službe BiH, drugih država ili je ID preko ekipe ”Vijesti Ummeta” koja i dalje radi, namjerno napravio dramu, teško je precizno reći.

Prije dva dana, teroristički ID je najavio da prati Ezhera Beganovića iz Sarajeva, urednika portala Saff za kojeg upućeniji kažu da je blizak vehabijskom pokretu, i da će mu odrubiti glavu.Ne treba zaboraviti da je u maju ove godine BHRT-u stigla poruka u kojoj se kaže: “Znajte da vam je u Bosnu došla Islamska država i da ćete uskoro da letite u vazduh i da ćete uskoro nestajati sve dok se zastava ID-a ne bude vijorila Bosnom. Zora Islama je stigla, u to budite uvjereni”.

O ovome je odmah obavještena Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) koja je saopštila da je ”preduzela mjere iz svoje nadležnosti".

Ko stoji iza portala ”Vijesti ummeta” koji već godinama na najcrnji način širi mržnju i poziva na terorizam, nikada nije otkriveno. Ono što se zna jeste da je registrovan u Saudijskoj Arabiji i da glasi na ime Abdulaha Abdurahmana o kojem niko ništa ne zna. Po nekim nezvaničnim informacijama, ekipa koja radi ”Vijesti Ummeta” ima sjedište negdje na Sandžaku u Srbiji, piše Dnevni list.

Prema nezvaničnim podacima, oko 300 državljana BiH trenutno se bori pod zastavom ID-a na ratištima u Siriji i Iraku. Inače, od prošle godine u BiH je na snazi zakon koji zabranjuje odlazak državljana na strana ratišta, ali da se ne primjenjuje dokazuje da još niko nije kažnjen.

Stručnjaci za borbu protiv terorizma kažu da su po sigurnost BiH naročito opasni oni koji se vrate sa ratišta u Siriji i Iraku jer ”sigurno se vraćaju sa specijalnim zadacima”.

 ID je prošlog mjeseca objavio svoj plan po kojem će do 2020. godine osvojiti BiH, Hrvatsku, Srbiju, Austriju, Mađarsku, dio Ukrajine, Španiju i još neke zemlje.

Nakon što su pripadnici ID-a ubili ni krivog ni dužnog Tomislava Salopeka iz Hrvatske, na svojim portalima na bosanskom jeziku ova teroristička organizacija je likovala. Portal “Vijesti Ummeta” odmah je poslao i poruku uz fotografiju mrtvog Salopeka:

"Ovo je završetak hrvatskog državljanina i svakog onog ko se poigrava sa Islamskom državom",  stoji u saopštenju.

To je prevršilo sve mjere i taj portal je ugašen, ali se ništa nije promijenilo – nastavio je da radi pod imenom ”Sablja istine”.Najveći grijeh

Dr Džemaludin Latić, profesor na Fakultetu islamskih nauka i jedan od najuvaženijih bh. islamskih stručnjaka, oštro reaguje na ubistvo  Salopeka i uopšte ono što radi ID i insistira da taj slučaj ne ugrozi i uništi odnose između muslimana i katolika u BiH i Hrvatskoj.

"Činjenica jeste da globalno muslimansko čovječanstvo nije organizovalo nikakvu organizaciju koja bi u ime njega donosila odluke. Postojeći OIC (Organizacija islamske kooperacije) zapravo je jedini klub koji se sastaje jednom u četiri godine i više liči na hrpu rogova u vreći nego na ozbiljno političko tijelo. Da ne kažem, kako mnoge muslimanske zajednice Bošnjaka ili muslimana Hrvatske, muslimana zapadnih zemalja nisu članovi tog tijela", konstatujeprof. dr Latić i nastavlja:

"Nikakva, dakle, politička, vjerska ili druga legitimna organizacija nije donijela odluku da se Tomislavu Salopeku oduzme život. Koliko je nama poznato, ne postoji nijedno vjersko tijelo, nijedna vlada zemalja sa muslimanskom većinom, čak nijedan islamski stručnjak koji nije osudio svaku pojavu terorizma u ime islama jer se ubijanje onoga koji nije nikoga ubio po Šerijatu", islamskoj verskoj legislativi, označava kao jedan od najvećih grijeha i najstrože je zabranjeno.

Prema Latiću, ID neće, kako stvari stoje, prestati sa ubijanjem i pravljenjem najveće štete muslimanima.

Prošle nedelje ID je preko svojih ljudi koji su BiH državljani pokrenuo na bosanskom jeziku elektronsko izdanje svog magazina i izlaziće dva puta mjesečno. Uz razne upute i zahtjeve muslimanima u BiH, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori objavljuju se i snimci terorističkih akcija i pogubljenja nevinih ljudi.

Magazin se na DVD-u već dijeli svugdje gdje ima muslimana koji govore bosanskim jezikom. Inače, u zvaničnom državnom dokumentu pod nazivom “Strategija BiH za prevenciju i borbu protiv terorizma za period od 2015. do 2020. godine” kaže se da je svako širenje ekstremizma putem interneta potencijalna opasnost po sigurnost države

Nizam: Moguć je napad na centar sa migrantima

Služba za poslove sa strancima pri Ministarstvu bezbjednosti BiH na najvišem je nivou pripravnosti zbog pojačanog priliva migranata, ali i informacija o mogućim napadima na centar sa migrantima gdje se do deportacije smještaju strani državljani koji su u BiH ušli ilegalno.

U BiH stiže sve više državljana zemalja poput Kuvajta, Katara i Saudijske Arabije koji masovno kupuju zemljište i grade stambene i poslovne objekte. Tačno je da neki od njih dolaze kao ulagači, ali ima i onih koji zloupotrebljavaju gostoprimstvo u BiH, zadržavajući se mimo propisa.

Neki koriste BiH kao tranzitnu tačku za odlazak u druge zemlje, u čemu kao posrednici učestvuju i neki državljani BiH, piše Dnevni list.

Strani državljani za koje se utvrdi da krše propise BiH smještaju se u Centar za migrante kod Sarajeva, u kojem je stanje ozbiljno. U tom centru je nivo bezbjednsoti podignut na najviši novo, jer u njemu boravi populacija koja dolazi iz kriznih područja.

"Naše su pretpostavke da bi i centar mogao biti meta napada", izjavio je zvaničnik Službe za poslove sa strancima Izet Nizam.

Izvor: Telegraf.rs

Komentari / 25

Ostavite komentar
Name

Piksi

05.12.2017 19:37

Oprez u četvrtak na utakmici C. zvezda - Keln, to bi im mogao biti povod...

ODGOVORITE
Name

Jadno novinarstvo

05.12.2017 22:18

Neće , neće ovi kvazi novinari i špijuni iz Telegrafa bi to znali, Oni sve znaju , lično im veliki vođa kaže ,a tek Informer, Tanjug, Srna, da te bog sačuva, pogledaš ko je potpisao tekst i ne čitaš ga nikako

Name

popara

05.12.2017 19:42

Evo sad su javili da su iranski avioni bombardovali Stockholm i da je poginulo dosta civila.

ODGOVORITE
Name

Da

05.12.2017 22:01

I navode da je akcijom rukovodio neki zeleni popara.

Name

Meketalo

05.12.2017 19:45

Sve su to gluposti dok se ne oglasi ministar Mektić.

ODGOVORITE
Name

sabahudin

05.12.2017 20:25

Djavo ne ore niti kopa vec zlo smislja i prijeti. Obicni teroristicki ludaci i picke. Ubijaju nenaoruzane, nevine ljude, zene i djecu a kad im zapuca iznad glave useru se u gace i bjeze koliko ih noge nose. Kaljaju Alahovo ime. To treba u korijenu sasjeci.

ODGOVORITE
Name

Upravu si

05.12.2017 22:35

nisam islamske vjeroispovjesti, ali znam da vecina muslimana nije za terorizam, teroristi ubijaju i nevinu muslimansku djecu sto je za svaku osudu.

Name

Svasta

05.12.2017 22:58

Jeli ti vjerujes u ovu vijest. Ako vjerujes onda nesto s tobom nije uredu.

Name

Hm

05.12.2017 20:28

Sve je ovo cudno u ovom tekstu! Ovo mi mirise na medusobnu konkrenciju ovi ukinuli sajt a isto vlasniku odrubiti glavu, a sad i tom vlasniku ukinuli sajt, e Sad ce ovom trecom ukinuti sajt itd! Al mogu da im porucim ja kao Bosnjak volim vise svoje Srbe i Hrvate komsije nego njih ludjake od koji ja nemam ni malo straha!

ODGOVORITE
Name

re

05.12.2017 21:22

budalaštine, "islamska država" je postojala samo na papiru a više ne postoji ni u tom obliku, ona niti je država niti je islamska, bilo kakve informacije na internetu bez jasnog izvora su teške špekulacije i pod velikim upitnikom.

Name

Samo Bjezat Na Mars

05.12.2017 20:38

Sve lijepe i dobre stvari koje sluze za dobrobit covjecanstva covjek je zloupotrebio,pa tako i religiju.Kinezi su priej 4000 godina izmislili barut i vatromet koji je sluzio za veselje i zabavu a kada je izmisljen dinamit u pocetku je koristen u rudarstvu dok se smekeri nisu sjetili da se sa time moze ubijati.

ODGOVORITE
Name

Sve Laži

05.12.2017 20:54

Neki dan potvrdili da su uništili tu fantomsku AMERIČKU vojsku koja služi za dizanje tenzija u svijetu. To je jednostavno: Izmisliš neprijateljsku vojsku, napadneš sam sebe i okriviš tamo neku umjerenu državu tipa Egipat i pobiješ taj narod.

ODGOVORITE
Name

opet

05.12.2017 20:54

Kao i neki dan, prvo idem da procitam ko je objavio, a onda elegantno ne procitam tekst. Razlog? Prosudite sami.

ODGOVORITE
Name

GANDI

05.12.2017 21:03

Licemjeri kao i nasi Politicari.Nerazumijem kako sire te informacije i mrznju na portalima a neidu sami u rat.Ako im je stvarno toliko stalo da ratuju i ako su toliki vjernici zasto prvi ne idu.Ovako salju polunormalnu raju a vracaju se ubice.Kome to treba ovde u Bosni.Nije za svakog ni piva ni vjera.

ODGOVORITE
Name

Re

05.12.2017 21:16

Ma kakvi polunormalnu. Salju bolesnu raju. Pa ko normalan kao vjernik moze ubijati nevine ljude. Pa to nema u Islamu ko god iole poznaje makar osnove Islama. Izmisljenja placena vojska koja vjeru tumaci i izvrce na sebi potreban nacin.

Name

Politicari Teroristi

05.12.2017 21:20

Zna se ko na ovim prostorima terorise ovaj narod to su politicari na vodecim pozicijama u ovoj zemlji. Svaki dan terorisu na dzepove ovog naroda i lazu i sire mrznju medju narodom, da sto duze mogu da vladaju i terorisu.

ODGOVORITE
Name

Ima tu nesto

05.12.2017 21:50

Prije dan i po Slovenci su u autobusu za Svedsku nasli 4 kg eksploziva, oko 40 rucnih bombi, pistolje, metke. To je moglo razrusiti dobar dio grada. Bosnjak je to nosio. E sad, to znaci da drzavne sluzbe rade punom parom, jer nije bio slucajan pregled ama bas svega.

ODGOVORITE
Name

Re

05.12.2017 23:05

E to se zove ŠVERC.

Name

Christian Sweden

06.12.2017 05:00

Bosnjak je to nosio, imao je 25 godina i isao je iz Banjaluke za Svedsku... bas puno tih bosnjaka u Banja Luci. Nesto mi se cini da nije bosnjak, pre ce da je srbin, ali samo za koga je radio to je drugo pitanje

Name

haha

06.12.2017 00:12

SPIN

ODGOVORITE
Name

paksi

06.12.2017 04:34

lude uludo daju svoj zivot misle daposle ovoga zivota ima neki drugi samo ih vara taj njihov alah tamo nema nicega basme brige kada umre dalije alah veliki ili mali tako lude misle daje valiki akose on ubije on nezna posle toga dalije mali ili veliki alah

ODGOVORITE
Name

alah

06.12.2017 04:40

koje taj takozvani alah u cije jme ubijaju nevine ljude po ulicama i soping centrima i malu djecu po skolama zar toliki monstrum taj alah moze biti da dopusti tim ludim ljudima da cine tolika zlodjela u ime takozvanog alaha koje on akoje neki svetac sto dopusti da cine tolika zlodjela u njegovo ima neka kazni njiha koiga koriste neovlasteno

ODGOVORITE
Name

Realitic

06.12.2017 04:44

Napad na centre sa migrantima moguc!!! Kao oni dosli ovdje i oni su ok. Mrs stoko, pa oni su ti koji siluju i napadaju narod.

ODGOVORITE
Name

psihopatološki interesi SAD

06.12.2017 12:27

SAD bi dovela za svoj interes govno iz arapskih zemalja u Evropu kako bi razbila EU pa onda ISIL podržan od SAD da stvori novi istočni front na zapadnoj granici Rusije. Kosovo treba više otpisati kao samostalnu državu i tamo vratiti vojsku i policiju Srbije. A haški Tribunal pred zatvaranje treba sve preostale osuđenike Srbe i Hrvate prijevremeno osloboditi daljeg izdržavanja kazni. U Siriji, Iraku i Libiji treba stvoriti uslove za povratak svih izbjeglica kako bi se Evropa oslobodila migranata. A na Balkanu i Ukrajini pomiriti narode. Inače ekspanzija ISIL-a će prisjesti cijeloj zemaljskoj kugli.

ODGOVORITE
Name

Ratko

06.12.2017 23:28

ISIL do Tokia....hahahahha.

ODGOVORITE