“Обамина“ браћа сада код Трампа

Високи званичници Пентагона из периода администрације бившег предсједника САД Барака Обаме сада имају важне улоге у Савјету за националну безбједност САД.

Свијет 05.12.2017 | 15:29
“Обамина“ браћа сада код Трампа
“Конзерватив ривју” пише да је савјетник за националну безбједност Х.Р. Мекмастер тихо на те позиције прогурао низ званичника из администрације Барака Обаме, а међу њима су и два брата из Приштине - Јиљи и Јилбер Бајрактари.

У тексту на порталу “Медијум” из 2016. године наводи се да су браћа имала велики утицај на креирање спољне политике у претходној администрацији САД.

“Никада нисам чуо да су нека два брата играла таку важну улогу ‘иза сцене’ за Пентагон”, изјавио је једном приликом виши савјетник Барака Обаме за националну безбједност Карл Вог.

У том тексту се истиче да Јилбер Бајрактари путује широм свијета и присуствује свим састанцима Пентагон о питањима из спољних послова.

Како пише “Медијум”, Јилбер је био замјеник шефа кабинета некадашњег министра одбране САД Еша Картера и радио је на развијању спољне политике САД, нарочито према Ираку и Ирану.

Осим тога, радио је и на контроверзном нукеларном споразуму САД и Ирана.

Његов старији брат Јиљи био је раније специјални савјетник замјеника секретара у Пентагону Роберта Ворка и његов посао је био ”да осигура да се визије званичника Обамине администрације испуне”.

Међутим, неколико мјесеци након тог текста на “Медијуму” о браћи из Приштине на високим позицијама, нови предсједник САД постао је Доналд Трамп и демократе више нису биле на власти.

Ипак, Мекмастер је недавно прихатио низ Картерових протежеа из Обамине администрације и поново их довео на власт.

Јиљи је тако сада блиски Мекмастеров сарадник, нешто попут његовог шефа кабинета и он прегледа све захтјеве прије него што дођу на Мекмастеров сто. Његов брат Јилбер је виши директор за политику у Савјету за националну безбједност САД.

Амерички медији наводе и да су њих двојица у САД дошли из “ратом разорене Приштине” 1999. Године када су били у двадесетим.

Млађи брат Јилбер је завршио Принстон, радио је у Ираку са бившим директором ЦИА Дејвидом Патреусом, а у Ирану са Бијелом кућом и Министарством одбране. Јиљи Бајрактари је завршио Харвард и бавио се Аваганистаном и Индијом.

Држављани САД су постали 2004. године, а три године касније већ су постали јавни службеници.

Извор: Б92

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ТРН

05.12.2017 14:43

Трумпе Србине хајмо сви Трумпе Србине....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хехе

05.12.2017 15:08

А Кресиц Орад никако да Обрадује ?

ОДГОВОРИТЕ