“Obamina“ braća sada kod Trampa

Visoki zvaničnici Pentagona iz perioda administracije bivšeg predsjednika SAD Baraka Obame sada imaju važne uloge u Savjetu za nacionalnu bezbjednost SAD.

Svijet 05.12.2017 | 15:29
“Obamina“ braća sada kod Trampa
“Konzervativ rivju” piše da je savjetnik za nacionalnu bezbjednost H.R. Mekmaster tiho na te pozicije progurao niz zvaničnika iz administracije Baraka Obame, a među njima su i dva brata iz Prištine - Jilji i Jilber Bajraktari.

U tekstu na portalu “Medijum” iz 2016. godine navodi se da su braća imala veliki uticaj na kreiranje spoljne politike u prethodnoj administraciji SAD.

“Nikada nisam čuo da su neka dva brata igrala taku važnu ulogu ‘iza scene’ za Pentagon”, izjavio je jednom prilikom viši savjetnik Baraka Obame za nacionalnu bezbjednost Karl Vog.

U tom tekstu se ističe da Jilber Bajraktari putuje širom svijeta i prisustvuje svim sastancima Pentagon o pitanjima iz spoljnih poslova.

Kako piše “Medijum”, Jilber je bio zamjenik šefa kabineta nekadašnjeg ministra odbrane SAD Eša Kartera i radio je na razvijanju spoljne politike SAD, naročito prema Iraku i Iranu.

Osim toga, radio je i na kontroverznom nukelarnom sporazumu SAD i Irana.

Njegov stariji brat Jilji bio je ranije specijalni savjetnik zamjenika sekretara u Pentagonu Roberta Vorka i njegov posao je bio ”da osigura da se vizije zvaničnika Obamine administracije ispune”.

Međutim, nekoliko mjeseci nakon tog teksta na “Medijumu” o braći iz Prištine na visokim pozicijama, novi predsjednik SAD postao je Donald Tramp i demokrate više nisu bile na vlasti.

Ipak, Mekmaster je nedavno prihatio niz Karterovih protežea iz Obamine administracije i ponovo ih doveo na vlast.

Jilji je tako sada bliski Mekmasterov saradnik, nešto poput njegovog šefa kabineta i on pregleda sve zahtjeve prije nego što dođu na Mekmasterov sto. Njegov brat Jilber je viši direktor za politiku u Savjetu za nacionalnu bezbjednost SAD.

Američki mediji navode i da su njih dvojica u SAD došli iz “ratom razorene Prištine” 1999. Godine kada su bili u dvadesetim.

Mlađi brat Jilber je završio Prinston, radio je u Iraku sa bivšim direktorom CIA Dejvidom Patreusom, a u Iranu sa Bijelom kućom i Ministarstvom odbrane. Jilji Bajraktari je završio Harvard i bavio se Avaganistanom i Indijom.

Državljani SAD su postali 2004. godine, a tri godine kasnije već su postali javni službenici.

Izvor: B92

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

TRN

05.12.2017 14:43

Trumpe Srbine hajmo svi Trumpe Srbine....

ODGOVORITE
Name

Hehe

05.12.2017 15:08

A Kresic Orad nikako da Obraduje ?

ODGOVORITE