Манипулација: Шта говоре звијезде?!

Доктор археологије и астроном аматер Марко Лангброек тврди да је Сјеверна Кореја манипулисала фотографијама приказујући како је лансирала интерконтиненталну балистичку ракету "квасонг-15".

Свијет 05.12.2017 | 15:17
Манипулација: Шта говоре звијезде?!
Марко Лангброек је за Си-Ен-Ен рекао да је анализом двије фотографије, које су по његовој оцјени усликане са исте позиције, примјетио да су сазвјежђа постављена супротно једно од другог, што у стварности није тако.

За фотографисање ноћу фотограф би, како тврди Лангброек, користио веома кратку експозицију, како би "замрзнуо" ракету у лету, док је техника за фотографисање звезда сасвим супротна, јер се користи дуга експозиција, што би довело до "замућења" ракете.

"(Фотографије) изгледају толико јасно, не чини ми се исправним", рекао је за Си-Ен-Енастроном Центра за астрофизику Харвард-Смитсонијан Џонатан Мекдауел, који сарађује са Лангброеком.



Лангбрек је рекао да нису све фотографије изманипулисане, јер се на фотографији коју је објавила Влада Сјеверне Кореје 30. новембра јасно виде замућени појединци на сликама, као и јасно звјездано небо, што указује да је коришћена дуга експозиција.

Си-Ен-Ен наводи да је Сјеверна Кореја позната по манипулацији фотографијама, јер коригују готово све на њима, као, рецимо, уши сјевернокорејског лидера Ким Џонг Уна или ховеркрафт током десанта.

Могући разлог за манипулацију у овом случају је што Сјеверна Кореја жели да завара аналитичаре о могућој локацији одакле је ракета испаљена, каже Лангброек.

С обзиром на то да је већина ракетних лансирања Сјеверне Кореје спроведена у току дана, аналитичари су користили пејзаж да одреде одакле је тачно лансирана ракета.

Међутим, Си-Ен-Ен наводи да би одређивање тачне локације лансирања уз помоћ звијезда било знатно теже.

"Звијезде не изгледају другачије у размаку од неколико километара, немамо разлога да вјерујемо да ракета није лансирана из региона Пјонгсонг, сјеверно од Пјонгјанга", навео је Мекдауел.

Сматра да је звјездано небо на фотографијама измењено искључиво због естетских разлога, јер нису нађени докази манипулације на ракетама које су на фотографијама.

"Изгледа да су само исјекли звездану позадину и ставили је у фотографију да изгледа добро", рекао је Мекдауел, а преноси Си-Ен-Ен.

Сјеверна Кореја је 29. новембра лансирала интерконтиненталну балистичку ракету, која је након 50 минута лета пала у море надомак Јапана.

Стручњаци вјерују да ракета има ефективан домет од 13.000 километара и да је способна да погоди Вашингтон.

Извор: Тањуг

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Xx

05.12.2017 14:21

Иди провјери нај боље ти је немој немој препостављат

ОДГОВОРИТЕ
Name

#

05.12.2017 15:46

Па и неки други су слагали сами себе да су слетјели на мјесец, још прије 50 година. Можда и јесу, само не знам како су се вратили назад. Откуд им ракета, гориво, космодром...тамо на мјесецу?

ОДГОВОРИТЕ