Manipulacija: Šta govore zvijezde?!

Doktor arheologije i astronom amater Marko Langbroek tvrdi da je Sjeverna Koreja manipulisala fotografijama prikazujući kako je lansirala interkontinentalnu balističku raketu "kvasong-15".

Svijet 05.12.2017 | 15:17
Manipulacija: Šta govore zvijezde?!
Marko Langbroek je za Si-En-En rekao da je analizom dvije fotografije, koje su po njegovoj ocjeni uslikane sa iste pozicije, primjetio da su sazvježđa postavljena suprotno jedno od drugog, što u stvarnosti nije tako.

Za fotografisanje noću fotograf bi, kako tvrdi Langbroek, koristio veoma kratku ekspoziciju, kako bi "zamrznuo" raketu u letu, dok je tehnika za fotografisanje zvezda sasvim suprotna, jer se koristi duga ekspozicija, što bi dovelo do "zamućenja" rakete.

"(Fotografije) izgledaju toliko jasno, ne čini mi se ispravnim", rekao je za Si-En-Enastronom Centra za astrofiziku Harvard-Smitsonijan Džonatan Mekdauel, koji sarađuje sa Langbroekom.



Langbrek je rekao da nisu sve fotografije izmanipulisane, jer se na fotografiji koju je objavila Vlada Sjeverne Koreje 30. novembra jasno vide zamućeni pojedinci na slikama, kao i jasno zvjezdano nebo, što ukazuje da je korišćena duga ekspozicija.

Si-En-En navodi da je Sjeverna Koreja poznata po manipulaciji fotografijama, jer koriguju gotovo sve na njima, kao, recimo, uši sjevernokorejskog lidera Kim Džong Una ili hoverkraft tokom desanta.

Mogući razlog za manipulaciju u ovom slučaju je što Sjeverna Koreja želi da zavara analitičare o mogućoj lokaciji odakle je raketa ispaljena, kaže Langbroek.

S obzirom na to da je većina raketnih lansiranja Sjeverne Koreje sprovedena u toku dana, analitičari su koristili pejzaž da odrede odakle je tačno lansirana raketa.

Međutim, Si-En-En navodi da bi određivanje tačne lokacije lansiranja uz pomoć zvijezda bilo znatno teže.

"Zvijezde ne izgledaju drugačije u razmaku od nekoliko kilometara, nemamo razloga da vjerujemo da raketa nije lansirana iz regiona Pjongsong, sjeverno od Pjongjanga", naveo je Mekdauel.

Smatra da je zvjezdano nebo na fotografijama izmenjeno isključivo zbog estetskih razloga, jer nisu nađeni dokazi manipulacije na raketama koje su na fotografijama.

"Izgleda da su samo isjekli zvezdanu pozadinu i stavili je u fotografiju da izgleda dobro", rekao je Mekdauel, a prenosi Si-En-En.

Sjeverna Koreja je 29. novembra lansirala interkontinentalnu balističku raketu, koja je nakon 50 minuta leta pala u more nadomak Japana.

Stručnjaci vjeruju da raketa ima efektivan domet od 13.000 kilometara i da je sposobna da pogodi Vašington.

Izvor: Tanjug

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Xx

05.12.2017 14:21

Idi provjeri naj bolje ti je nemoj nemoj prepostavljat

ODGOVORITE
Name

#

05.12.2017 15:46

Pa i neki drugi su slagali sami sebe da su sletjeli na mjesec, još prije 50 godina. Možda i jesu, samo ne znam kako su se vratili nazad. Otkud im raketa, gorivo, kosmodrom...tamo na mjesecu?

ODGOVORITE