Хашку пресуду треба поштовати

Предсједник владе Републике Хрватске Андреј Пленковић завршио је дводневну посјету Мостару, а након разговора са члановима ХНС-а, заједно са предсједавајућим Предсједништва БиХ Драганом Човићем обратио се новинарима и казао да пресуда херцегбосанској шесторци није пресуда једном народу или држави, те је треба поштовати.

Босна и Херцеговина 05.12.2017 | 11:49
Хашку пресуду треба поштовати
Пленковић је казао да је Хрватска партнер и пријатељ БиХ што доказује континуитет и сами односи према БиХ од политичких па до економских.

Он је додао да Хрватска даје снажну подршку европском путу БиХ те да је то више пута доказала.

Пленковић је изразио жаљење и саучешће жртвама злочина који су се догодили на територији БиХ.

На питање о дијаметралним изјавама које је дао посљедњих дана, Пленковић је одговорио да је Хрватска чланица УН-а и да нема дилеме о прихватању пресуде Хашког трибунала.

Он је поновио да Хрватска није задовољна што није имала прилику изнијети аргументе који се односе на "удружени злочиначки подухват".

"Пресуда се поштује и јасно је да нисмо задовољни одређеним дијеловима", рекао је Пленковић.

Одговарајући на питање у вези најављених тужби против Хрватске, Човић је позвао све логораше, без обзира у чијем су логору били у БиХ, да туже Босну и Херцеговину.

“Јавно позвивам све логораше у БиХ, без обзира чијем логору су били, да туже БиХ јер све што се дешавало у БиХ је уграђено у БиХ коју препознајемо као Дејтонску БиХ. То се односи на све логораше Бошњаке, на све логораше Хрвате и на све логораше Србе. БиХ треба пронаћи начин како помоћи тим људима", изјавио је Човић.

Премијер Хрватске Андреј Пленковић на исто питање је одговорио: "Ово није била пресуда за одговорност држава него појединаца. Не видим правни темељ за такве процесе."

(Вијести)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

ЈАСО ЈАСАН

05.12.2017 10:59

Е нећемо јаране тужити Босну већ ћемо тужити твоју матицу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Допуна

05.12.2017 14:31

тако је треба да плати онај ко је поцинио злоци а не дрзава у којој зиве људи који су зрве злоцина и који као и остали градјани уплацују у дрзавни будзет из ког треба по цовицу да се исплацују логораси

Name

УЗП + ЗДС = ЗРС

05.12.2017 16:22

Кај си рекел Драгец? Ма неће да може, буди сигуран. На Мирогојчеку су сахрањена лица која су чинила УЗП. Ускоро ће им се придружити пепео њиховог изводјача и режисера радова. Значи, (што би рекао Додигов дечкић) логораши ће одштету тражити од Хрватске и точка к'о Францекова дебелоплава квочка. ФНРЈ (СФРЈ) логораши и остале жртве њемачког нацизма сигурно нису тужили Југославију већ су били дио оног што се звало Репатријација. Дакле, једначина је једноставна: УЗП + ЗДС = ЗРС (за репатријацију спремни!).

Name

Карадоз

05.12.2017 11:01

Ови су се тотално погубили, лазу себе свој народ и друге... а све у циљу да остану навласти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОСНА

05.12.2017 11:01

Мајко моја који овнови воде БиХ.Хајвану није Босна напала Хрватску него обратно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXX

05.12.2017 11:07

Погрешно Човићу ако су ти гласачи дебили и усташе нисмо ми...само тузити ХДЗ БиХ и Хрватску

ОДГОВОРИТЕ
Name

055

05.12.2017 12:40

Шокирани сте јер је доказан УЗП,и отвара многа правна питана и могућности.Били сте убјеђени да ће бити ослобађајућа пресуда као за злочине које сте муслимани и ви вршили над Србима,међутим без обзира на све свијет муслимане сматрају жртвама,вас агресоре на БиХ што и јесте јер је доказано,а Србе агесоре сме на себе,апсурд,јер5 није доказано да је то Србија була или СРЈ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кумиц

05.12.2017 14:23

Стиго анемицни да коментира пресуду а злоцинацка организација у загребу постоји

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чича Грујо

05.12.2017 19:19

Па ваш њоФра је одговоран !

ОДГОВОРИТЕ