Вучић: Србија је независна земља

Српска политика замишљена је и прављена као нешто што треба да одоли "зубу времена" и бројним притисцима, а наш избор да живимо у слободној земљи и да, колико је то могуће у доба глобализације, независно и суверено доносимо одлуке је најтежи, али прави избор за Србију, изјавио је предсједник Србије Александар Вучић.

Србија 04.12.2017 | 22:45
Вучић: Србија је независна земља
Вучић је то рекао гостујући на ТВ Хепи одговарајући на питање Бошка Јакшића може ли Србија, у вријеме промјена у свијету да задржи позицију коју је дефинисала, а то је сарадња и са Истоком и са Западом и колико је то рационално и има ли Србија стратегију за неке нове околности.

Предсједник је подвукао да би било који од друга два избора - приклањања некој од те двије стране - био лакши избор, а да је неутралност Србије најтежи, али прави избор за земљу.

Упитан да ли мисли да му подједнако вјерују и у Вашингтону, Москви и Бриселу, Вучић каже да зна да му "подједнако не вјерују на све три стране, јер нисмо ничији, него своји", али га то, додаје, чини задовољним, јер говори да је обавио добар посао за Србију.

"Подједнако виде опредељеност и чврстину да останемо и опстанемо на нашим постулатима, али ни једне, ни друге, ни треће не обмањујем. Не постоји апсолутно поверење на обе стране, јер нисмо ничији, али мислим да Србију сви поштују - у Вашингтону, Бриселу у Москви", каже предсједник.

Он је најавио да наредне године планира да посјети 15 афричких земаља у жељи да "отвори" Африку поново за наше људе.

"Гледамо да градимо рационалне односе, штитимо интерес Србије, да будемо своји на своме. Да ли ћемо моћи позицију да задржимо - не знам, али ово је политика коју сам изложио и добио поверење грађана. До сада смо успевали, ако не успемо, неко други ће водити Србију", рекао је Вучић.

Одговарајући на питање Соње Бисерко везано за интересе западних сила у односу на Србију, Вућић је одговорио:

"Ходамо по танкој жици и наш маневарски простор за политику неутралности је веома сужен. Србија се налази на свом европском путу и чуваће своје традиционално пријатељство са Русијом".

"Ми јесмо мали, али нисмо сасвим немоћни. Не можемо да о свему одлучујемо сами, али се нећемо одрећи нашег пријатељства ни са Русијом ни са Кином. Ми јесмо стратешки опредељени за ЕУ, али нећемо пристати на оно што не можемо да прихватимо. Даћу све од себе да се преговори с Приштином окончају у разумном року, али не по цену нарушавања наших елементарних националних интереса. Знам да ме то може у политчком смислу скупо коштати, али нећу одустати", рекао је српски предсједник.

Извор: Тањуг

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Ре

04.12.2017 22:21

Нелапдај безвзе играс ти како ти СЕ свира.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Ре

05.12.2017 06:55

А ти на лупетај, Вуциц је дрзавник којег би свака земља позелила, њему треба додијелити Нобелову награду за мир...

Name

СВЕ ЈЕ ДОЗВОЉЕНО

05.12.2017 08:51

ЛУПАЊЕ ЈЕ ДОЗВОЉЕНО И СИРОЈ ПОПУЛАЦИЈИ А НЕ САМО БУБЊАРИМА И КОВАЦИМА ПА И ОВАЈ КОМЕНТАР *НЕЛУПЕТАЈ*ТРЕБА ПРОЦИТАТИ АЛИ НЕКОМЕНТАРИСАТИ ЈЕР ЈЕ СУЛУДО.