Анализа: Партизан пред Кијев...

Јурити прво место у групи или чувати играче за Напредак? Четворици прети суспензија, двојица ровита, али црно-беле мами новчана награда и статус повлашћеног клуба на жребу. . .

Фудбал 05.12.2017 | 23:05
Анализа: Партизан пред Кијев...
Вечита дилема: шта је важније - титула или Европа?

Док је Партизан редовно освајао трофеје у Србији тиштало је Гробаре што Парни ваљак није могао да остави видљивији траг на међународниим путевима, а у ретким ситуацијама кад би то чинио (пре две сезоне, на пример) замерали су одговорнима у Хумској 1 што због тога трпи првенство и борба за овдашње трофеје.

Тако је и у актуелној сезони, иако је Партизан урадио нешто што није 13 претходних. Обезбедио је пролеће у Лиги Европе, међутим, у Суперлигии је на минус шест у односу на Црвену звезду. А до одласка на зимску паузу чекају га три утакмице у шест дана (гостовања Динаму у Кијеву и Напретку у Крушевцу, а 156. вечити дерби на црно-белој страни Топчидерског брда), од чијих исхода и те како зависе амбиције у првом делу 2018.

На жеравици је Мирослав Ђукић, суочен са проблематиком састављања тима за завршни дуел Групе Б Лиге Европе, а да притом не трпе амбиције српског шампиона. Краткорочне и дугорочне.

О чему је реч?

Ђукић целу јесен нема на располагању комлетан тим, а ситуација је погоршана сазнањем да се од раније повређеним Небојши Косовићу и Ђорђу Јовановићу у амбуланти придружио Марко Јанковић. Услед парцијалне руптуре мишића трбушног зида крилни везиста није играо последња два, а неће ни преостала три меча у 2017. и то је хендикеп ситуација коју није лако решити. Поготово што су дуел са Напретком раније, због лакших повреда, завршилиЕвертон Луиз и Зоран Тошић, што смањује могућности ротација стручном штабу.

Скоро једнако велики проблем као повреде неких од кључних играча је чињеница да чак четворици прети суспензија уколико добију трећи жути картон у Кијеву. У питању су леви бекНемања Г. Милетић, поменути везиста Евертон Луиз, као и тандем нападача, Леандре Тавамба и Огњен Ожеговић. Уколико неко од њих заради јавну опомену аутоматски испада из конкуренције за први сусрет нокаут фазе Лиге Европе. Невоља је у томе што осимТавамбе и Ожеговића нема Мирослав Ђукић ниједног здравог више нападача на располагању, а не иде баш да на тој великој позорници каква је Олимпијски стадион у Кијеву изведе тим без шпица.

Уколико се одлучи за најјачи тим, бар по именима, да са њим јури победу над Динамом и освајање првог места у групи, то би значило да прихвата велики ризик. И да жели потенцијално лакшег ривала у нокаут фази. Што није занемраљиво. У групи неповолашћених тимова на жребу 11. децембра сигурно ће бити француска Ница, а врло близу том статусу су Селтик, Борусија Дортмунд, АЕК и Викторија Плзењ. Реалне шансе имају још Славија Праг, Лудогорец, Марсељ, Атлетик Билбао и Локомотива из Москве. То је лакши пут за Партизан.

Свакако повољнији него да као други у групи чека ривала из групе повлашћених где су сигурни Арсенал, Милан, Лацио, Виљареал и Ред Бул Салцбург. А из Лиге шампиона, као трећепласирани, вероватно долазе Наполи, ЦСКА Москва, Спортинг Лисабон, можда и РБ Лајпциг и Атлетико Мадрид...

Ту је и новчана награда. Партизан је засад од учешча у квалификацијама за Лигу шампиона, плеј-офа за Лигу Европе и у групној фази тог такмичења зарадио 5.360.000 евра. Под условом да савлада Динамо у Кијеву може да рачуна на још 660.000 евра (360.000 за тријумф и 300.000 за прво место у групи, на већ обрачунатих 500.000 за пролаз). Није лоше, међутим, питање је да ли вреди због тога ризиковати, пошто нема гранација да би чак и да су му сви играчи здрави и да им не прети суспензија могао до три бода у гостима.

Логичнијом делује варијанта да неке од играча Мирослав Ђукић сачува од картона, па и повреда, и да одморније сачекају традиционално незгодно гостовање у Крушевцу. Потом и судар са Црвеном звездом, на коме могу да смање бодовни заостатак. Поготово што би тиме, примера ради, Евертона и Тавамбу, сигурно имао на располагању и за меч шеснаестине финала Лиге Европе. Далеко значајнији од евентуалног скалпа Динаму.

Одлука је на Мирославу Ђукићу, у последње две утакмице склном промени формације на 3-5-2, па не би никог требало да чуди ако тактиком и(ли) избором играча изненади и у четвртак од 19.00.

ОПЦИЈЕ НА БЕКУ, У ВЕЗИ И У НАПАДУ

Уколико одлучи да уопште не ризикује и сачува све носиоце игре, Мирослав Ђукић би у Кијеву могао шансу да пружи Немањи Антонову на позицији левог бека уместо Немање Г. Милетића, Милан Радин би мењао Бразилца Евертона и дејствовао у пару са Марком Јевтовићем на позицијама задњих везних, а право питање је како би изгледала офанзива Партизана против Динама.

Можда само с једним нападачем (Тавамба или Ожеговић), при чему би шансу иза њих вероватно добио Сејдуба Сума. Теофилус Соломон свакако није централни нападач, више дејствује по крилу и у одсуству првих опција могуће је да и ион заслужи неки минут, у зависности од тока утакмице.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар