Analiza: Partizan pred Kijev...

Juriti prvo mesto u grupi ili čuvati igrače za Napredak? Četvorici preti suspenzija, dvojica rovita, ali crno-bele mami novčana nagrada i status povlašćenog kluba na žrebu. . .

Fudbal 05.12.2017 | 23:05
Analiza: Partizan pred Kijev...
Večita dilema: šta je važnije - titula ili Evropa?

Dok je Partizan redovno osvajao trofeje u Srbiji tištalo je Grobare što Parni valjak nije mogao da ostavi vidljiviji trag na međunarodniim putevima, a u retkim situacijama kad bi to činio (pre dve sezone, na primer) zamerali su odgovornima u Humskoj 1 što zbog toga trpi prvenstvo i borba za ovdašnje trofeje.

Tako je i u aktuelnoj sezoni, iako je Partizan uradio nešto što nije 13 prethodnih. Obezbedio je proleće u Ligi Evrope, međutim, u Superligii je na minus šest u odnosu na Crvenu zvezdu. A do odlaska na zimsku pauzu čekaju ga tri utakmice u šest dana (gostovanja Dinamu u Kijevu i Napretku u Kruševcu, a 156. večiti derbi na crno-beloj strani Topčiderskog brda), od čijih ishoda i te kako zavise ambicije u prvom delu 2018.

Na žeravici je Miroslav Đukić, suočen sa problematikom sastavljanja tima za završni duel Grupe B Lige Evrope, a da pritom ne trpe ambicije srpskog šampiona. Kratkoročne i dugoročne.

O čemu je reč?

Đukić celu jesen nema na raspolaganju komletan tim, a situacija je pogoršana saznanjem da se od ranije povređenim Nebojši Kosoviću i Đorđu Jovanoviću u ambulanti pridružio Marko Janković. Usled parcijalne rupture mišića trbušnog zida krilni vezista nije igrao poslednja dva, a neće ni preostala tri meča u 2017. i to je hendikep situacija koju nije lako rešiti. Pogotovo što su duel sa Napretkom ranije, zbog lakših povreda, završiliEverton Luiz i Zoran Tošić, što smanjuje mogućnosti rotacija stručnom štabu.

Skoro jednako veliki problem kao povrede nekih od ključnih igrača je činjenica da čak četvorici preti suspenzija ukoliko dobiju treći žuti karton u Kijevu. U pitanju su levi bekNemanja G. Miletić, pomenuti vezista Everton Luiz, kao i tandem napadača, Leandre Tavamba i Ognjen Ožegović. Ukoliko neko od njih zaradi javnu opomenu automatski ispada iz konkurencije za prvi susret nokaut faze Lige Evrope. Nevolja je u tome što osimTavambe i Ožegovića nema Miroslav Đukić nijednog zdravog više napadača na raspolaganju, a ne ide baš da na toj velikoj pozornici kakva je Olimpijski stadion u Kijevu izvede tim bez špica.

Ukoliko se odluči za najjači tim, bar po imenima, da sa njim juri pobedu nad Dinamom i osvajanje prvog mesta u grupi, to bi značilo da prihvata veliki rizik. I da želi potencijalno lakšeg rivala u nokaut fazi. Što nije zanemraljivo. U grupi nepovolašćenih timova na žrebu 11. decembra sigurno će biti francuska Nica, a vrlo blizu tom statusu su Seltik, Borusija Dortmund, AEK i Viktorija Plzenj. Realne šanse imaju još Slavija Prag, Ludogorec, Marselj, Atletik Bilbao i Lokomotiva iz Moskve. To je lakši put za Partizan.

Svakako povoljniji nego da kao drugi u grupi čeka rivala iz grupe povlašćenih gde su sigurni Arsenal, Milan, Lacio, Viljareal i Red Bul Salcburg. A iz Lige šampiona, kao trećeplasirani, verovatno dolaze Napoli, CSKA Moskva, Sporting Lisabon, možda i RB Lajpcig i Atletiko Madrid...

Tu je i novčana nagrada. Partizan je zasad od učešča u kvalifikacijama za Ligu šampiona, plej-ofa za Ligu Evrope i u grupnoj fazi tog takmičenja zaradio 5.360.000 evra. Pod uslovom da savlada Dinamo u Kijevu može da računa na još 660.000 evra (360.000 za trijumf i 300.000 za prvo mesto u grupi, na već obračunatih 500.000 za prolaz). Nije loše, međutim, pitanje je da li vredi zbog toga rizikovati, pošto nema granacija da bi čak i da su mu svi igrači zdravi i da im ne preti suspenzija mogao do tri boda u gostima.

Logičnijom deluje varijanta da neke od igrača Miroslav Đukić sačuva od kartona, pa i povreda, i da odmornije sačekaju tradicionalno nezgodno gostovanje u Kruševcu. Potom i sudar sa Crvenom zvezdom, na kome mogu da smanje bodovni zaostatak. Pogotovo što bi time, primera radi, Evertona i Tavambu, sigurno imao na raspolaganju i za meč šesnaestine finala Lige Evrope. Daleko značajniji od eventualnog skalpa Dinamu.

Odluka je na Miroslavu Đukiću, u poslednje dve utakmice sklnom promeni formacije na 3-5-2, pa ne bi nikog trebalo da čudi ako taktikom i(li) izborom igrača iznenadi i u četvrtak od 19.00.

OPCIJE NA BEKU, U VEZI I U NAPADU

Ukoliko odluči da uopšte ne rizikuje i sačuva sve nosioce igre, Miroslav Đukić bi u Kijevu mogao šansu da pruži Nemanji Antonovu na poziciji levog beka umesto Nemanje G. Miletića, Milan Radin bi menjao Brazilca Evertona i dejstvovao u paru sa Markom Jevtovićem na pozicijama zadnjih veznih, a pravo pitanje je kako bi izgledala ofanziva Partizana protiv Dinama.

Možda samo s jednim napadačem (Tavamba ili Ožegović), pri čemu bi šansu iza njih verovatno dobio Sejduba Suma. Teofilus Solomon svakako nije centralni napadač, više dejstvuje po krilu i u odsustvu prvih opcija moguće je da i ion zasluži neki minut, u zavisnosti od toka utakmice.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar