Хоће ли састанак донијети промјене?

Трочлано Предсједништво БиХ, на позив предсједника Србије Александра Вучића, путује у посјету Србији 6. и 7. децембра. Како је раније најављено, главна тема разговора биће рјешавање питања утврђивања границе између двију земаља. И док из Србије и од званичника из Републике Српске о овом питању долазе готово идентични ставови, који укључују и такозвану размјену територија код опшина Рудо и Штрпци, званичне, институционалне реакције, прије свега из Савјета министара БиХ - нема.

Босна и Херцеговина 04.12.2017 | 19:01
Хоће ли састанак донијети промјене?
Спорна граница

Граница између БиХ и Србије дуга је 335 километара, од чега је спорно 40. Гранични проблеми двију земаља односе се на разграничења у доњем току ријеке Дрине, код хидроелектрана “Зворник” и “Бајина Башта”, на дијелу жељезничке пруге Београд - Бар код Рудог те на подручју Међурјечја. Годинама корист од ових потенцијала има само Србија.



Из Државне комисије за границе БиХ у посљедње вријеме одашиљане су информације да питање границе између БиХ и Србије не може бити ријешено за мјесец, односно до краја године, како најављују неки званичници, када није за све послијератне године, колико се двије земље суочавају с овим проблемом. Било је најава и да ће на нивоу двију земаља бити формирана заједничка комисија која ће се бавити овим питањем, али до тога није дошло.

Камен спотицања

Хоће ли посјета Предсједништва БиХ Београду донијети неке помаке у рјешавању утврђивања граница, без чега нема ни напретка у придруживању ЕУ, или ће ово постати нови камен спотицања у односима двију земаља, знаће се већ за неколико дана.

За сада у прилог позитивном исходу предстојећих разговора не иду ни евидентно захлађење односа и раздор између тројице чланова Предсједништва БиХ Драгана Човића, Бакира Изетбеговића и Младена Иванића.

Најављена, а неодржана сједница

Занимљиво је да је током Вучићеве посјете у септембру ове године најављено да ће Савјет министара БиХ и Влада Србије у новембру одржати заједничку сједницу. На дневном реду требало се наћи и питање границе. Но, новембар је прошао, сједница није одржана, а нису познати ни разлози због чега.

Начела Бадинтерове комисије

Према међународном праву, све државе бивше Југославије обавезале су се на поштивање одлуке Бадинтерове арбитражне комисије, установљене 1991. године. У погледу граница између бивших република СФРЈ, данашњих држава, Комисија је усвојила начело међународног права познато као “ути поссидетис” или “како посједујете”. Према том начелу, границе БиХ и Србије биће оне које су постојале прије распада бивше државе.

Извор: Дневни аваз

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Ро

04.12.2017 18:07

Мој Вучићу само губиш вријеме.Лопов до лопова.Нема ту договора НИКАД Јер га и неће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мата

04.12.2017 18:17

Па не мозе се несто узети од некога а том истом не дати ниста,Србија зели узети несто а заузврат ниста не дати.

Name

ре ро

04.12.2017 18:18

Дај нам савет како ресит ово питање?

Name

Лажно Име

04.12.2017 18:42

Као Вучић бољи од њих.

Name

Залосно

04.12.2017 19:11

Недај бозе горе ал овако се јос до некие мозе сви су исти лопови ниста добро за народ нису показали осим глад не запосленост .

Name

мф

04.12.2017 20:57

Тацно тако ево процитај ове коментаре испод и све нам мора бити јасно

Name

Са стране

04.12.2017 20:51

Мислим да ће донети промене. Вучић је, коначно, схватио да политика "посипања пепела по глави" није разумна, ни потребна Србији. Мислим да ће имати неке занимљиве ствари да каже Бакиру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ухљеби балкански

05.12.2017 02:27

Само их све згрнути, јебо их ти_то који их је тако науцио.

ОДГОВОРИТЕ