Тактичар и геније - зашто Пеп доминира Острвом?

Фудбалери Манчестер ситија доминирају Премијер лигом од почетка сезоне, а један од најзаслужнијих за такво стање ствари јесте менаџер Пеп Гвардиола.

Фудбал 04.12.2017 | 23:45
Тактичар и геније - зашто Пеп доминира Острвом?
Гвардиола је почетком прошле сезоне дошао у клуб и већ после нешто више од 12 месеци његове методе су почеле да се исплаћују.

'Грађани' су у свим такмичењима остварили укупно 20 узастопних успеха, а тријумф у следећем колу, на 'Театру снова', учинио би играче Ситија новим рекордерима Енглеске.

Они су у недељу тешко савладали Вест Хем после преокрета са 2:1 и стигли до 13. везане победе у националном првенству, па ће градски дерби са Јунајтедом бити највећа позорница за покушај да се учини нешто што на Острву никоме није пошло за руком. 

Управо је дуел са ‘Чекићарима’ на свом терену био права потврда зрелости шпанског стручњака којем очигледно није било потребно превише времена да се навикне на једну од најзахтевнијих лига на свету. Енглески медији анализирали су тријумф који је донео Давид Силва акробатским поготком у финишу меча, истакавши да се кључни детаљ догодио по повратку са 15-минутне паузе. 

Каталонац је почетком другог полувремена уместо левог бека Данила увео нападача Габријела Жесуса и аутоматски променио формацију са 4-3-3, на 4-2-4. У самом шпицу напада били су Серхио Агуеро и споменути Жесус, док су по боковима деловали Рахим Стерлинг и Лерој Сане. 

"Разумем и не осуђујем ако тим само жели да се брани, тада их је тешко напасти. У таквој ситуацији смо морали да научимо како да их нападнемо. У Хадерсфилду смо имали више проблема, али је Вест Хем играо идентично", рекао је Гвардиола.

Иако у последњих неколико утакмица није у форми са почетка сезоне, тим је наставио да притиска противника, а нову паметну одлуку некадашњи тренер Барселоне и минхенског Бајерна направио је измештањем Силве, Кевина де Брејнеа, Фабијана Делфа и Кајла Вокера.

Десни бек је више од 80 одсто времена проводио на противничкој половини, Делф се повукао полулево како би покривао празан простор који је настао изласком Данила, док се белгијски плејмејкер мало повукао и простор испред себе оставио Силви.

Управо су њих двојица комбиновали у 83. минуту за 46. погодак Ситија у 15 одиграних утакмица.

"Почели смо добро у првих 10 минута, али нисмо стварали прилике и нисмо успевали да пронађемо праве позиције. После паузе смо имали неколико брзих напада, пробудили навијаче и постигли гол, што је било веома важно. Против Саутемптона нисам мислио да ћемо постићи победоносни гол, али сада јесам. Вест Хем није желео да игра, одузимали су време и морали смо да будемо стрпљиви", додао је.

Клуб са 'Етихада' у невероватној је серији од 20 победа у свим такмичењима, током недеље гостује украјинском Шахтјору у Лиги шампиона, док га у недељу од 17.30 очекује дерби са изабраницима Жозеа Муриња.



Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар