Taktičar i genije - zašto Pep dominira Ostrvom?

Fudbaleri Mančester sitija dominiraju Premijer ligom od početka sezone, a jedan od najzaslužnijih za takvo stanje stvari jeste menadžer Pep Gvardiola.

Fudbal 04.12.2017 | 23:45
Taktičar i genije - zašto Pep dominira Ostrvom?
Gvardiola je početkom prošle sezone došao u klub i već posle nešto više od 12 meseci njegove metode su počele da se isplaćuju.

'Građani' su u svim takmičenjima ostvarili ukupno 20 uzastopnih uspeha, a trijumf u sledećem kolu, na 'Teatru snova', učinio bi igrače Sitija novim rekorderima Engleske.

Oni su u nedelju teško savladali Vest Hem posle preokreta sa 2:1 i stigli do 13. vezane pobede u nacionalnom prvenstvu, pa će gradski derbi sa Junajtedom biti najveća pozornica za pokušaj da se učini nešto što na Ostrvu nikome nije pošlo za rukom. 

Upravo je duel sa ‘Čekićarima’ na svom terenu bio prava potvrda zrelosti španskog stručnjaka kojem očigledno nije bilo potrebno previše vremena da se navikne na jednu od najzahtevnijih liga na svetu. Engleski mediji analizirali su trijumf koji je doneo David Silva akrobatskim pogotkom u finišu meča, istakavši da se ključni detalj dogodio po povratku sa 15-minutne pauze. 

Katalonac je početkom drugog poluvremena umesto levog beka Danila uveo napadača Gabrijela Žesusa i automatski promenio formaciju sa 4-3-3, na 4-2-4. U samom špicu napada bili su Serhio Aguero i spomenuti Žesus, dok su po bokovima delovali Rahim Sterling i Leroj Sane. 

"Razumem i ne osuđujem ako tim samo želi da se brani, tada ih je teško napasti. U takvoj situaciji smo morali da naučimo kako da ih napadnemo. U Hadersfildu smo imali više problema, ali je Vest Hem igrao identično", rekao je Gvardiola.

Iako u poslednjih nekoliko utakmica nije u formi sa početka sezone, tim je nastavio da pritiska protivnika, a novu pametnu odluku nekadašnji trener Barselone i minhenskog Bajerna napravio je izmeštanjem Silve, Kevina de Brejnea, Fabijana Delfa i Kajla Vokera.

Desni bek je više od 80 odsto vremena provodio na protivničkoj polovini, Delf se povukao polulevo kako bi pokrivao prazan prostor koji je nastao izlaskom Danila, dok se belgijski plejmejker malo povukao i prostor ispred sebe ostavio Silvi.

Upravo su njih dvojica kombinovali u 83. minutu za 46. pogodak Sitija u 15 odigranih utakmica.

"Počeli smo dobro u prvih 10 minuta, ali nismo stvarali prilike i nismo uspevali da pronađemo prave pozicije. Posle pauze smo imali nekoliko brzih napada, probudili navijače i postigli gol, što je bilo veoma važno. Protiv Sautemptona nisam mislio da ćemo postići pobedonosni gol, ali sada jesam. Vest Hem nije želeo da igra, oduzimali su vreme i morali smo da budemo strpljivi", dodao je.

Klub sa 'Etihada' u neverovatnoj je seriji od 20 pobeda u svim takmičenjima, tokom nedelje gostuje ukrajinskom Šahtjoru u Ligi šampiona, dok ga u nedelju od 17.30 očekuje derbi sa izabranicima Žozea Murinja.



Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar