БиХ дужна око осам милијарди марака.

Укупан дуг БиХ тренутно износи око осам милијарди марака. Од тог износа, према нацрту буџета за наредну годину, којег је на посљедњој сједници усвојио Савјет министара БиХ, биће враћено нешто више од милијарду КМ.

Босна и Херцеговина 04.12.2017 | 08:42
БиХ дужна око осам милијарди марака.
Иако је овај износ дио државног буџета, обавезе институција чине мање од један посто укупних годишњих обавеза, око шест милиона марака. Томе треба додати још око 9,5 милиона КМ које ће вратити Брчко Дистрикт. Остатак од око 990 милиона КМ треба да врате ентитети из својих буџета.

Тачније, из буџета ФБиХ ће наредне године бити издвојено око 645 милиона КМ за враћање међународног дуга, док ће РС за те намјене морати издвојити нешто више од 340 милиона марака.

Ако посматрамо по кредиторима, у току наредне године највише ћемо морати платити Међународном монетарном фонду (ММФ), укупно 350 милиона КМ.

Занимљиво је да БиХ, иако је добила прву траншу новог, такозваног продуженог аранжмана, у износу од око 150 милиона марака, још није вратила ни претходни кредит добијен од ММФ-а, по основу станд бy аранжмана. Овај претходни кредит је одобрен прије пет година и још смо по том основу дужни близу 700 милиона марака.

С обзиром на омјер висине старог и новог дуга према ММФ-у, те износа годишње рате, испада да нам је ова међународна финансијска институција одобрила нови кредит како бисмо им могли враћати онај стари.

Када већ спомињемо стара задужења, вриједи напоменути да БиХ још враћа кредите које је добила за вријеме бивше СФРЈ. Добар дио ових дугова, према кредиторима окупљеним у такозвани Лондонски и Паришки клуб, отписан је након рата.

Ту је још, као повјерилац, и Међународна банка за обнову и развој (ИБРД), која дјелује у оквиру Свјетке банке. Највише дугујемо Паришком клубу, око 700 милиона марака. Слиједи ИБРД која потражује око 370 милиона КМ, те Лондонски клуб повјерилаца којем дугујемо око 180 милиона марака.

У току наредне године дуг који је настао за вријеме СФРЈ биће умањен за више од 80 милиона КМ. Према Паришком и Лондонском клубу ФБиХ ће вратити 57 милиона КМ, а РС 36 милиона марака. Осим тога, дио новца ће бити плаћен и ИБРД-у, али се тај износ "стопио" с новим дугом, насталим након рата у БиХ.

Кредитори, којима ћемо у току наредне године вратити више од 100 милиона марака су Свјетска банка, тачније њена развојна агенција ИДА, којој ћемо вратити 133 милиона КМ, те Европска банка за обнову и развој (ЕБРД), којој ћемо исплатити 116 милиона КМ.

Занимљиво је да је од споменутих седам милијарди новог дуга, близу двије милијарде искориштено за инфрастртуктуру. Тачније, око 1,4 милијареде марака су кредити који су узети за изградњу аутопутева у БиХ и то коридора Вц, те аутопутева Бања Лука – Добој и Бања Лука – Градишка.

Осталих око 500 милиона КМ отпада на кредите који су узети за изградњу и обнову осталих путних праваца у земљи. Најважнији кредитори у области градње путева су ЕБРД, Европска инвестицијска банка (ЕИБ), Кувајтски фонд, ОПЕЦ-ов фонд за међународни развој (ОФИД) и други. Обавеза враћања ових кредита је на ентитетима.

Споменути кредитори су одобравали новац и за изградњу и обнову жељезничке инфраструктуре. Тренутно задужење БиХ по основу кредита који су искориштени за ове намјене износи око 360 милиона КМ.

Значајан износ тренутног задужења БиХ отпада и на кртедите узете за реализацију електроенергетских пројеката. Тренутно је БиХ по том основу дужна више од 1,1 милијарди марака. Најзначајнији кредитор у овој области је Њемачка развојна банка КфW, од које смо добили више од 450 милиона КМ кредита. Ту је и ЕИБ са око 430 милиона КМ, те Свјетска банка, чији допринос у овој суми износи више од 200 милиона марака.

Од овог новца је планирано да се граде и обнављају електроенергетски објекти, попут ХЕ Врандук, вјетроелектрана Подвележје и Месиховина, те бројних других објеката. Ту су и пројекти подршке повећњу енергетске ефикасности, електрификација појединих подручја и слично.

У току ове године много се писало о томе како се ентитети задужују код комерцијалних банака, путем емитовања вриједносних папира, обвезница и трезорских записа. По том основу, ентитети ће из буџета у наредној години морати издвојити близу 16 милиона КМ како би враћали ова задужења, док ће из буџета Брчко Дистрикта бити исплаћено око 1,5 милиона марака за ове намјене.

Тачније Влада ФБиХ ће морати исплатити нешто више од осам милиона КМ, а Влада РС-а више од 7,5 милиона марака. Новац ће моратити исплатити трима комерцијалним банкама и то УниЦредит, Раиффеисен и Ерсте банци.

(Фактор)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

АР

04.12.2017 07:54

Ма то није ниста баја Бакир И нас драган то плате једном руком Па зато требамо опет гласати за исте водје Ако би гласали за било кога другог само губимо Овако док су они на целу сви смо сигурни И мирно моземо спавати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пикси

04.12.2017 08:04

Елита има на рачунима 10 милијарди, плус имовина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јок

04.12.2017 10:40

Није то елита него удворице еуропских шибицара.....слуге Бриселских портира.....

Name

Ре Јок

04.12.2017 13:20

Мало ироније сам унио у коментар...а јасно је да то “елита”, лажне важне личности и пљачкаши свог народа!

Name

Слабо Ал Мозе Боље

04.12.2017 08:05

Срамота је да једна Словенијица која ни трецину БиХ није да је задузена 10 пута висе него БиХ па у региону дрзимо задње мјесто и по том питању,каке способне политицаре имамо ни кредите не знају да дигну да ваља узимају само неку сицу а од тог се не могу уградит скоро нимало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сар

04.12.2017 09:21

Само си заборавио да је та јадна Словенијица,како јој тепас,украла БиХ милијарде,од стедње па до лоповлука од осигурања,трзних центара а дузни су молионе добављацима за робу,за плате,обавезе...

Name

Ре Сар

04.12.2017 09:59

Па ко им је то дозволио? Засто ми нисмо украли од њих. Нас народ је склон да се хвали сопственом глупосцу.

Name

Бих

04.12.2017 08:12

Кредит на кредит после тога крах неце бити следецих избора није нико луд да преузме празне касе.Дуга зима овце гладне

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цезар

04.12.2017 08:29

Вазно је да сте се ријесили Југославије, тамнице народа, и друствене имовине. Морало се знати ције је ста. Сад се зна, све власниство ММФа и одредјеног броја способних, локалних мултимилионера а ниста у власниству вас, неспособних а гладних уста, осим тог дуга. Како год, бице акциза и на воду из Врбаса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кхал Дрого

04.12.2017 08:52

Медији врше опасну манипулацију свјетином. Тако нам протурају као огроман "успјех" ВМ, или неког министарства када искамче нови кредит, који је увијек условљен и политичким процесима у државној заједници БиХ, па ако се тај нови кредит пропадне тражи се ко је омануо.Ти кредити се користе за социјални мир, углавном, тј за голо преживљавање, ако неко успут мало и јами, њему добро. Прблем је што тај кредит треба вратити. Са каматом наравно. ММФ и друге кредиторе није пуно брига, они ће своје паре повратити, на овај или онај начин, а државна заједница БиХ клизи у дужничко ропство, а када дођете у тај положај, престанете бити господарима својих живота. И судбнина од које не можемо побјећи. Ако би неко и дигао глас против ове сулуде ориентације, медији у служби политичких елита ће га сасјећи. У тако постављеном обрасцу, обични људи и немају шанси.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе’

04.12.2017 09:25

Није ово велики дуг ! Да се паметно ради за 10 година могло би свести на нулу. Али паметни одлазе а будале остају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ах

04.12.2017 11:25

Не би био за Хрватску.