BiH dužna oko osam milijardi maraka.

Ukupan dug BiH trenutno iznosi oko osam milijardi maraka. Od tog iznosa, prema nacrtu budžeta za narednu godinu, kojeg je na posljednjoj sjednici usvojio Savjet ministara BiH, biće vraćeno nešto više od milijardu KM.

Bosna i Hercegovina 04.12.2017 | 08:42
BiH dužna oko osam milijardi maraka.
Iako je ovaj iznos dio državnog budžeta, obaveze institucija čine manje od jedan posto ukupnih godišnjih obaveza, oko šest miliona maraka. Tome treba dodati još oko 9,5 miliona KM koje će vratiti Brčko Distrikt. Ostatak od oko 990 miliona KM treba da vrate entiteti iz svojih budžeta.

Tačnije, iz budžeta FBiH će naredne godine biti izdvojeno oko 645 miliona KM za vraćanje međunarodnog duga, dok će RS za te namjene morati izdvojiti nešto više od 340 miliona maraka.

Ako posmatramo po kreditorima, u toku naredne godine najviše ćemo morati platiti Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), ukupno 350 miliona KM.

Zanimljivo je da BiH, iako je dobila prvu tranšu novog, takozvanog produženog aranžmana, u iznosu od oko 150 miliona maraka, još nije vratila ni prethodni kredit dobijen od MMF-a, po osnovu stand by aranžmana. Ovaj prethodni kredit je odobren prije pet godina i još smo po tom osnovu dužni blizu 700 miliona maraka.

S obzirom na omjer visine starog i novog duga prema MMF-u, te iznosa godišnje rate, ispada da nam je ova međunarodna finansijska institucija odobrila novi kredit kako bismo im mogli vraćati onaj stari.

Kada već spominjemo stara zaduženja, vrijedi napomenuti da BiH još vraća kredite koje je dobila za vrijeme bivše SFRJ. Dobar dio ovih dugova, prema kreditorima okupljenim u takozvani Londonski i Pariški klub, otpisan je nakon rata.

Tu je još, kao povjerilac, i Međunarodna banka za obnovu i razvoj (IBRD), koja djeluje u okviru Svjetke banke. Najviše dugujemo Pariškom klubu, oko 700 miliona maraka. Slijedi IBRD koja potražuje oko 370 miliona KM, te Londonski klub povjerilaca kojem dugujemo oko 180 miliona maraka.

U toku naredne godine dug koji je nastao za vrijeme SFRJ biće umanjen za više od 80 miliona KM. Prema Pariškom i Londonskom klubu FBiH će vratiti 57 miliona KM, a RS 36 miliona maraka. Osim toga, dio novca će biti plaćen i IBRD-u, ali se taj iznos "stopio" s novim dugom, nastalim nakon rata u BiH.

Kreditori, kojima ćemo u toku naredne godine vratiti više od 100 miliona maraka su Svjetska banka, tačnije njena razvojna agencija IDA, kojoj ćemo vratiti 133 miliona KM, te Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), kojoj ćemo isplatiti 116 miliona KM.

Zanimljivo je da je od spomenutih sedam milijardi novog duga, blizu dvije milijarde iskorišteno za infrastrtukturu. Tačnije, oko 1,4 milijarede maraka su krediti koji su uzeti za izgradnju autoputeva u BiH i to koridora Vc, te autoputeva Banja Luka – Doboj i Banja Luka – Gradiška.

Ostalih oko 500 miliona KM otpada na kredite koji su uzeti za izgradnju i obnovu ostalih putnih pravaca u zemlji. Najvažniji kreditori u oblasti gradnje puteva su EBRD, Evropska investicijska banka (EIB), Kuvajtski fond, OPEC-ov fond za međunarodni razvoj (OFID) i drugi. Obaveza vraćanja ovih kredita je na entitetima.

Spomenuti kreditori su odobravali novac i za izgradnju i obnovu željezničke infrastrukture. Trenutno zaduženje BiH po osnovu kredita koji su iskorišteni za ove namjene iznosi oko 360 miliona KM.

Značajan iznos trenutnog zaduženja BiH otpada i na krtedite uzete za realizaciju elektroenergetskih projekata. Trenutno je BiH po tom osnovu dužna više od 1,1 milijardi maraka. Najznačajniji kreditor u ovoj oblasti je Njemačka razvojna banka KfW, od koje smo dobili više od 450 miliona KM kredita. Tu je i EIB sa oko 430 miliona KM, te Svjetska banka, čiji doprinos u ovoj sumi iznosi više od 200 miliona maraka.

Od ovog novca je planirano da se grade i obnavljaju elektroenergetski objekti, poput HE Vranduk, vjetroelektrana Podveležje i Mesihovina, te brojnih drugih objekata. Tu su i projekti podrške povećnju energetske efikasnosti, elektrifikacija pojedinih područja i slično.

U toku ove godine mnogo se pisalo o tome kako se entiteti zadužuju kod komercijalnih banaka, putem emitovanja vrijednosnih papira, obveznica i trezorskih zapisa. Po tom osnovu, entiteti će iz budžeta u narednoj godini morati izdvojiti blizu 16 miliona KM kako bi vraćali ova zaduženja, dok će iz budžeta Brčko Distrikta biti isplaćeno oko 1,5 miliona maraka za ove namjene.

Tačnije Vlada FBiH će morati isplatiti nešto više od osam miliona KM, a Vlada RS-a više od 7,5 miliona maraka. Novac će moratiti isplatiti trima komercijalnim bankama i to UniCredit, Raiffeisen i Erste banci.

(Faktor)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

AR

04.12.2017 07:54

Ma to nije nista baja Bakir I nas dragan to plate jednom rukom Pa zato trebamo opet glasati za iste vodje Ako bi glasali za bilo koga drugog samo gubimo Ovako dok su oni na celu svi smo sigurni I mirno mozemo spavati

ODGOVORITE
Name

Piksi

04.12.2017 08:04

Elita ima na računima 10 milijardi, plus imovina.

ODGOVORITE
Name

Jok

04.12.2017 10:40

Nije to elita nego udvorice europskih šibicara.....sluge Briselskih portira.....

Name

Re Jok

04.12.2017 13:20

Malo ironije sam unio u komentar...a jasno je da to “elita”, lažne važne ličnosti i pljačkaši svog naroda!

Name

Slabo Al Moze Bolje

04.12.2017 08:05

Sramota je da jedna Slovenijica koja ni trecinu BiH nije da je zaduzena 10 puta vise nego BiH pa u regionu drzimo zadnje mjesto i po tom pitanju,kake sposobne politicare imamo ni kredite ne znaju da dignu da valja uzimaju samo neku sicu a od tog se ne mogu ugradit skoro nimalo.

ODGOVORITE
Name

sar

04.12.2017 09:21

Samo si zaboravio da je ta jadna Slovenijica,kako joj tepas,ukrala BiH milijarde,od stednje pa do lopovluka od osiguranja,trznih centara a duzni su molione dobavljacima za robu,za plate,obaveze...

Name

Re Sar

04.12.2017 09:59

Pa ko im je to dozvolio? Zasto mi nismo ukrali od njih. Nas narod je sklon da se hvali sopstvenom gluposcu.

Name

Bih

04.12.2017 08:12

Kredit na kredit posle toga krah nece biti sledecih izbora nije niko lud da preuzme prazne kase.Duga zima ovce gladne

ODGOVORITE
Name

Cezar

04.12.2017 08:29

Vazno je da ste se rijesili Jugoslavije, tamnice naroda, i drustvene imovine. Moralo se znati cije je sta. Sad se zna, sve vlasnistvo MMFa i odredjenog broja sposobnih, lokalnih multimilionera a nista u vlasnistvu vas, nesposobnih a gladnih usta, osim tog duga. Kako god, bice akciza i na vodu iz Vrbasa.

ODGOVORITE
Name

Khal Drogo

04.12.2017 08:52

Медији врше опасну манипулацију свјетином. Тако нам протурају као огроман "успјех" ВМ, или неког министарства када искамче нови кредит, који је увијек условљен и политичким процесима у државној заједници БиХ, па ако се тај нови кредит пропадне тражи се ко је омануо.Ти кредити се користе за социјални мир, углавном, тј за голо преживљавање, ако неко успут мало и јами, њему добро. Прблем је што тај кредит треба вратити. Са каматом наравно. ММФ и друге кредиторе није пуно брига, они ће своје паре повратити, на овај или онај начин, а државна заједница БиХ клизи у дужничко ропство, а када дођете у тај положај, престанете бити господарима својих живота. И судбнина од које не можемо побјећи. Ако би неко и дигао глас против ове сулуде ориентације, медији у служби политичких елита ће га сасјећи. У тако постављеном обрасцу, обични људи и немају шанси.

ODGOVORITE
Name

He’

04.12.2017 09:25

Nije ovo veliki dug ! Da se pametno radi za 10 godina moglo bi svesti na nulu. Ali pametni odlaze a budale ostaju.

ODGOVORITE
Name

Ah

04.12.2017 11:25

Ne bi bio za Hrvatsku.