Једини у ЕУ подржао злочинце

Изјава хрватског премијера Андреја Пленковића да је пресуда шесторици Хрвата, лидера такозване "Херцег-Босне" у Хашком трибуналу, представља "дубоко моралну неправду", први је случај да неки шеф владе државе Европске уније подржава осуђене ратне злочинце, констатује "Гардијан".

Регион 03.12.2017 | 20:10
Једини у ЕУ подржао злочинце
Тај британски лист није једини који коментарише реакције хрватских државника поводом тих пресуда и самоубиства генерала Слободана Праљка, преноси портал Индекс.хр.

Аустријски "Стандард" објавио је велику анализу под насловом "Хрватска десница профитирала је од самоубиства ратног злочинца Праљка", у којој наглашава да хрватска влада нема никакве правне опције како би успешно покренула ревизију хашке пресуде.

Лист истиче да је премијер Пленковић "више умерен него конзервативно-националистички политичар", почео да говори о неправедној пресуди и најавио "правне и политичке кораке", иако и сам зна да не може ништа учинити.

То је за "Стандард" потврдио и портпарол Хашког суда, који наглашава да су све правне могућности исцрпљене.

"У Хрватској се може чути мало рационалних гласова" око пресуде херцеговачкој шесторки, а међу њима су бивши председник Иво Јосиповић и бивша министарка спољних послова Весна Пусић, наводи аустријски лист.

Гласнији су, ипак, политичари које су од пресуде направили велико национално питање, попут председнице Колинде Грабар-Китаровић, која "већ сада скупља гласове националиста за реизбор 2019. године", а она је Праљка хвалила и пре пресуде и супротно чињеницама тврдила да Хрватска није била агресор у БиХ. Томе се придружио и Пленковић који је, супротно истини, изјавио да Србија није осуђена за удружени злочиначки подухват у Хагу.

Немачки "Шпигел" објавио је на свом порталу велики чланак у којем се згражава над чињеницом да "Хрватска тугује због једног ратног злочинца".

Медији су се бавили и безбедносним пропустима у хашкој судници, а "Гардијан" наводи да осим што је холандска полиција отворила своју властиту истрагу, Суд је ангажовао гамбијског судију Хасана Јалова како би сазнали како је Праљак уопште дошао до бочице цијанида која га је убила.

Лист наводи и да ће истрага сигуно започети с најочитијим сигурносним пропустом - питањем како је могуће да ниједан чувар није био довољно близу Праљка да му отме отров из руку.

(Агенције)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

МИРЈУБ

03.12.2017 19:29

ЦОВЈЕК ЈЕ У ПРАВУ ЈА ИСТО ТАКВО МИСЉЕЊЕ ИМАМ

ОДГОВОРИТЕ
Name

x5

03.12.2017 19:58

Ко тебе пита за твоје мисљење?

Name

попара

03.12.2017 20:03

Ти си безнацајан исто као и Хрватска,која је низеразредна цланица ЕУ,низа и од Румуније.

Name

Лажно Име

03.12.2017 20:13

Његово мишљење се у свијету рачуна као и твоје...

Name

Ре ,

03.12.2017 20:36

Пустите их,сви су исти ниједном неверујем.

Name

Ро одговор

03.12.2017 20:36

Хрвати су безначајан народ.Злочинци су највећи у Европи.Једина држава у 2 свјетском рату која је имала логор за дијецу.Треба ли коментарисати болестан народ ? Треба им психијатријска помоћ.

Name

Глас Концила

03.12.2017 21:04

Сто се тице ових логора за децке,не,цујте,није то бас так,ми смо директ од Ватикана добијали наредбе как да деламо,не.

Name

#

03.12.2017 21:10

Слазем се да злоцинце треба казнити али та петорица нису једини, они су колатерална стета, сто се тице Хрвата, главни су били у Загребу, а на терену ин је било колико хоцес, и све њих није било могуце контролисати. Како цес ти контролисати некога коме је прије тога побијена фамилија. Аи за туцу требају бар двојица. За сво зло које су просли, Србима је најкривљи Београд, Хрватима Загреб, а Босњацима Сарајево. А стране силе су све и закувале. Ниста није тало једноставно.

Name

Томислав

03.12.2017 20:05

Да није подржао осуђене ратне злоћинце, усташе би га појеле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пленковиц

03.12.2017 20:11

Џаба сто си подрзо стварање хаског суда постаром правилу ни себе на постујес и види се да немас своју рец ида мислис главом као киклоп висте најгора творевина на свијету протералисте народ крајине садасе доказало коликисте злоцин урадили у двадесетом веку злоцинац остаје злоцинац

ОДГОВОРИТЕ
Name

Педја

03.12.2017 21:27

А, брате драги, јеси неписмен!

Name

Теско Нама

03.12.2017 20:40

Знам само једно,из свега овога це се изродити несто крупно а лосе по Србе.Када су овако нагрдили Хрвате могу мислити ста це бити Србима(народу као цјелини).

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx

04.12.2017 13:11

Када су пустили Готовину и Маркаца тада је Хаски суд био "носиоц еуропски вриједности"...хехе....Хрватска це постати прва дрзава која це бити избацена из ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вирус

04.12.2017 15:12

За разлику од насих политицара сто насе генерале продадосе,овоме скидам сапку,има цовек ону ствар.

ОДГОВОРИТЕ