Бужет Српске пред посланицима

Након провођења консултација са социјалним партнерима, Влада Српске тражила је посебну сједницу Парламента, на којој ће се по хитном поступку расправљати о приједлозима програма економских реформи за период од 2018. до 2020. године и буџета за наредну годину.

Република Српска 03.12.2017 | 20:00
Бужет Српске пред посланицима
Владин приједлог Буџета Републике Српске спреман је за Народну скупштину. Премијерка Српске тврди да су сви захтјеви саслушани, а они за које се нашло довољно новца, биће испуњени.

„Моје задовољство је веће тиме што је Влада успјела да уважи већину сугестија или готово све сугестије које су долазиле од наших социјалних партнера. Оне можда нису све уважене каква су била очекивања, али у сваком случају ниједно од ових питања није остало нетакнуто“, тврди Жељка Цвијановић, предсједник Владе Републике Српске.

Из Министарства финансија стиже јасна порука: неће бити смањења плата у јавном сектору.

„Ја ћу вас подсјетити на оно што смо упорно понављали неколико година, да ће Влада и даље бранити фонд достигнутих плата у јавном сектору и неће отпуштати раднике нити смањивати плате. Мислим да смо врло јасно послали поруку да то нећемо радити, а раст плата у јавном сектору зависиће од раста БДП-а“, истиче Зоран Тегелтија, министар финансија Републике Српске.

Ово није никаква утјеха за здравствене раднике који су дио јавног сектора, јер им од 2009. године није повећана плата. У међувремену је здравственим радницима смањен коефицијент, а истовремено у основну плату урачунати топли оброк и регрес, што је неприхватљиво, поручују из ПДП-а.

„Због тога ПДП стаје на страну захтјева Синдиката доктора медицине да се тражи повећање плата радника у здравству и то у опсегу коефицијента од 7,5 до 15,5 који би имао најнижи коефицијент за специјалисту. У свим овим годинама није дошло до повећања плате него само до смањења, јер се социјални мир купује преко леђа здравствених радника“, поручује Милан Шврака, члан Предсједништва ПДП-а.

Влада Српске наставља да се понаша супротно закону, јер прескаче све кораке расправа о буџету, а све неправилности буџета жели да прикрије усвајањем по хитном поступку. Овакво безакоње у Парламенту Српске опозиција не смије подржавати, поручују из НДП-а.

„Безакоње мора престати. Не може Народна скупштина која доноси законе, законе да не поштује. Са становишта незаконитости оне се настављају, са становишта садржаја буџета повећава се и продубљава економски колапс Републике. По структури то је најлошији буџет у Европи. Такав буџет по таквој структури не постоји. Да би био развојни морамо имати најмање 30% укупних расхода да иду у подршку инвестиција и развоју, а тога нажалост нема“, истиче Драган Чавић, предсједник НДП-а.

Чавић тврди да ће предложити коалиционим партнерима да не учествују у Скупштини која не поштује законе.

„Ми заговарамо да се у тој Скупштини не учествује, јер учествовати у оваквој Скупштини у којој се врши парламентарно насиље и даље се наставља непоштовање закона, обесмишљује рад Народне скупштине Републике Српске као највишег законодавног органа у Српској“, каже Драган Чавић, предсједник НДП-а.

Буџет за наредну годину износиће 3,3 милијарде марака и за 91 милион је већи од буџета за ову годину. На отплату дугова ће отићи 775 милиона марака или за 104 милиона више него ове године.



БН телевизија

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Борцима додатак на плату за сваки мјесец

03.12.2017 19:21

Може ли се у Закон уврстити да учесници рата, а који имају рјешење о првој категорији, имају неки проценат на плату за то што су били у рату? Па ако је плата 950, плус минули рад, да још имају додатак на плату за учешће у рату (ал само прва категорија). То би било праведно. Зашто да не добијемо неку сатисфакцију за то, па бар 50 КМ више. Поздрав

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реп

03.12.2017 21:49

Мозе се уврстити али гдје наци паре.Здравство пред колапсом а кредити стизу привреда у расулу.И да хоце влада дат паре одакле да наметне једино од ммф-а.

Name

П..П.

04.12.2017 03:17

Може само треба извршити ревизију поништити прву категорију најмање половици који су је добили преко везе а нису за четири године ни видјели непријатељског војника.Линијашима скинути прву категорију.Поз

Name

попај

04.12.2017 05:17

Шта се сикирате на власти је СОЦИЈАЛ ДЕМОКРАТИЈА води бригу о народу.

Name

Илија из Зворника

03.12.2017 19:44

Треба ово хитно дасе усвоји немозе то одуговлацити заврсити сатим и даље у нове радне побједе зивио прецједник

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саша

03.12.2017 19:48

Просвјетним радницима је посљедње повећање плата било у јулу 2008.Такође су нам регрес и топли оброк урачунати у плату. Зашто о томе нико не говори?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Саша

03.12.2017 21:06

Тако је, Саша!

Name

Приватни факултет

03.12.2017 21:18

Нико не говори зато сто 30посто ради у просвети са приватним факултетом и сумњивим дипломама цуте и користе ово ста имају.

Name

За

04.12.2017 00:39

СТА РАДЕ ТИ ПРОСВЈЕТНИ РАДНИЦИ?4 МЈЕСЕЦА ОДМАРАЈУ,СЈЕДЕ СА УЦЕНИЦИМА ПО КАФИЦИМА И КЛАДИОНИЦАМА.РАДНИ ДАН ИМ ТРАЈЕ 3-4 ЦАСА,А РАЗРЕД ИМА 10 УЦЕНИКА.

Name

Додик

04.12.2017 09:02

Просвјета нек ћути. Кад је рестарт водио борбу око затварања школа и куповини аута министру просвјете и грађани потписивали петицију питање колико се просвјетни радника потписало? Нема усрали се у гаће. И не треба Вам плата.

Name

Жељко Б.

03.12.2017 20:50

Овдје више нема ништа нормално. Народ је нервозан и фрустриран, беспарица и безакоње, сиромаштво, биједа и безнађе. Лопови коруптивни све покрадоше. Народ ради само за власт, да би они и њихови живјели лијепо. Они и живе у изобиљу свега и без стреса. Не обазиру се они нимало на народ. Народ мора устати под хитно да банду баци са власти, да спаси овај народ и ентитет од зла које га је задесило.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

04.12.2017 11:49

ЈА НЕ ЗНАМ ЗАШТО ПО ХИТНОМ ПОСТУПКУ. НЕ КОМЕ СЕ ЖУРИ. УБРЗАН ТЕМПО ЖИВОТА ИЛИ ДРУГЕ ИГРЕ.СРЕТНО.

ОДГОВОРИТЕ