Bužet Srpske pred poslanicima

Nakon provođenja konsultacija sa socijalnim partnerima, Vlada Srpske tražila je posebnu sjednicu Parlamenta, na kojoj će se po hitnom postupku raspravljati o prijedlozima programa ekonomskih reformi za period od 2018. do 2020. godine i budžeta za narednu godinu.

Republika Srpska 03.12.2017 | 20:00
Bužet Srpske pred poslanicima
Vladin prijedlog Budžeta Republike Srpske spreman je za Narodnu skupštinu. Premijerka Srpske tvrdi da su svi zahtjevi saslušani, a oni za koje se našlo dovoljno novca, biće ispunjeni.

„Moje zadovoljstvo je veće time što je Vlada uspjela da uvaži većinu sugestija ili gotovo sve sugestije koje su dolazile od naših socijalnih partnera. One možda nisu sve uvažene kakva su bila očekivanja, ali u svakom slučaju nijedno od ovih pitanja nije ostalo netaknuto“, tvrdi Željka Cvijanović, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Iz Ministarstva finansija stiže jasna poruka: neće biti smanjenja plata u javnom sektoru.

„Ja ću vas podsjetiti na ono što smo uporno ponavljali nekoliko godina, da će Vlada i dalje braniti fond dostignutih plata u javnom sektoru i neće otpuštati radnike niti smanjivati plate. Mislim da smo vrlo jasno poslali poruku da to nećemo raditi, a rast plata u javnom sektoru zavisiće od rasta BDP-a“, ističe Zoran Tegeltija, ministar finansija Republike Srpske.

Ovo nije nikakva utjeha za zdravstvene radnike koji su dio javnog sektora, jer im od 2009. godine nije povećana plata. U međuvremenu je zdravstvenim radnicima smanjen koeficijent, a istovremeno u osnovnu platu uračunati topli obrok i regres, što je neprihvatljivo, poručuju iz PDP-a.

„Zbog toga PDP staje na stranu zahtjeva Sindikata doktora medicine da se traži povećanje plata radnika u zdravstvu i to u opsegu koeficijenta od 7,5 do 15,5 koji bi imao najniži koeficijent za specijalistu. U svim ovim godinama nije došlo do povećanja plate nego samo do smanjenja, jer se socijalni mir kupuje preko leđa zdravstvenih radnika“, poručuje Milan Švraka, član Predsjedništva PDP-a.

Vlada Srpske nastavlja da se ponaša suprotno zakonu, jer preskače sve korake rasprava o budžetu, a sve nepravilnosti budžeta želi da prikrije usvajanjem po hitnom postupku. Ovakvo bezakonje u Parlamentu Srpske opozicija ne smije podržavati, poručuju iz NDP-a.

„Bezakonje mora prestati. Ne može Narodna skupština koja donosi zakone, zakone da ne poštuje. Sa stanovišta nezakonitosti one se nastavljaju, sa stanovišta sadržaja budžeta povećava se i produbljava ekonomski kolaps Republike. Po strukturi to je najlošiji budžet u Evropi. Takav budžet po takvoj strukturi ne postoji. Da bi bio razvojni moramo imati najmanje 30% ukupnih rashoda da idu u podršku investicija i razvoju, a toga nažalost nema“, ističe Dragan Čavić, predsjednik NDP-a.

Čavić tvrdi da će predložiti koalicionim partnerima da ne učestvuju u Skupštini koja ne poštuje zakone.

„Mi zagovaramo da se u toj Skupštini ne učestvuje, jer učestvovati u ovakvoj Skupštini u kojoj se vrši parlamentarno nasilje i dalje se nastavlja nepoštovanje zakona, obesmišljuje rad Narodne skupštine Republike Srpske kao najvišeg zakonodavnog organa u Srpskoj“, kaže Dragan Čavić, predsjednik NDP-a.

Budžet za narednu godinu iznosiće 3,3 milijarde maraka i za 91 milion je veći od budžeta za ovu godinu. Na otplatu dugova će otići 775 miliona maraka ili za 104 miliona više nego ove godine.



BN televizija

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Borcima dodatak na platu za svaki mjesec

03.12.2017 19:21

Može li se u Zakon uvrstiti da učesnici rata, a koji imaju rješenje o prvoj kategoriji, imaju neki procenat na platu za to što su bili u ratu? Pa ako je plata 950, plus minuli rad, da još imaju dodatak na platu za učešće u ratu (al samo prva kategorija). To bi bilo pravedno. Zašto da ne dobijemo neku satisfakciju za to, pa bar 50 KM više. Pozdrav

ODGOVORITE
Name

Rep

03.12.2017 21:49

Moze se uvrstiti ali gdje naci pare.Zdravstvo pred kolapsom a krediti stizu privreda u rasulu.I da hoce vlada dat pare odakle da nametne jedino od mmf-a.

Name

P..P.

04.12.2017 03:17

Može samo treba izvršiti reviziju poništiti prvu kategoriju najmanje polovici koji su je dobili preko veze a nisu za četiri godine ni vidjeli neprijateljskog vojnika.Linijašima skinuti prvu kategoriju.Poz

Name

popaj

04.12.2017 05:17

Šta se sikirate na vlasti je SOCIJAL DEMOKRATIJA vodi brigu o narodu.

Name

Ilija iz Zvornika

03.12.2017 19:44

Treba ovo hitno dase usvoji nemoze to odugovlaciti zavrsiti satim i dalje u nove radne pobjede zivio precjednik

ODGOVORITE
Name

Saša

03.12.2017 19:48

Prosvjetnim radnicima je posljednje povećanje plata bilo u julu 2008.Takođe su nam regres i topli obrok uračunati u platu. Zašto o tome niko ne govori?

ODGOVORITE
Name

re Saša

03.12.2017 21:06

Tako je, Saša!

Name

Privatni fakultet

03.12.2017 21:18

Niko ne govori zato sto 30posto radi u prosveti sa privatnim fakultetom i sumnjivim diplomama cute i koriste ovo sta imaju.

Name

Za

04.12.2017 00:39

STA RADE TI PROSVJETNI RADNICI?4 MJESECA ODMARAJU,SJEDE SA UCENICIMA PO KAFICIMA I KLADIONICAMA.RADNI DAN IM TRAJE 3-4 CASA,A RAZRED IMA 10 UCENIKA.

Name

Dodik

04.12.2017 09:02

Prosvjeta nek ćuti. Kad je restart vodio borbu oko zatvaranja škola i kupovini auta ministru prosvjete i građani potpisivali peticiju pitanje koliko se prosvjetni radnika potpisalo? Nema usrali se u gaće. I ne treba Vam plata.

Name

Željko B.

03.12.2017 20:50

Ovdje više nema ništa normalno. Narod je nervozan i frustriran, besparica i bezakonje, siromaštvo, bijeda i beznađe. Lopovi koruptivni sve pokradoše. Narod radi samo za vlast, da bi oni i njihovi živjeli lijepo. Oni i žive u izobilju svega i bez stresa. Ne obaziru se oni nimalo na narod. Narod mora ustati pod hitno da bandu baci sa vlasti, da spasi ovaj narod i entitet od zla koje ga je zadesilo.

ODGOVORITE
Name

BOBA

04.12.2017 11:49

JA NE ZNAM ZAŠTO PO HITNOM POSTUPKU. NE KOME SE ŽURI. UBRZAN TEMPO ŽIVOTA ILI DRUGE IGRE.SRETNO.

ODGOVORITE