Стрељана преча од Завичајног музеја

Иако је препознатљива по Ликовно-еколошкој колонији која се већ 35 година одржава на Бардачи и располаже са фундусом од 599 слика велике умјетничке вриједности, општина Србац још нема галерију, па се дјела налазе у депоу у коме нису у потпуности заштићена од пропадања.

Република Српска 03.12.2017 | 19:00
Стрељана преча од Завичајног музеја
Љубитељи старина који се труде да сачувају од заборава нашу прошлост окупљени у овдашњем СКПД „Просвјета“, прикупили су око 80 историјски значајних експоната, који су привремено смјештени у простору Полицијске станице Србац гдје су безбједни, али далеко од очију јавности.

Акција на прикупљању предмета којима се наш народ некада служио, према ријечима писца, истраживача, историчара и публицисте Данила Кошутића, организована је са циљем да се у Српцу формира Завичајни музеј.

Просвјета се овим питањем годинама озбиљно бавила, чинила напоре на сакупљању старих предмета и иницирала проналажење простора за Завичајни музеј и, морам признати, имала подршку свих досадашњих начелника, али нисмо успјели нашу идеју да претворимо у стварност“, каже Кошутић. Све је остајало само на обећањима иако су предлагана и квалитетна алтернативна рјешења.



„Ријеч је о објекту старог магацина, некадашње Савића куће која се налази код централног спомен-обиљежја погинулим борцима НОР-а и последњег одбрамбено-отаџбинског рата и згради некадашњег Соколског дома. И ове грађевине, такође, због своје дуготрајности имају историјску вриједност и уз одређене интервенције могле би да се прилагоде за Завичајни музеј“, каже Данило Кошутић и додаје да је ова иницијатива још актуелна.

Дом младих у Српцу, који се налази у саставу Центра за културу и спорт више година је ван функције, а прошле године уз помоћ УНДП је извршено прекривање, постављена изолациона заштита и фасада, као и столарија. Уз унутрашње уређење и набавку опреме, такође би могао да буде искоришћен за Завичајни музеј и галерију. Ако се зна да је за 34 године организовано око 500 разних изложби у неадекватном простору – холу Дома културе, онда ова установа и бардачка колонија заслужују да имају адекватан галеријски простор, кажу у Центру за културу и спорт.



„Наша установа се суочава са материјалним проблемима и нема могућности да обезбједи средства за унутрашње уређење и опремање дома за ову намјену. Напротив, принуђени смо да простор изнајмимо с циљем обезбјеђења властитих прихода и већ има заинтересованих, између осталог и за отварање стрељане о чему ће се изјаснити Управни одбор установе “, каже в. д. директора Центра за културу и спорт Сандра Михољчић.

Занимљиво је да овај Центар управља и Спортском двораном, чији капацитети нису довољно искоришћени и могли би да задовоље потребе Стрељачког клуба који још није и званично основан у Српцу.

По свему судећи, галерија ће остати на чекању, а умјетничка дјела могу се видјети и у институцијама Републике Српске којима су на реверс издате 154 слике настале у Ликовно-еколошкој колонији на Бардачи.

И стрељана је потребна, не може се негирати, а шта је прече, сазнаће се ускоро.

(БН/С. К.)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Битан је

03.12.2017 18:48

Проценат за Будиц Милоса

ОДГОВОРИТЕ