Streljana preča od Zavičajnog muzeja

Iako je prepoznatljiva po Likovno-ekološkoj koloniji koja se već 35 godina održava na Bardači i raspolaže sa fundusom od 599 slika velike umjetničke vrijednosti, opština Srbac još nema galeriju, pa se djela nalaze u depou u kome nisu u potpunosti zaštićena od propadanja.

Republika Srpska 03.12.2017 | 19:00
Streljana preča od Zavičajnog muzeja
Ljubitelji starina koji se trude da sačuvaju od zaborava našu prošlost okupljeni u ovdašnjem SKPD „Prosvjeta“, prikupili su oko 80 istorijski značajnih eksponata, koji su privremeno smješteni u prostoru Policijske stanice Srbac gdje su bezbjedni, ali daleko od očiju javnosti.

Akcija na prikupljanju predmeta kojima se naš narod nekada služio, prema riječima pisca, istraživača, istoričara i publiciste Danila Košutića, organizovana je sa ciljem da se u Srpcu formira Zavičajni muzej.

Prosvjeta se ovim pitanjem godinama ozbiljno bavila, činila napore na sakupljanju starih predmeta i inicirala pronalaženje prostora za Zavičajni muzej i, moram priznati, imala podršku svih dosadašnjih načelnika, ali nismo uspjeli našu ideju da pretvorimo u stvarnost“, kaže Košutić. Sve je ostajalo samo na obećanjima iako su predlagana i kvalitetna alternativna rješenja.



„Riječ je o objektu starog magacina, nekadašnje Savića kuće koja se nalazi kod centralnog spomen-obilježja poginulim borcima NOR-a i poslednjeg odbrambeno-otadžbinskog rata i zgradi nekadašnjeg Sokolskog doma. I ove građevine, takođe, zbog svoje dugotrajnosti imaju istorijsku vrijednost i uz određene intervencije mogle bi da se prilagode za Zavičajni muzej“, kaže Danilo Košutić i dodaje da je ova inicijativa još aktuelna.

Dom mladih u Srpcu, koji se nalazi u sastavu Centra za kulturu i sport više godina je van funkcije, a prošle godine uz pomoć UNDP je izvršeno prekrivanje, postavljena izolaciona zaštita i fasada, kao i stolarija. Uz unutrašnje uređenje i nabavku opreme, takođe bi mogao da bude iskorišćen za Zavičajni muzej i galeriju. Ako se zna da je za 34 godine organizovano oko 500 raznih izložbi u neadekvatnom prostoru – holu Doma kulture, onda ova ustanova i bardačka kolonija zaslužuju da imaju adekvatan galerijski prostor, kažu u Centru za kulturu i sport.



„Naša ustanova se suočava sa materijalnim problemima i nema mogućnosti da obezbjedi sredstva za unutrašnje uređenje i opremanje doma za ovu namjenu. Naprotiv, prinuđeni smo da prostor iznajmimo s ciljem obezbjeđenja vlastitih prihoda i već ima zainteresovanih, između ostalog i za otvaranje streljane o čemu će se izjasniti Upravni odbor ustanove “, kaže v. d. direktora Centra za kulturu i sport Sandra Miholjčić.

Zanimljivo je da ovaj Centar upravlja i Sportskom dvoranom, čiji kapaciteti nisu dovoljno iskorišćeni i mogli bi da zadovolje potrebe Streljačkog kluba koji još nije i zvanično osnovan u Srpcu.

Po svemu sudeći, galerija će ostati na čekanju, a umjetnička djela mogu se vidjeti i u institucijama Republike Srpske kojima su na revers izdate 154 slike nastale u Likovno-ekološkoj koloniji na Bardači.

I streljana je potrebna, ne može se negirati, a šta je preče, saznaće se uskoro.

(BN/S. K.)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Bitan je

03.12.2017 18:48

Procenat za Budic Milosa

ODGOVORITE