Снијег на Балкану, отежан саобраћај

Снијежне падавине и осјетно ниске температуре захватиле су подручје Балкана, а према прогнозама метеоролошких завода у току дана очекују се нове падавине и повећање снијежног покривача, поготово у планинским предјелима.

Регион 03.12.2017 | 12:37
Снијег на Балкану, отежан саобраћај
Због обилних снијежних падавина које су током јучерашњег дана захватиле дијелове Босне и Херцеговине и главни град Сарајево, а наставиле и у току ноћи, саобраћај се одвија отежано и успорено, нарочито на дионицама у вишим предјелима.

Највише снијега пало је на Бјелашници, гдје је јутрос измјерено 56 центиметара, затим у Гацку (30) и у Сарајеву (27).

Према прогнозама Федералног хидрометеоролошког завода (ФХМЗ) Босне и Херцеговине, данас ће у БиХ преовладавати облачно вријеме с кишом на југуи и снијегом у централном дијелу земље. Висина новог снијежног покривача у источним и дијеловима централне БиХ од два до 10, на планинама до 20, а у осталим дијеловима испод два центиметара.

Први снијег у Београду



У већем дијелу Србије јутрос пада снијег, а током пријеподнева очекује се стварање снијежног покривача висине од пет до 10 центиметара.

Први снијег који од синоћ пада у главном граду је достигао 10 центиметара, док је у вишим предјелима Златара, Јадовника, Јавора и околних планина, висина снијежног покривача јутрос и до 40 центиметара, а јутарња температура је око минус пет степени.

У Београду је снијег почео падати око 20 часова синоћ, али застоја у јавном превозу није било. У дијеловима града је дошло до пуцања водоводних цијеви, али су градске власти обећале да ће то бити ријешено.

У Србији ће данас бити облачно и хладно, повремено са снијегом, а у планинским предјелима уз повећање висине сњежног покривача, саопштио је РХМЗ.

Ауто-мото савез Србије (АММС) упозорава да су честа проклизавања возила, посебно на успонима и превојима, која могу узроковати прекиде у саобраћају, због чега се возачима савјетује да не коче нагло и да возе на довољном одстојању.

Због обилнијих падавина и наглог отапања снијега на подручју општине Власотинце, на југу Србије, јучер је проглашена ванредна ситуација, али нема угроженог становништа ни домаћинстава, саопштио је МУП Србије.

Снијег на сјеверу Црне Горе



Снијег је забијелио и сјевер Црне Горе, па је већина градова јутрос осванула под снијежним прекривачем.

Највише је забиљежено на Жабљаку, гдје је јутрос измјерено 49 центиметара, а како јављају црногорски медији снијег на том подручју и даље пада.

Према подацима Хидрометеоролошког завода Црне Горе, у Колашину је пало 45 центиметара снијега, Шавнику 30, у Пљевљима је измјерено 29, а Андријевици 26 центиметара снијежног покривача.

Како је саопштено из Ауто-мото савеза Црне Горе (АМЦГ), данас се саобраћа по клизавим коловозима, па се возачи упозоравају на опрезну вожњу и употребу зимске опреме.

Снијег и сусњежица у Славонији и Далмацији



Снијежне падавине захватиле су и Славонију и Далмацију. Сусњежица, мокри и клизави коловози, али и јаки вјетар стварају проблеме у саобраћају због чега су неки путеви  затворене за неке групе возила, извјештава ХАК.

Коловози су мокри или влажни у Горском котару и Лици те дијелом у централној Хрватској. Могући су одрони дуж Јадранске магистрале, а клизави коловози су посебно на мостовима и надвожњацима кроз унутрашњост, упозорава ХАК.

У Хрватској се данас очекује умјерено до претежно облачно, на средњем и јужном Јадрану мјестимице с кишом, а у горским подручјима и унутрашњости Далмације те посебно у Славонији уз снијег. У

другом дијелу дана очекује се престанак падавина, а навече и према крају дана са сјеверозапада и дјеломично разведравање.

(Агенције)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Аqуа

03.12.2017 13:16

Опет их снијег изненадио. Вец у љето се треба припренати за ове падавине а не кад вец снијег напада.

ОДГОВОРИТЕ