ПЛ: Челси убједљив, Јунајтеду дерби са Арсеналом! И још...

Челси убедљив, Митровић на клупи Њукасла! Екипа Челсија победила је са 3:1 Њукасл у 15. колу Премијер лиге.  "Свраке" само "кљуцнуле" Челси и наљутиле Азара! Њукасл повео на "Бриџу", па гледао у голмана Дарлоуа који је добрим одбранама спречио катастрофу свог тима.  Ко се сада сећа Ловрена и оних 4:1 на "Вемблију"? Опроштај Клопа од "Енфилда" и Тотенхем с којим ни Реал Мадрид не може да се носи биле су теме у данима који су уследили после 22. октобра. . . Али. . .  Већ виђено: Арсенал нападао, Мурињо победио! Као и у великом броју случајева када је био менаџер Челсија, Мурињо је знао како да победи Венгера само што га је то овог пута коштало и црвеног картона.

Фудбал 02.12.2017 | 22:00
ПЛ: Челси убједљив, Јунајтеду дерби са Арсеналом! И још...
Изабраници Антонија Контеа успели су да преокрену резултат, пошто су после 12. минута игре губили са 1:0.

Стрелац гола за госте био је Двајт Гејл.

Већ до полувремена, актуелни шампион Европе успео је да преокрене резултат. Прво је у 21. минуту Еден Азар сјајним ударцем послао лопту у гол, а потом је у 33. и Мората био прецизан. 

Мозес је центрирао, а Шпанац је главом послао лопту у гол. Са овим резултатом отишло се на паузу. 

У наставку меча, Челси је успео да постигне још један гол. Стрелац са беле тачке био је Еден Азар у 74. минуту. 

Челсију је ово била десета победа у шампионату, док је Њукасл доживео осми пораз. 

Репрезентативац Србије Александар Митровић био је на клупи гостујућег састава. 

Знао је и те како Њукасл претходних сезона да намучи Челси, а на такав исход мирисало је и након бледих петнаестак минута Контеове екипе на "Бриџу".

Деконцентрација Алонса, који је лоше вратио лопту Куртои и тако практично асистирао Двајту Гејлу за вођство ривала у 13. минуту, био је практично и последњи лош потез "плаваца" које је од тог момента предводио феноменални Еден Азар кога је било "свуда" по терену.

До полувремена преокрет, а умало и катастрофа "сврака" које је у више ситуација спасао Дарлоу.

ЧЕЛСИ - ЊУКАСЛ 3:1 (2:1)

Фантастични белгијски нападач прво је у 21. минуту пратио напад Алвара Морате и послао лопту у мрежу, да би потом Виктор Мозес са десног крила асистирао шпанском стрелцу у 33. за нови његов погодак главом. У међувремену је арбитар Кевин Френд пропустио две прилике да свира пенал за "плавце".

Трећи пут није могао да игнорише...

Виктора Мозеса је оборио Мет Ричи у 74. минуту, а Азар добру партију, која се не види само кроз статистику, круниосао прецизним ударцем са "беле тачке".

Ко се сада сећа Ловрена и оних 4:1 на "Вемблију"? Опроштај Клопа од "Енфилда" и Тотенхем с којим ни Реал Мадрид не може да се носи биле су теме у данима који су уследили после 22. октобра... Али...

Тог 22. октобра на "Вембиљу" сударила су се два тима са страшним нападима и не тако страшним одбранама, а завршено је резултатом 4:1 после "жуте минуте" Дејана Ловрена због које је морао да буде замењен и пре полувремена.

У недељама које су уследиле писало се "Тиму Харија Кејна", таленту Делеа Алија, лондонској лекцији прваку Европе, одласку Јиргена Клопа са "Енфилда" после неуспешно одигране улоге Робина Худа у енглеском фудбалу, итд.

Да један меч, ма какав резултат на крају био, не може да одреди и даљи ток сезоне показало се и ове суботе поподне на примерима Тотенхема и Ливерпула.

Први су одиграли 1:1 (1:1) са Вотфордом у гостима и на убедљиву победу над "редсима" одговорили са три пораза и ремијем у наредна четири гостовања у Премијер лиги, а други наставили да тероришу ривале и на "Енфилду" и ван њега - после Вест Хема (1:4) и Стоука (0:3), у дуелу са Ливерпулом страдао је и Брајтон - 1:5 (0:2).

Од пет голова гостију можда је најупечатљивији био трећи, а други Роберта Фирмина постигнут на старту другог полувремена. Није редак случај био да Клопов састав испусти и више од два гола предности за једно полувреме, некад и мање од тога, а да би слично могло да се догоди и у дуелу са Брајтон и Хаув албионом публика на стадиону помислила је у 48. минуту.

Само 14 секунди касније резултат је био 0:3.

Наиме, плаво-бели менаџера Криса Хјутона изашли су из свлачионица решени да порозну одбрану гостију ставе на озбиљан тест, брзо је створена стопостотна шанса за нападача Глена Мареја којем је Симон Мињоле скинуо и више од "зицера" (47. минут, 32. секунда) и иницирао контру коју је захваљујући новом спринту с лоптом Мохамеда Салаха у рутински погодак на другој страни претворио Фирмино (47. минут, 46. секунда).

Да ли бисмо после бламаже на "Вемблију" писали о три узастопне Клопове победе на страни уз гол разлику 2:12 да је Мареј са пет метара пронашао пут поред Мињолеа? То можемо само да нагађамо, али они који су се нагледали утакмица "редса" ове и претходне сезоне свакако не би смели да се кладе на победу гостију да је уместо 0:3 на семафору било исписано 1:2.

Рачунајући све мечеве у међувремену, "певци" су добили три од девет (од чега два у Лиги шампиона) и освојили пет бодова од могућих 30, а "редси" славили шест пута и забележили два ремија и то у ситуацијама када су испуштали победе у "минут до 12": Севиља 3:3, Челси 1:1.

Прво гостовање Ливерпула у Брајтону, на југу Енглеске још од 1983. године почело је типично енглеским голом у креацији Бразилца и Турчина, када је у 30. минуту Фелипе Кутињо из корнера погодио у чело Емреа Џана а овај главом затегао мрежу иза Метјуа Рајана постигавши први гол у првенству ове сезоне после три у Лиги шампиона.

Свега 79 секунди касније, таман што је Брајтон кренуо с центра, севнула је контра у којој се Салах одлучио за пас лево ка Кутињу, овај слабијом левом ногом (из прве) одиграо паралелу за Фирмина и повезао земљака са четвртим поготком у Премијер лиги, а десетим рачунајући и оне у Европи.

Домаћин није успео од овог шока да се опорави пре паузе, а када је меч настављен за велики промашај Мареја били су још експресније кажњени.

Фирмино је у мечу у ком је постигао два гола успео и да скриви једанаестерац из ког је Мареј стигао до какве-такве утехе у 51. минуту, после чега је аустралијски репрезентативац, Рајан, још два пута вадио лопту из своје мреже - прво после роналдињовске бравуре "Малог мађионичара" Кутиња у 87. а потом и неспретне реакције свог саиграча Луиса Данка у 89. минуту.

Асистенцијама из првог полувремена, Кутињо је додао шмекерски гол из слободног ударца пред крај меча који је постигао протурајући лопту испод "живог зида".

Већ виђено: Арсенал нападао, Мурињо победио! Као и у великом броју случајева када је био менаџер Челсија, Мурињо је знао како да победи Венгера само што га је то овог пута коштало и црвеног картона.

Једна сезона, током које је први пут у каријери изгубио од Арсена Венгера у Премијер лиги и остао без победе у двомечу са Арсеналом, била је потребна Жозеу Мурињу да прекинуто са Челсијем настави у Манчестер јунајтеду.

Пред 60.000 навијача на пљуском посутом "Емирејтсу" један од највећих енглеских дербија ни у чему није разочарао, а можда ни изненадио.

Арсенал - Манчестер јунајтед 1:3 (0:2) у дуелу у ком је домаћин шутирао 33 пута од чега је 15 удараца ишло у оквир гола, а само један завршио иза леђа фантастичног Давида Де Хее.

Шпанца је некако у 49. минуту успео да савлада Александар Лаказет али после помало бизарне сцене утолико што је и Француз у једном тренутку стао мислећи да ће бити досуђен офсајд.

Али, није га било и Лаказет се тргао на време таман да луцидан пас Арона Рамзија после "лоба" Месута Озила пошаље поред "хоботнице" на голу Манчестер јунајтеда. С таквим мајстором на голу, све што је гости требало да ураде је да искористе ретке прилике по које су дошли у престоницу и они су то урадили.

Мурињов тим постигао је три гола из четири ударца која су ишла у мету иза леђа Петера Чеха, човека којег је "отворио" Антонио Валенсија после школске акције са разиграним Полом Погбом већ у 4. минуту, а разоружао пробуђени Џес Лингард погоцима у 11. и 63. минуту за коначних 1:3.

Рачунајући и победу у Лондону, али на Вотфордом (2:4), Лингард је у овом граду постигао први, други и трећи гол у сезони у размаку од четири дана.

Асистент код првог и трећег гола "ђавола", Погба, могао је озбиљно да повреди Ектора Бељерина у 76. минуту када му је свом силином нагазио на колено што је арбитар Андре Маринер добро видео и Французу показао црвени картон. 

Другог Француза, из редова Арсенала, Маринер је почастио останком на терену у финишу сусрета када је Лоран Кошелни изгубио ко зна који дуел на утакмици и као последњи играч одбране оборио Ромелуа Лукакуа, али главни судија као да је имао и дозу емпатије према мукама кроз које је Кошелни пролазио од првог звиждука а нарочито након што га је Погба жаргонски речено "отресао" у дуелу испред Чеха и потом асистирао Лингарду за гол који је уследио у периоду највеће доминације Арсенала (и Де Хее, наравно).

Горди Арсен Венгер наставио је да ниже неуспехе у мечевима у којима се Мурињо налази на другој страни терена, али и очајне резултате у "мини лиги" са осталих пет "великих". После Манчестер ситија (3:1) и Ливерпула (4:0), Арсенал је изгубио и од Јунајтеда. Од позитивних резултата "тобџије" пред крај првог круга имају реми без голова са Челсијем и победу над Тотенхемом од 2:0.

Овај резултат никако неће допринети атмосфери на "Емирејтсу" на који ће следећи истрчати фудбалери БАТЕ Борисова, којима ће наредног четвртка бити потребна победа у Лондону за евентуални пласман у шеснаестину финала Лиге Европе и то у термину у којем ће Црвена звезда нападати немачки Келн и чекати позитивне вести из Енглеске.

Скор између Арсенала и Јунајтеда у лиги сада износи 69-46-82, а 82-50-94 укупно у такмичарским уткамицама. Прошле сезоне било је 2:0 на "Емирејтсу" и 1:1 на "Олд трафорду", што је уједно била и прва Венгерова сезонска победа над Мурињом након његова два периода у Челсију.

Наш репрезентативац Немања Матић, иако је било најава да неће бити спреман, нашао се у стартној постави Јунајтеда и провео на терену свих 90 минута.

Резултати 15. кола:

Челси - Њукасл 3:1 (2:1)
/Азар 21, пен 74, Мората 33 - Гејл 13/

Брајтон - Ливерпул 1:5 (0:2)
/Мареј пен 51 - Џан 30, Фирмино 31, 48, Кутињо 87, Данк аг 89/

Евертон - Хадерсфилд 2:0 (0:0)
/Сигурдсон 47, Калверт-Луин 74/

Лестер сити - Барнли 1:0 (1:0)
/Греј 6/

Стоук - Свонси 2:1 (2:0)
/Шаћири 36, Дијуф 40 - Бони 3/

Вотфорд – Тотенхем 1:1 (1:1)
/Кабаселе 13 - Сон 25/

ВБА - Кристал Палас 0:0

Арсенал - Манчестер јунајтед 1:3 (0:2)
/Лаказет 49 - Валенсија 4, Лингард 11, 63/

недеља

Борнмут - Саутемптон 14.30
Манчестер сити - Вест Хем 17.00

Табела: Сити (-1) 40, Јунајтед 35, Челси 32, Ливерпул 29, Арсенал 28, Тотенхем 25, Барнли 25, Вотфорд 22, Лестер 20, Евертон 18, Брајтон 17, Саутемптон (-1) 16, Стоук 16, Њукасл 15, Хадерсфилд 15, Борнмут (-1) 14, ВБА 13, Кристал Палас 10, Вест Хем (-1) 10, Свонси 9.

Извор: мондо.рс/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар