PL: Čelsi ubjedljiv, Junajtedu derbi sa Arsenalom! I još...

Čelsi ubedljiv, Mitrović na klupi Njukasla! Ekipa Čelsija pobedila je sa 3:1 Njukasl u 15. kolu Premijer lige.  "Svrake" samo "kljucnule" Čelsi i naljutile Azara! Njukasl poveo na "Bridžu", pa gledao u golmana Darloua koji je dobrim odbranama sprečio katastrofu svog tima.  Ko se sada seća Lovrena i onih 4:1 na "Vembliju"? Oproštaj Klopa od "Enfilda" i Totenhem s kojim ni Real Madrid ne može da se nosi bile su teme u danima koji su usledili posle 22. oktobra. . . Ali. . .  Već viđeno: Arsenal napadao, Murinjo pobedio! Kao i u velikom broju slučajeva kada je bio menadžer Čelsija, Murinjo je znao kako da pobedi Vengera samo što ga je to ovog puta koštalo i crvenog kartona.

Fudbal 02.12.2017 | 22:00
PL: Čelsi ubjedljiv, Junajtedu derbi sa Arsenalom! I još...
Izabranici Antonija Kontea uspeli su da preokrenu rezultat, pošto su posle 12. minuta igre gubili sa 1:0.

Strelac gola za goste bio je Dvajt Gejl.

Već do poluvremena, aktuelni šampion Evrope uspeo je da preokrene rezultat. Prvo je u 21. minutu Eden Azar sjajnim udarcem poslao loptu u gol, a potom je u 33. i Morata bio precizan. 

Mozes je centrirao, a Španac je glavom poslao loptu u gol. Sa ovim rezultatom otišlo se na pauzu. 

U nastavku meča, Čelsi je uspeo da postigne još jedan gol. Strelac sa bele tačke bio je Eden Azar u 74. minutu. 

Čelsiju je ovo bila deseta pobeda u šampionatu, dok je Njukasl doživeo osmi poraz. 

Reprezentativac Srbije Aleksandar Mitrović bio je na klupi gostujućeg sastava. 

Znao je i te kako Njukasl prethodnih sezona da namuči Čelsi, a na takav ishod mirisalo je i nakon bledih petnaestak minuta Konteove ekipe na "Bridžu".

Dekoncentracija Alonsa, koji je loše vratio loptu Kurtoi i tako praktično asistirao Dvajtu Gejlu za vođstvo rivala u 13. minutu, bio je praktično i poslednji loš potez "plavaca" koje je od tog momenta predvodio fenomenalni Eden Azar koga je bilo "svuda" po terenu.

Do poluvremena preokret, a umalo i katastrofa "svraka" koje je u više situacija spasao Darlou.

ČELSI - NJUKASL 3:1 (2:1)

Fantastični belgijski napadač prvo je u 21. minutu pratio napad Alvara Morate i poslao loptu u mrežu, da bi potom Viktor Mozes sa desnog krila asistirao španskom strelcu u 33. za novi njegov pogodak glavom. U međuvremenu je arbitar Kevin Frend propustio dve prilike da svira penal za "plavce".

Treći put nije mogao da ignoriše...

Viktora Mozesa je oborio Met Riči u 74. minutu, a Azar dobru partiju, koja se ne vidi samo kroz statistiku, kruniosao preciznim udarcem sa "bele tačke".

Ko se sada seća Lovrena i onih 4:1 na "Vembliju"? Oproštaj Klopa od "Enfilda" i Totenhem s kojim ni Real Madrid ne može da se nosi bile su teme u danima koji su usledili posle 22. oktobra... Ali...

Tog 22. oktobra na "Vembilju" sudarila su se dva tima sa strašnim napadima i ne tako strašnim odbranama, a završeno je rezultatom 4:1 posle "žute minute" Dejana Lovrena zbog koje je morao da bude zamenjen i pre poluvremena.

U nedeljama koje su usledile pisalo se "Timu Harija Kejna", talentu Delea Alija, londonskoj lekciji prvaku Evrope, odlasku Jirgena Klopa sa "Enfilda" posle neuspešno odigrane uloge Robina Huda u engleskom fudbalu, itd.

Da jedan meč, ma kakav rezultat na kraju bio, ne može da odredi i dalji tok sezone pokazalo se i ove subote popodne na primerima Totenhema i Liverpula.

Prvi su odigrali 1:1 (1:1) sa Votfordom u gostima i na ubedljivu pobedu nad "redsima" odgovorili sa tri poraza i remijem u naredna četiri gostovanja u Premijer ligi, a drugi nastavili da terorišu rivale i na "Enfildu" i van njega - posle Vest Hema (1:4) i Stouka (0:3), u duelu sa Liverpulom stradao je i Brajton - 1:5 (0:2).

Od pet golova gostiju možda je najupečatljiviji bio treći, a drugi Roberta Firmina postignut na startu drugog poluvremena. Nije redak slučaj bio da Klopov sastav ispusti i više od dva gola prednosti za jedno poluvreme, nekad i manje od toga, a da bi slično moglo da se dogodi i u duelu sa Brajton i Hauv albionom publika na stadionu pomislila je u 48. minutu.

Samo 14 sekundi kasnije rezultat je bio 0:3.

Naime, plavo-beli menadžera Krisa Hjutona izašli su iz svlačionica rešeni da poroznu odbranu gostiju stave na ozbiljan test, brzo je stvorena stopostotna šansa za napadača Glena Mareja kojem je Simon Minjole skinuo i više od "zicera" (47. minut, 32. sekunda) i inicirao kontru koju je zahvaljujući novom sprintu s loptom Mohameda Salaha u rutinski pogodak na drugoj strani pretvorio Firmino (47. minut, 46. sekunda).

Da li bismo posle blamaže na "Vembliju" pisali o tri uzastopne Klopove pobede na strani uz gol razliku 2:12 da je Marej sa pet metara pronašao put pored Minjolea? To možemo samo da nagađamo, ali oni koji su se nagledali utakmica "redsa" ove i prethodne sezone svakako ne bi smeli da se klade na pobedu gostiju da je umesto 0:3 na semaforu bilo ispisano 1:2.

Računajući sve mečeve u međuvremenu, "pevci" su dobili tri od devet (od čega dva u Ligi šampiona) i osvojili pet bodova od mogućih 30, a "redsi" slavili šest puta i zabeležili dva remija i to u situacijama kada su ispuštali pobede u "minut do 12": Sevilja 3:3, Čelsi 1:1.

Prvo gostovanje Liverpula u Brajtonu, na jugu Engleske još od 1983. godine počelo je tipično engleskim golom u kreaciji Brazilca i Turčina, kada je u 30. minutu Felipe Kutinjo iz kornera pogodio u čelo Emrea Džana a ovaj glavom zategao mrežu iza Metjua Rajana postigavši prvi gol u prvenstvu ove sezone posle tri u Ligi šampiona.

Svega 79 sekundi kasnije, taman što je Brajton krenuo s centra, sevnula je kontra u kojoj se Salah odlučio za pas levo ka Kutinju, ovaj slabijom levom nogom (iz prve) odigrao paralelu za Firmina i povezao zemljaka sa četvrtim pogotkom u Premijer ligi, a desetim računajući i one u Evropi.

Domaćin nije uspeo od ovog šoka da se oporavi pre pauze, a kada je meč nastavljen za veliki promašaj Mareja bili su još ekspresnije kažnjeni.

Firmino je u meču u kom je postigao dva gola uspeo i da skrivi jedanaesterac iz kog je Marej stigao do kakve-takve utehe u 51. minutu, posle čega je australijski reprezentativac, Rajan, još dva puta vadio loptu iz svoje mreže - prvo posle ronaldinjovske bravure "Malog mađioničara" Kutinja u 87. a potom i nespretne reakcije svog saigrača Luisa Danka u 89. minutu.

Asistencijama iz prvog poluvremena, Kutinjo je dodao šmekerski gol iz slobodnog udarca pred kraj meča koji je postigao proturajući loptu ispod "živog zida".

Već viđeno: Arsenal napadao, Murinjo pobedio! Kao i u velikom broju slučajeva kada je bio menadžer Čelsija, Murinjo je znao kako da pobedi Vengera samo što ga je to ovog puta koštalo i crvenog kartona.

Jedna sezona, tokom koje je prvi put u karijeri izgubio od Arsena Vengera u Premijer ligi i ostao bez pobede u dvomeču sa Arsenalom, bila je potrebna Žozeu Murinju da prekinuto sa Čelsijem nastavi u Mančester junajtedu.

Pred 60.000 navijača na pljuskom posutom "Emirejtsu" jedan od najvećih engleskih derbija ni u čemu nije razočarao, a možda ni iznenadio.

Arsenal - Mančester junajted 1:3 (0:2) u duelu u kom je domaćin šutirao 33 puta od čega je 15 udaraca išlo u okvir gola, a samo jedan završio iza leđa fantastičnog Davida De Hee.

Španca je nekako u 49. minutu uspeo da savlada Aleksandar Lakazet ali posle pomalo bizarne scene utoliko što je i Francuz u jednom trenutku stao misleći da će biti dosuđen ofsajd.

Ali, nije ga bilo i Lakazet se trgao na vreme taman da lucidan pas Arona Ramzija posle "loba" Mesuta Ozila pošalje pored "hobotnice" na golu Mančester junajteda. S takvim majstorom na golu, sve što je gosti trebalo da urade je da iskoriste retke prilike po koje su došli u prestonicu i oni su to uradili.

Murinjov tim postigao je tri gola iz četiri udarca koja su išla u metu iza leđa Petera Čeha, čoveka kojeg je "otvorio" Antonio Valensija posle školske akcije sa razigranim Polom Pogbom već u 4. minutu, a razoružao probuđeni Džes Lingard pogocima u 11. i 63. minutu za konačnih 1:3.

Računajući i pobedu u Londonu, ali na Votfordom (2:4), Lingard je u ovom gradu postigao prvi, drugi i treći gol u sezoni u razmaku od četiri dana.

Asistent kod prvog i trećeg gola "đavola", Pogba, mogao je ozbiljno da povredi Ektora Beljerina u 76. minutu kada mu je svom silinom nagazio na koleno što je arbitar Andre Mariner dobro video i Francuzu pokazao crveni karton. 

Drugog Francuza, iz redova Arsenala, Mariner je počastio ostankom na terenu u finišu susreta kada je Loran Košelni izgubio ko zna koji duel na utakmici i kao poslednji igrač odbrane oborio Romelua Lukakua, ali glavni sudija kao da je imao i dozu empatije prema mukama kroz koje je Košelni prolazio od prvog zvižduka a naročito nakon što ga je Pogba žargonski rečeno "otresao" u duelu ispred Čeha i potom asistirao Lingardu za gol koji je usledio u periodu najveće dominacije Arsenala (i De Hee, naravno).

Gordi Arsen Venger nastavio je da niže neuspehe u mečevima u kojima se Murinjo nalazi na drugoj strani terena, ali i očajne rezultate u "mini ligi" sa ostalih pet "velikih". Posle Mančester sitija (3:1) i Liverpula (4:0), Arsenal je izgubio i od Junajteda. Od pozitivnih rezultata "tobdžije" pred kraj prvog kruga imaju remi bez golova sa Čelsijem i pobedu nad Totenhemom od 2:0.

Ovaj rezultat nikako neće doprineti atmosferi na "Emirejtsu" na koji će sledeći istrčati fudbaleri BATE Borisova, kojima će narednog četvrtka biti potrebna pobeda u Londonu za eventualni plasman u šesnaestinu finala Lige Evrope i to u terminu u kojem će Crvena zvezda napadati nemački Keln i čekati pozitivne vesti iz Engleske.

Skor između Arsenala i Junajteda u ligi sada iznosi 69-46-82, a 82-50-94 ukupno u takmičarskim utkamicama. Prošle sezone bilo je 2:0 na "Emirejtsu" i 1:1 na "Old trafordu", što je ujedno bila i prva Vengerova sezonska pobeda nad Murinjom nakon njegova dva perioda u Čelsiju.

Naš reprezentativac Nemanja Matić, iako je bilo najava da neće biti spreman, našao se u startnoj postavi Junajteda i proveo na terenu svih 90 minuta.

Rezultati 15. kola:

Čelsi - Njukasl 3:1 (2:1)
/Azar 21, pen 74, Morata 33 - Gejl 13/

Brajton - Liverpul 1:5 (0:2)
/Marej pen 51 - Džan 30, Firmino 31, 48, Kutinjo 87, Dank ag 89/

Everton - Hadersfild 2:0 (0:0)
/Sigurdson 47, Kalvert-Luin 74/

Lester siti - Barnli 1:0 (1:0)
/Grej 6/

Stouk - Svonsi 2:1 (2:0)
/Šaćiri 36, Dijuf 40 - Boni 3/

Votford – Totenhem 1:1 (1:1)
/Kabasele 13 - Son 25/

VBA - Kristal Palas 0:0

Arsenal - Mančester junajted 1:3 (0:2)
/Lakazet 49 - Valensija 4, Lingard 11, 63/

nedelja

Bornmut - Sautempton 14.30
Mančester siti - Vest Hem 17.00

Tabela: Siti (-1) 40, Junajted 35, Čelsi 32, Liverpul 29, Arsenal 28, Totenhem 25, Barnli 25, Votford 22, Lester 20, Everton 18, Brajton 17, Sautempton (-1) 16, Stouk 16, Njukasl 15, Hadersfild 15, Bornmut (-1) 14, VBA 13, Kristal Palas 10, Vest Hem (-1) 10, Svonsi 9.

Izvor: mondo.rs/B92

Komentari / 0

Ostavite komentar