Трибунал није судио народима

Хашки трибунал није политичка установа и на њему се није судило народима него одговорнима за тешке ратне злочине и кршење Женевске конвенције, изјавио је главни хашки тужилац Серж Брамерц у разговору за љубљанско "Дело".

Босна и Херцеговина 02.12.2017 | 13:20
Трибунал није судио народима
"Осуђени починоци нису војници који су се борили за домовину, своја села или породице него заповједници који су убијали ратне заробљенике заштићене Женевском конвенцијом. Нема ништа херојског у спаљивању села, исељавању људи из њихових домова или постицању војника на масовно полно насиље", рекао је Брамерц.

Говорећи о пресуди Ратку Младићу, Брамерц је рекао да то није пресуда народу већ само Младићу.

"То је осуда Младића и само Младића, а не осуда народа. Врло је важно да заједница из које је починилац разумије да ми то знамо разликовати", рекао је он, додајући да треба истицати како осуђеници у Хагу нису хероји него они који се лажно приказују бранитељима свог народа, "а заправо су искористили и издали његово повјерење за своје властите личне и политичке интересе".

Брамерц је рекао да тренутно наставља свој рад у Хагу како би се закључио прелаз са Хашког трибунала на тзв. резидуални механизам, додавши да на тај механизам прелазе и преостали поступци у случајевима Станишић и Симатовић те жалбе Караџића и Младића, што је од велике важности, али да ће механизам пружати и помоћ у суђењима за ратне злочине пред националним судовима.

"Само у БиХ је више од три хиљаде неријешених случајева ратних злочина. Наш кабинет има 9 милиона страница докумената о конфликту у некадашњој Југославији и све те информације су на располагању националним истражним канцеларијама", каже је Брамерц.

Према његовим ријечима, данашња ситуација у погледу суђења за ратне злочине као дио процеса помирења није позитивна.

Поступци који се воде у Србији, Хрватској и БиХ су спори, а квалитет сарадње међу тужилаштвима тих држава слабија је него прије неколико година, међу осталим и због изостанка потребне политичке воље.

Каже да је потребно да се од починилаца злочина ограде политичари и не користе националистичку реторику, чиме "оживљавају тамне духове из 90-их година", те да је важно и дјеловање невладиних организација. 

"Такав је примјер једног удружења младих из Хрватске које се јавним писмом извинило припадницима Срба за злочине почињене у Олуји",рекао је Брамерц.

"То је историјска чињеница коју хрватска страна радо негира", додао је Брамерц.

(Индеx.хр)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Легацy

02.12.2017 12:54

Доста висе ! Нико није ниста добио ! Сви су изгубили. Понајвише обичан марионетски народ који це се надам опаметити за сва времена. Сто политичарима добро то је лоше за све народе овог свијета било гдје. Политицари прозивају и позивају за своје добро а не за васе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Разумљиво

02.12.2017 13:13

Мени је јасно зашто политичарибране осуђене ратне злочинце јер бранећи њих бране власт која их је продуковала,односно бране се

ОДГОВОРИТЕ
Name

Систем образовања

03.12.2017 07:16

Господин (хмм) Брамерц нам покушава објаснити а ми као глуп народ никако да разумијемо: "Завадили смо вас како би почео рат за интерес Запада, ви сте то преозбиљно схватили па сте се крваво тукли скоро четири године. Ми измислимо дејтонски завршетак рата. Кад све саберемо злочина на све стране. Ми одлучимо да казнимо Србе драстично, Хрвате малкице а муслимане никако. То је опет наш интерес јер ми не желимо унистити све што клања. Муслимане из БиХ смо заштитили јер су сиромашни, од њих немамо шта отети а ове богате погодимо демократијом као што је Либија, Ирак, Сирија итд. Хрвати су из Ватикана заштићени а Срби су мали Руси који нам се не свиђају. Сада се у Хагу суди по овом принципу а за други пут ћемо можда другачије. И да напоменем, ми не кажњавамо све вас већ само вође како би у будућности потенцијални кандидати мало размислили да ли се исплати бранити свој народ". Мислим да сад нема дилеме, суд је правичан и праведан.

ОДГОВОРИТЕ